Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 14°. Overdag zonnige perioden, afgewisseld door wat stapelwolken of sluierbewolking. Het blijft droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Bezwaren tegen gemeentelijke heffingen en belastingen toegenomen

Het jaarverslag "Bezwaren en klachten in 2013" van de gemeente Horst aan de Maas is uitgebracht. Dit laat zien dat het aantal bezwaren tegen heffingen en belastingen is toegenomen. Op een aantal andere gebieden, zoals omgevingsrecht, leerlingenvervoer en sociale zekerheden nemen deze juist af.

Ook geeft het aan dat de gemeente in 2013 in totaal 24 klachten ontving en dat deze allemaal zijn opgelost. Het jaarverslag geeft het bestuur inzicht in de kwaliteit en in de wijze waarop bezwaren en klachten worden afgehandeld. Deze informatie gebruikt de gemeente om haar dienstverlening aan inwoners te verbeteren.

Volgens de gemeente neemt het aantal bezwaren tegen heffingen en belastingen onder meer toe omdat dit tegenwoordig digitaal kan. Ook neemt het aantal toe omdat bureaus actief klanten werven om op ‘no cure no pay’-basis bezwaren in te dienen.
Bezwaren worden zo veel mogelijke binnen de wettelijke termijnen afgehandeld en boetes (voor niet tijdig beslissen) hoefden niet te worden betaald. Het streven voor het komende jaar is bezwaren sneller af te handelen. Het aantal bezwaren op het gebied van sociale zekerheid daalt omdat het vraagverheldering gesprek zijn vruchten afwerpt. Inwoners die een sociale voorziening aanvragen krijgen eerst een gesprek aan ‘hun keukentafel’ om te achterhalen wat echt nodig is en wat ze zelf en hun omgeving kunnen doen. Daardoor kan de gemeente beter inspelen op de behoefte. De tevredenheid van inwoners neemt daardoor volgens de gemeente toe en het aantal bezwaren daalt.

De klachten die de gemeente ontvangt gaan over haar omgang met klanten en dienstverlening. Die klachten registreert de gemeente sinds 2013 beter. Ook is er meer aandacht voor klachtherkenning. Niet iedere klant klaagt door middel van een brief waar als onderwerp 'klacht' boven staat. Maar ook wanneer een klant minder duidelijk vertelt dat hij of zij een klacht heeft, moet de klacht herkend worden. In totaal waren het er 24.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)