Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Extra geld tegen ontslagen in de thuiszorg

De zeven Noord-Limburgse gemeenten, waaronder de gemeente Horst aan de Maas, krijgen van het Ministerie van VWS bijna 5,4 miljoen euro om banen in de thuishulp te behouden. Met het extra geld, de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage, kunnen ongeveer 177 fulltime banen worden veiliggesteld.
 
Dit betekent concreet dat zo’n 530 medewerkers in de regio hun baan kunnen behouden. Het plan van aanpak om in aanmerking te komen voor het extra geld en dat is opgesteld door de 7 regiogemeenten en de zorgaanbieders Proteion Schoon en De Zorggroep, is goedgekeurd door het Ministerie.
 
Zorgaanbieders hebben eerder becijferd dat de nog door te voeren bezuiniging een baanverlies van 186 fte betekent. Rekening houdend met natuurlijk verloop kan nu worden geconcludeerd dat in principe met dit extra geld ontslagen volledig voorkomen kunnen worden.

De Tweede Kamer heeft eerder aangekondigd een bedrag van 190 miljoen euro voor 2015 en 2016 beschikbaar te stellen in de vorm van een Huishoudelijke Hulp Toelage. Door de vraag naar huishoudelijke hulp te stimuleren, wordt op die manier zoveel mogelijk volwaardige werkgelegenheid voor de regio behouden. Gemeenten gaan er vanuit dat de middelen ook na 2016 beschikbaar blijven.

Met laagdrempelige maatregelen moet werkgelegenheid behouden blijven. Zo wil de regio de vraag naar huishoudelijke hulp stimuleren met zogenaamde dienstencheques. Gemeenten leggen per cheque maximaal een bedrag van 12,50 euro bij vanuit de extra middelen. Burgers kunnen hiermee extra uren huishoudelijk hulp tegen een gereduceerd tarief inkopen. De cheques verlagen de drempel voor het gebruik van huishoudelijke hulp en stimuleren daarmee de inzet van reguliere arbeidskrachten in volwaardige banen.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)