Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Bewoners Broekhuizen eigenaar waterkering

29 maart 2017

Het was geen optie om Broekhuizen met een gewone dijk te beveiligen. Die zou het aanzicht en uitzicht van het Maasdorp aantasten. En daarom is met de bewoners gezocht naar een oplossing waarbij de woningen beschermd zijn en het woongenot en het dorpsgezicht overeind bleven. Resultaat is een oplossing waarbij de bewoners zelf eigenaar en beheerder zijn van de waterkering.

Samen met bewoners en horecabedrijven is gekozen voor een lagere kering, deels van glas, deels demontabel en precies aansluitend op tuinen en (horeca-)terrassen. De oplossing valt binnen het budget en voldoet aan de technische eisen en ruimtelijke kwaliteit.

Het resultaat is een harde kering, die bij hoogwater door de bewoners aangevuld wordt met op maat gemaakte schotten. De kering wordt eigendom van de bewoners en bedrijven via een van eigenaren: zij zijn samen verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud.

De bewoners tekenen woensdagmiddag 28 maart een overeenkomst voor beheer en eigendom van de kering na oplevering. Voor zover bekend is het uniek dat burgers eigenaar worden van hun eigen hoogwaterbescherming.

De kering moet in 2019 klaar zijn.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)