Menu

Twitter feed Reindonk

Campagne ‘Voorjaar, maak je tuin Waterklaar’ gestart

13 april 2018

Bij Onder de Wieken in Meterik is donderdag 12 april de start gegeven van de campagne ‘Voorjaar, maak je tuin waterklaar’. De kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool bekeken samen met gemeente, Wonen Limburg en Citaverde College op welke manier de nieuwe school waterklaar gemaakt kan worden.

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Langere perioden van droogte en hitte maar ook grote wateroverlast door enorme hoosbuien. Straten en tuinen die blank komen te staan door een stortvloed van regen of juist het verdrogen van bomen en planten omdat er wekenlang geen druppel water valt. Met relatief eenvoudige middelen kunnen mensen de waterhuishouding in hun tuinen aanpassen zodat er minder overlast ontstaat.

Aan de hand van een waterklaarmeter checkten de kinderen waar de uitdagingen liggen om hun nieuwe school in het voormalige St. Theresiaklooster waterklaar te maken. Zo constateerden de leerlingen dat bijvoorbeeld het water dat door de regenpijp van het klooster gaat, opgevangen kan worden in een regenton. Zodat zij in tijden van droogte het regenwater kunnen gebruiken voor het besproeien van de schooltuin. Maar ook meer groen in de tuin helpt het overtollige water beter en sneller afvoeren. Vandaar dat de kinderen na afloop allemaal een zakje met bloemenmengsel van de gemeente mee naar huis kregen.

Er zijn allerlei aanpassingen waarvoor het programma Waterklaar zich hard maakt. Een programma waar alle gemeenten in Noord- en Midden Limburg, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterleidingmaatschappij Limburg en de Provincie Limburg aan mee werken. Voor het afkoppelen van regenpijpen verstrekt ook de gemeente Horst aan de Maas samen met Waterschap Limburg en de Provincie Limburg subsidie aan haar inwoners. Dit voorjaar hebben zich ook een aantal tuincentra aangesloten. Zij kunnen klanten adviseren over maatregelen in hun tuin.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)