Menu

Twitter feed Reindonk

  • De uitslagen van de in dit weekend gespeelde voetbalwedstrijden in het amateurvoetbal: bit.ly/2qsOzCL

Begraven worden in Grubbenvorst het duurst

20 april 2017

In gemeente Horst aan de Maas zijn de grafrechten in Grubbenvorst met dik 615 euro voor 20 jaar het duurst. In Tienray en Swolgen kost een graf voor 20 jaar maar 200 euro. Die prijsverschillen hebben te maken met de verschillende typen begraafplaatsen en wie het onderhoud doet.

Die verklaring geeft begrafenisondernemer Theo Arts uit Horst in een interview met Reindonk-radio. Uit onderzoek van Omroep Reindonk is gebleken dat de lokale verschillen in grafrechtprijzen nogal uit elkaar lopen. Waar grafrechten in Grubbenvorst meer dan 600 euro voor 20 jaar kosten, betaalt men in de dorpen Tienray en Swolgen slechts 200 euro.

“Dat komt omdat de begraafplaats in Grubbenvorst in gemeentelijk beheer is. De kerkhoven in Swolgen en Tienray zijn van de kerk”, zegt Arts. Toch zijn er tussen de diverse kerkelijke begraafplaatsen ook grote verschillen. In Evertsoord en Kronenberg kost een graf bijvoorbeeld 580 euro. Dat is veel meer dan in Lottum en Meerlo (beiden 225 euro). “Het ligt er ook aan wie het onderhoud doet. Bij sommige kerkhoven wordt dat gedaan door plaatselijke vrijwilligers, terwijl het soms ook gebeurt door betaalde krachten”, vertelt Arts.

Uit een artikel van 1Limburg bleek eind maart al dat Limburg een goedkope provincie is om begraven te worden. Maar er zijn ook regionale verschillen binnen Limburg. Arts: “Begraafplaats Boschhuizen in Venray is bijvoorbeeld een stuk duurder dan die Horst en omgeving. Dat is een ook gemeentelijke begraafplaats die door mensen in vaste dienst wordt bijgehouden.”


© 2017 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)