Menu

Twitter feed Reindonk

 • Minimum rond 14°. Overdag zonnige perioden, afgewisseld door wat stapelwolken of sluierbewolking. Het blijft droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Gemeente

Veilige fietsverbinding Broekhuizenvorst - Swolgen


Het college van Horst aan de Maas stelt de gemeenteraad voor om €110.000 beschikbaar te stellen voor een veilige fietsverbinding tussen Broekhuizenvorst - Swolgen. Met dit geld moet er openbare verlichting worden geplaatst en rode fietssuggestiestroken aangebracht.

Lees verder

Gebruik groene emmer voor keukenafval


In onze gemeente gebruiken we al enige jaren het groene emmertje voor het inzamelen van ‘groen’ keukenafval zoals etensresten, aardappelschillen en koffiefilters. 


De afvalinzamelaars zien steeds vaker dat dit afval in plastic zakjes aan de straat wordt gezet, zonder de emmer.
De zakjes worden door vogels, katten of andere dieren kapot getrokken. Dit zorgt voor vervuiling en overlast.

Bent u verhuisd, is uw emmer beschadigd of wilt u een ander formaat keukenemmer? U kunt gratis een nieuwe emmer halen of omruilen bij Openbare Werken aan de Americaanseweg 43 in Horst. Openbare Werken is elke werkdag geopend tussen 7.30 en 16.00 uur.

Foto: HorstSweetHorst.nl

Lees verder

Bestemmingsplan Grandorse


De commissie die moet adviseren over het bestemmingsplan van Grandorse vraagt om meer informatie. Zo willen ze van de gemeente meer weten over de verkeersveiligheid en de effecten op de leefomstandigheden van de das.
Er kunnen per jaar een kwart miljoen bezoekers naar de paarden evenementen komen kijken met mogelijke verkeer- en parkeerhinder en files.
Bovendien leven nu ook veel dassen op het terrein van Grandorse. Onduidelijk is hoe die dieren straks verder leven.

Lees verder

Oude foto`s en film gezocht


Projekt-organisatie 800 jaar Horst aan de Maas is erg ge-interesseerd in oud beeldmateriaal uit alle dorpen van de gemeente. De werkgroep fotografie en film doet daarvoor een oproep aan alle inwoners om oude foto`s, dia`s, films, video`s etc beschikbaar te stellen.

Lees verder

coalitie-onderhandelingen in Horst aan de Maas:


D66/GroenLinks sluit aan bij coalitiebespreking Horst aan de Maas.


Na het afbreken van de onderhandelingen tussen CDA, PvdA en D66/GroenLinks zijn CDA, PvdA en Essentie - op advies van informateur Arie Stas - gestart met verkennende gesprekken. Daar heeft D66/GroenLinks zich nu bij aangesloten. Na intensieve gesprekken is er voldoende vertrouwen bij deze vier partijen om tot een coalitie te komen.
De komende tijd wordt daarover onderhandeld.

Lees verder

Vorderingen informatieronde


Na de eerste informatieronde van 24 maart 2018 is er een formatieproces gestart tussen CDA, D'66,/GroenLinks en PvdA.

Op 12 april werd door de onderhandelingsdelegaties een akkoord gesloten over een collegeprogramma. D'66/GroenLinks heeft het bereikte akkoord ter goedkeuring voorgelegd aan de achterban.
Op 17 april heeft D'66/GroenLinks aan de beoogde coalitiepartners laten weten, dat de achterban de vereiste goedkeuring niet heeft gegeven en dat zij uit het formatieproces stappen.D'66/GroenLinks gaf aan, dat zij er van af zagen om nog wijzigingsvoorstellen op het bereikte akkoord in te brengen. Daarmee werd de breuk onherroepelijk.
 
Bob Vostermans, de politiek leider van het CDA, heeft vervolgens Arie Stas verzocht om als informateur te willen optreden.
De opdracht voor Arie Stas is beperkt: in beeld brengen, hoe de fracties in de gemeenteraad het vervolg van het formeren van een college zien en een advies geven over de wenselijke vervolgstappen om tot een nieuw college van B&W te komen.

Lees verder

Vervolg coalitievorming Horst aan de Maas


Er komt een nieuwe informatieronde om te onderzoeken welke partijen een coalitie kunnen vormen in Horst aan de Maas. Nadat de onderhandelingen tussen CDA, D66+/GroenLinks en PvdA werden afgebroken, nam het CDA woensdag het voortouw om tot een nieuwe coalitie te komen.

Er komt de komende dagen een nieuwe informatieronde langs alle partijen. Arie Stas zal hierbij optreden als informateur. Alle partijen hebben ingestemd met deze aanpak.

Arie Stas heeft veel bestuurlijke ervaring in Horst aan de Maas, hij was onder andere lid van de gemeenteraad en 22 jaar actief als wethouder.

Lees verder

Voorlopige verkiezingsuitslag gemeente Horst aan de Maas


De stemmen zijn geteld. De voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Horst aan de Maas is daarmee bekend. Het CDA is dit jaar de grootste partij met 36.9% van de stemmen. Nieuwkomer VVD behaalde 7.2% van de stemmen. Op vrijdag 23 maart om 10.00 uur wordt op het hoofdstembureau de officiële einduitslag vastgesteld.

Lees verder

Jo Bongartz 'oudste' stembureaulid


Als u vandaag in Melderslo uw stem heeft uitgebracht, is de kans groot dat u Jo Bongartz tegen bent gekomen. Bij stembureau de Zwingel 'vierde' hij dat hij al 16 jaar actief is als stembureaulid. 

 
Met zijn 77 jaar is Jo ook de oudste medewerker van de gemeente Horst aan de Maas: hij is namelijk ook nog steeds trouwambtenaar.

Lees verder

Update 18:00 uur: opkomstpercentage 38%


Het voorlopig opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen in Horst aan de Maas was rond 18.00 uur 38%.

Het stembureau op het gemeentehuis in Horst blijft druk bezocht. Ook bij de Lèste Geulde in Horst en in Sporthal de Kruisweide in Sevenum is het druk.

De stembureaus sluiten vanavond om 21.00 uur. De voorlopige uitslag per partij wordt, nadat de stemmen per stemlokaal geteld zijn, zo snel mogelijk gebracht in de live TV-uitzending bij Omroep Reindonk vanaf 21:15 uur.

Lees verder

Gemeente stapt over op duurzame brandstoffen


De bedrijfsvoertuigen van de dienst Openbare Werken van de gemeente Horst aan de Maas gaan over op duurzame brandstoffen. Dit doet de gemeente om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken. Door het gebruik van deze nieuwe brandstoffen wordt een forse vermindering van de CO2 uitstoot gerealiseerd.

Lees verder

Stemwijzer gemeenteraadsverkiezingen online


Vanaf vandaag staat de stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart online voor de kiezers in Horst aan de Maas. Het invullen van de stemwijzer op horstaandemaas.mijnstem.nl ondersteunt bij het bepalen welke partij het best bij de opvatting van de kiezer past.

Lees verder

Wijziging afvalinzameling vanwege Carnaval


Op maandag 12 februari en dinsdag 13 februari wordt er geen afval opgehaald.

Inwoners die normaal gesproken hun afval op 12 februari zouden aanbieden, kunnen PMD en restafval op zaterdag 10 februari (vóór 07.00 uur) aan de straat zetten.

Inwoners die normaal gesproken hun afval op 13 februari zouden aanbieden, kunnen PMD en restafval op zaterdag 17 februari (vóór 07.00 uur) aan de straat zetten.

Lees verder

Horst aan de Maas rijdt nauwelijks elektrisch


Minder dan 5 procent van de inwoners van gemeente Horst aan de Maas heeft een elektrische auto. Van de groep die wel de stap naar elektrisch rijden heeft gemaakt is 58 procent tevreden over het aantal oplaadpunten in de gemeente.

Lees verder

Van Rooij eind 2018 opgevolgd


De vertrekkende burgemeester van Horst aan de Maas wordt waarschijnlijk pas eind 2018 opgevolgd. Dit heeft alles te maken met de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Lees verder

Gemeente neemt kerstbomen over


Gemeente Horst aan de Maas is op zoek naar mensen die nog een overbodige grote den in de tuin hebben staan. Wie weet bepaalt deze boom tijdens Kerstmis het gezicht in het dorpscentrum van een van de Horster kernen.

Lees verder

Uitkomsten marktconsultatie zwembad geven helder beeldDe marktconsultatie heeft waardevolle informatie opgeleverd over de haalbaarheid van een nieuw zwembad in de gemeente Horst aan de Maas. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad nu om het aanbestedingstraject te mogen opstarten voor de nieuwbouw van een zwembad binnen Afslag 10.

Wethouder Ger van Rensch is tevreden: “Na een lang voortraject hebben we nu voldoende informatie om een volgende stap te zetten in dit dossier.”

Een denktank van gebruikers en betrokkenen adviseerde de gemeente Horst aan de Maas vorig jaar om te kiezen voor een zwembad voor alle doelgroepen en de mogelijkheid om het bezoekersaantal te verhogen. De gemeente Horst aan de Maas vroeg aan zes commerciële partijen of dit advies haalbaar is. Dat blijkt niet mogelijk voor het bedrag dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld. Bovendien geven de marktpartijen aan dat het concept van de denktank een te uitgebreide voorziening is voor Horst aan de Maas.

Het is wel mogelijk om een minder uitgebreide zwemvoorziening te realiseren. Dit concept is haalbaar voor een jaarlijkse last van € 460.000. Hierbij is nog geen rekening gehouden met mogelijke opbrengsten bij de herontwikkeling van de locatie van het huidige Zwembad De Berkel. In de berekening van de marktpartijen is ook nog geen rekening gehouden met eenmalige kosten voor bijvoorbeeld de aankoop van grond en aanpassingen aan de omgeving. Daarvoor zoekt het college naar een aparte financiering.

Het huidige Zwembad De Berkel kent ook een jaarlijkse exploitatielast van € 460.000. Het zwembad is nog maximaal 15 tot 20 jaar te gebruiken, als er tenminste een aantal noodzakelijke verbeteringen worden gedaan. Vanwege strengere veiligheidseisen zijn er bovendien meer investeringen te verwachten. Wethouder Van Rensch: “Door nu te kiezen voor nieuwbouw, verzekeren we ons van een goed zwembad voor de komende 40 jaar. Bovendien biedt de locatie binnen Afslag 10 straks veel kansen voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden”. De gemeenteraad besluit op 12 september a.s. over het voorstel van het college.

Lees verder

4-daagse wandelaars in het zonnetje


Op Zaterdag 15 juli zijn in het Gemeentehuis van Horst a/d Maas voor de tweede keer de Horster 4-daagse wandelaars bij elkaar gekomen en toegesproken door wethouder Birgit op de Laak en ‘gezondheidsmaker’ Leon Weijs.

Lees verder

Arriva staat stil bij Nationale Dodenherdenking


Donderdag 4 mei staan alle treinen en bussen van Arriva om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenking.


Alle buschauffeurs en machinisten hebben de instructie gekregen het voertuig, indien mogelijk, op een veilige plaats stil te zetten.

Bij de Nationale Dodenherdenking worden alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het hele land door middel van twee minuten stilte herdacht. Uit respect hiervoor staan alle bussen en treinen van Arriva waar mogelijk van 20.00 tot 20.02 uur stil.

Lees verder

Lintjesregen in Horst aan de Maas


Burgemeester Kees van Rooij mocht woensdag acht inwoners van zijn gemeente feliciteren voor de benoeming tot Lid in de orde van Oranje-Nassau, en één tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hij bezocht de heer Hay Emons uit Horst, mevrouw Koos Hermans-Mooren uit Broekhuizenvorst, de heer Geert Huijs uit Lottum, de heer Huub Jeucken uit Broekhuizen, de heer Lei Keijsers uit America, de heer Ruud Meijers uit Grubbenvorst, mevrouw Miep Philipsen-Keijsers uit Horst en de heer Dre Vaessen en zijn vrouw Toos Vaessen-Donners uit Melderslo woensdagmorgen, om hen de de versierselen op te kunnen spelden.

Lees verder

Onderzoek persoonlijke situatie mantelzorgers


Zo’n dertig mensen hebben dinsdag een bijeenkomst voor mantelzorgers in het gemeentehuis bezocht. Horst aan de Maas wil mantelzorgers ontlasten. Daarom onderzoekt de gemeente waar ondersteuning wenselijk is.

Lees verder

Gemeente wil mantelzorgers ondersteunen


Horst aan de Maas wil mantelzorgers ontlasten. De gemeente onderzoekt middels een enquête waar ondersteuning wenselijk is.

Lees verder

Gemeente start stimuleringsfonds ondernemers


Gemeente Horst aan de Maas start een stimuleringsfonds voor ondernemers met innovatieve projecten. Het fonds richt zich op drie sectoren: agrifood/agribusiness, vrijetijdseconomie en de overige MKB-sectoren.

De gemeente wil deze sectoren graag ondersteunen en actief deelnemen aan samenwerkingsverbanden van ondernemers. Wethouder Paul Driessen: 'Mede door het stimuleringsfonds kunnen wij ervoor zorgen dat een innovatief initiatief ook tot uitvoering komt. Daarnaast willen we ook een bijdrage leveren aan de lokale economische ontwikkelingen.'

Ook wethouder Bob Vostermans ziet veel mogelijkheden: 'Met dit fonds willen wij verbindingen stimuleren tussen lokale ondernemersinitiatieven en de ontwikkelingen binnen Greenport Venlo. De thema’s van Greenport Venlo zoals agro en maakbedrijven sluiten goed aan bij het DNA van ons lokaal bedrijfsleven'.

Wilt u in aanmerking komen voor een bijdrage uit het stimuleringsfonds voor ondernemers? Neem dan contact op via gemeente@horstaandemaas.nl of bel 077-477 97 77.

Lees verder

Draaginsignes aan VN-militairen uitgereikt


Elf veteranen hebben vrijdagmiddag 31 maart in het gemeentehuis van Horst het draaginsigne Nobelprijs VN-militairenin ontvangst genomen.

Als erkenning voor het werk van de vredesmachten veteranen heeft mevrouw Hennis-Plasschaert, minister van Defensie, besloten een draaginsigne Nobelprijs VN-militairen voor de ruim 9000 Nederlandse militairen in te stellen. 

In Horst aan de Maas kwamen 20 veteranen hiervoor in aanmerking. Twee veteranen hebben het draaginsigne eerder bij een andere gelegenheid ontvangen. 

Tijdens de bijeenkomst werden de veteranen toegesproken door burgemeester Kees van Rooij en Tweede Kamerlid Raymond Knops, zelf actief geweest binnen de krijgsmacht als Tactical Officer HAWK Groep Geleide Wapens en plaatsvervangend Commandant Cadettensquadron.

Lees verder

Succesvolle doorontwikkeling buitengebied Horst a/d Maas


In de afgelopen jaren heeft de gemeente Horst a/d Maas geïnvesteerd in de herinrichting van haar platteland. Dit heeft er toe geleid dat er op 10 locaties intensieve veehouderijen en een glastuinbedrijf op kwetsbare gebieden zijn gesaneerd.

Lees verder

CDA grootste in Horst aan de Maas


Het CDA heeft op basis van de voorlopige uitslag in onze gemeente de meeste stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen behaald. De VVD volgt op de voet, de SP blijft de PVV nipt voor als derde partij.

Na een teleurstellende uitslag bij de vorige verkiezingen in 2012 is het CDA nu (5879 stemmen) weer terug aan kop in Horst aan de Maas. De PvdA verloor in Horst aan de Maas net als in de rest van het land fors. Verder zijn D66, GroenLinks en 50Plus grote stijgers. De opkomst was een stuk hoger dan in 2012: 82,5 procent nu om 74,6 procent in 2012.

Lees verder

TK2017: Opkomst 44% rond 16:00 uur


De opkomst van stemgerechtigden in Horst aan de Maas voor de Tweede Kamerverkiezingen was rond 16:00 uur zo'n 44 procent. Dat ligt in de landelijke lijn: rond dat tijdstip had 43% van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht.

De gemeente hoopt voor middernacht alle stemmen geteld te hebben en de uitslag voor Horst aan de Maas te kunnen melden.


Lees verder

TK2017: Opkomst in gemeente 27 procent


De opkomst van stemgerechtigden in Horst aan de Maas voor de Tweede Kamerverkiezingen is tot nu toe 27 procent. Dit percentage is tussen 11.00 en 11.30 uur gemeten.

Dat laat gemeente Horst aan de Maas weten. Landelijk gezien ligt dit percentage lager, op zo'n 15 procent. Een kanttekening daarbij is wel dat het landelijke cijfer ongeveer een uur eerder is bepaald. Rond 16.00 uur wordt een nieuwe tussenstand verwacht.

De gemeente hoopt voor middernacht alle stemmen geteld te hebben en de uitslag voor Horst aan de Maas te kunnen melden.

Lees verder

Welk beeld hebben wij van onze gemeente?


Het college van de gemeente heeft aan zo’n 5600 inwoners, ondernemers, bezoekers en andere overheden via een enquete gevraagd welk beeld zij hebben van Horst aan de Maas.

Bijna 2300 personen reageerden, en hieruit kwam een aantal eigenschappen naar voren: ondernemend, saamhorigheid, actief / activiteiten, vriendelijk, gezellig, groen, betrokkenheid, verenigingsleven, dorps, agrarisch, goede ligging, rust(ig), natuur.

Lees verder

Birgit op de Laak 'Politicus van het Jaar'


'Richt je leven in naar je eigen zin!' Wijze woorden van Pippi Langkous die goed aansluiten bij wethouder Birgit Op de Laak volgens Helmie Van de Riet. Zij benoemde de wethouder vandaag tot ere-lid van het Pippi-genootschap wegens haar benoeming voor politicus van het jaar.

Het onderzoeksbureau TipHorstaandeMaas heeft onlangs een onderzoek gehouden: wie vonden zij de beste politicus van Horst aan de Maas. Wethouder Birgit op de Laak kreeg daarbij de meeste stemmen, en kreeg zij de titel 'Lokale politicus van 2016'. 


Op de tweede plaats in het onderzoek stond wethouder Bob Vostermans, burgemeester Kees van Rooij staat op een derde plek.

Lees verder

Horst ad Maas houdt aantal uitkeringen gelijk


Het is Horst aan de Maas in 2016 gelukt om het aantal bijstandsuitkeringen gelijk te houden. Landelijk gezien is het aantal bijstandsuitkeringen gestegen, mede door de toename van het aantal vluchtelingen. De samenwerking met bedrijven in de regio is nog steeds een succes.

Ook het project Start met Participeren, waarbij vluchtelingen met een verblijfsstatus een stoomcursus Nederlands en workshops over de Nederlandse normen en waarden krijgen, leverde een positieve bijdrage. Van de vijfenveertig deelnemers zijn er zes statushouders aan de slag als vrijwilliger, vijf via een werkervaringsplek en een persoon heeft zelfs tijdens de cursus al betaald werk gevonden.

Lees verder

Cas en Femke meest gekozen namen in 2016


Daan en Emma zijn in 2016 de meest populaire kindernamen in Nederland. Maar hoe zit het in onze eigen gemeente?


Ook in de gemeente Horst aan de Maas blijken veel nieuwgeborenen deze namen van hun ouders te krijgen.
In 2016 was Cas bij de jongens de meest gekozen naam, en Femke bij de meisjesnamen.

De kersverse ouders kozen in 2016 beide de namen zes maal bij de aangifte op het gemeentehuis in Horst.

Lees verder

Gemeente HadM bereikbaar via WhatsApp


Wie een vraag aan de gemeente Horst a/d Maas wil stellen kan dat vanaf nu ook via WhatsApp doen. De gemeente is bereikbaar via telefoonnummer 06 13 49 30 96.

Lees verder

100 sociale huurwoningen voor 2021 in HadM


De gemeente, Wonen Limburg, Woonwenz en Huurdersvereniging Noord-Limburg hebben afspraken gemaakt over het wonen in Horst aan de Maas. In het Masterplan Wonen is vastgelegd hoe zij tussen 2017-2021 gaan samenwerken, met als doel: goed wonen en voldoende passende huurwoningen, nu en in de toekomst.

In de komende tien jaar willen zij zo'n 100 sociale huurwoningen realiseren in Horst aan de Maas. Concrete plannen zijn er voor de Afhang in Horst, De Comert in Grubbenvorst en Achter de Pastorie in Melderslo.

Lees verder

WOZ-info woningen via MijnOverheid


Voortaan kunt u het taxatieverslag van uw eigen woning downloaden via de landelijke website www.MijnOverheid.nl. Sinds vorig jaar hebben zich al veel inwoners aangemeld bij MijnOverheid, en krijgen zij hun belastingaanslag digitaal. Nu is ook de informatie over de WOZ-taxatie van woningen in Horst aan de Maas te zien. U hebt hiervoor wel uw DigiD nodig.


Via de website kunt u de berichten van de overheid bekijken. Bijna 40% van de inwoners in onze gemeente maakt al gebruik van MijnOverheid, en zij zien in het onderdeel 'Persoonlijke Gegevens' voortaan ook informatie over het taxatieverslag en kenmerken van hun woning die de WOZ-waarde bepalen. 

Voorheen kon u deze informatie opvragen in het belastingloket op www.horstaandemaas.nl. Dit belastingloket wordt binnenkort opgeheven. Via de website van de gemeente kunt u nog wel bezwaar maken en automatische incasso regelen.

Lees verder

Fijnstofmeting van vuurwerk in Grubbenvorst


Tijdens oud- op nieuw wordt in Nederland weer flink wat vuurwerk afgestoken.

Er is veel aandacht voor veiligheid. Over luchtverontreiniging is echter nog niet voldoende bekend.
Daarom gaat het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een landelijke meting doen.
Lees verder

Fietspad krijgt vleermuisvriendelijke verlichting


De gemeente gaat het fietspad tussen Tienray en Horst voorzien van led-verlichting die vleermuisvriendelijk is.


Van februari tot en met maart 2017 zal het fietspad worden verlicht met een honderdtal led armaturen in de vleermuisvriendelijke, amberkleurige variant. Deze zogenaamde BAT-lamp kent een smal lichtspectrum dat er voor zorgt dat vleermuizen zo min mogelijk worden gehinderd door dit type verlichting. Ziut zal zorgdragen voor de aanleg van de verlichting van het mens- en vleermuisvriendelijke fietspad.

Lees verder

Nieuwe fase in project HadM Onderdak


Overal om ons heen vinden er ontwikkelingen plaats die van invloed zijn op de leefbaarheid van dorpen. Vaak betekent dit dat inwoners de koppen bij elkaar moeten steken om hun voorzieningen ook voor de toekomst overeind te kunnen houden. In Horst aan de Maas zijn alle 16 dorpen hier al een jaar mee bezig. De dorpsplannen zijn bijna afgerond of al aangeboden aan de gemeente.

Lees verder

Mantelzorgers krijgen cadeau'tje


Mantelzorgers zorgen het hele jaar voor hun naasten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De gemeente Horst aan de Maas bedankt hen daarom samen met Sinterklaas voor hun inzet.

Ruim 600 mantelzorgers in Horst aan de Maas ontvangen deze dagen allemaal een heerlijke chocoladeletter. Passi in Horst pakt ze hoogstpersoonlijk in.

Lees verder

Planten mantelzorgboom


Vandaag is het de Dag van de mantelzorg. Onlangs kreeg de gemeente Horst aan de Maas te horen dat zij uitverkoren was tot Mantelzorgvriendelijke Gemeente van Limburg. De bijbehorende boom werd vandaag geplant bij Mikado in Horst.

Wethouder Birgit Op de Laak gaf aan blij te zijn met de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg.' "Het is een symbolische prijs voor de hele gemeenschap in Horst aan de Maas", zo vertelde ze tijdens het planten van de boom.

Lees verder

WOZ-waarden woningen openbaar


De WOZ-waarde van woningen is sinds oktober 2016 openbaar. Dit is het gevolg van een wetswijziging die meer transparantie voor burgers nastreeft. In Horst aan de Maas zijn de gegevens ook digitaal beschikbaar.

Lees verder

Gemeente presenteert digitaal huishoudboekje


De begroting 2017 van de gemeente Horst aan de Maas is er nu ook digitaal. Deze digitale begroting geeft de mogelijkheid op een eenvoudige manier de financiële huishouding van de gemeente te doorzoeken, zo meldt de gemeente.

Wethouder Ger van Rensch: "De begroting is een moeilijke kost. Omdat vele inwoners zich afvragen hoe de gemeente aan haar geld komt en waar dat geld naar toe gaat, is het idee gelanceerd voor een digitaal platform."

De begroting is digitaal in te zien via www.horstaandemaas.nl.

Lees verder

Buurtapps in Horst aan de Maas


In verschillende kernen in Horst aan de Maas zijn uit spontane initiatieven van inwoners WhatsApp-groepen ontstaan rondom buurtpreventie. In deze WhatsApp-groepen houden buurtbewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties in de buurt.

Lees verder

Eerste online geboorte-aangifte


De eerste online geboorteaangifte in Horst aan de Maas is een feit! Onlangs deden de eerste ouders deden aangifte vanuit huis zodat ze de eerste dagen alle tijd hadden voor hun zoontje. Maandag kwam burgemeester Kees van Rooij de benodigde handtekening ophalen.

Lees verder

Verduurzamen openbare verlichting


De gemeente Horst aan de Maas gaat de openbare verlichting verduurzamen. Er wordt overgestapt op LED verlichting. Met de nieuwe lampen worden zowel kosten als energie bespaard. Daarnaast wordt een forse besparing op de onderhoudskosten gerealiseerd. Tot en met 2025 worden in totaal 4726 stuks armaturen met energiezuinige LED verlichting geplaatst.

Lees verder

Symposium Verbindend ondernemen


Het kabinet maakte de afspraak met werkgevers in het bedrijfsleven om 100.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook in Horst aan de Maas, Venray en Peel en Maas verkennen gemeenten samen met vele werkgevers de mogelijkheden. Daarom vindt op 3 november een symposium plaats: “Verbindend ondernemen… 100.000 banen, maar waar?”

Lees verder

Startsein lijst karakteristieke panden


Horst aan de Maas wil op een vernieuwende manier inzicht krijgen in de cultuurhistorische waarden van de gemeente. Naast de rijks- en gemeentelijke monumenten brengen ze ook de ‘karakteristieke’ panden in kaart. Interactief en van onderop en dat wil zeggen dat inwoners zelf op een interactieve kaart bijzondere panden kunnen aanmelden. Deze aanpak is uniek voor Limburg en ook landelijk gezien zeer vernieuwend.

Lees verder

Project Stroomlijn


Rijkswaterstaat laat op dit moment in delen van de uiterwaarden de begroeiing verwijderen. Dit gebeurt ook in de uiterwaarden bij Ooijen, Broekhuizenvorst, Broekhuizen, Lottum en Grubbenvorst.

Lees verder

Voorlichting over buurtpreventie


In verschillende kernen in Horst aan de Maas zijn uit spontane inwonerinitiatieven WhatsApp groepen ontstaan rondom buurtpreventie. In deze WhatsApp groepen houden buurtbewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties in de buurt.

Lees verder

Nieuw relatiegeschenk HadM


Laura Koning-Gielen en Hay Reijnders hebben het nieuwe relatiegeschenk voor de Gemeente Horst aan de Maas gemaakt. De gemeente was op zoek naar een passend geschenk voor bijzondere gasten of mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de gemeenschap. In het voorjaar werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven hiervoor.

Lees verder

Gemeenteraad organiseert Zinnige Zaken


Jongerengemeenteraad 'Zinnige Zaken' wordt op dinsdag 18 oktober georganiseerd door conceptbureau Witgoed en van Bontewas, in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas. Aan dit project zullen ongeveer 70 leerlingen, HAVO 4, HAVO 5 en VWO 5 van het Dendron College meedoen. Zij houden zich op het gemeentehuis een dag lang bezig met lokale politiek door samen met raadsleden en oud-raadsleden op zoek te gaan naar Zinnige Zaken.

Lees verder

De vlag wordt gehesen


Vandaag is het nationale Coming-Out dag, waarop benadrukt wordt dat iedereen altijd zichzelf moet kunnen zijn, of je nu hetero, homo, lesbienne, biseksueel of transgender bent. Voor deze dag is ook aandacht van de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Militaire oefening in Horst aan de Maas


Van 10 tot en met 14 oktober vindt er binnen de gemeente Horst aan de Maas een militaire oefening plaats. Aan deze oefening nemen 45 personen en 10 militaire voertuigen deel. Er wordt geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie.

Lees verder

Kunstwerk overgedragen


De Paddestoelerij neemt het kunstwerk ‘Champignons’ over van de gemeente Horst aan de Maas. Het kunstwerk staat nu nog aan de Venrayseweg bij sportschool Anco. Binnenkort staan de drie champignons bij het streekrestaurant aan de Venloseweg.

Lees verder

Lasten voor inwoners niet hoger


Het college van de gemeente Horst aan de Maas presenteert een sluitende meerjarenbegroting 2017-2020 met gelijkblijvende lastendruk voor haar inwoners.

Lees verder

Bekendmaking 'Win een Wethouder'


Deze week werd bekend welke klussen wethouders Birgit op de Laak en Ger van Rensch van Horst aan de Maasgaan doen. In het kader van de lancering van de nieuwe website HorstaandeMaasvoorelkaar.nl werd een actie uitgeschreven voor aanbieders van vrijwilligerswerk. Beide wethouders krijgen een taal- en een tuinklus.


Lees verder

Honderd nieuwe burgerinitiatieven


In de dorpen van Horst aan de Maas ontstaan veel initiatieven waar inwoners op eigen kracht mooie dingen voor elkaar krijgen. Grote en kleine initiatieven, allemaal heel waardevol. Denk aan de dagopvang, gerund door vrijwilligers in Broekhuizen, het Klus- en reparatiepunt in Swolgen, of het Huis van de Wijk in de Norbertuswijk in Horst, waar het bruist van de activiteiten. Maar ook de herinrichting van de groenvoorziening in Hegelsom, mét een nieuwe speeltuin, en meer parkeerplaatsen.

Lees verder

Nieuw staatsieportret in raadszaal


Op dinsdag 20 september zal, voorafgaand aan de raadsvergadering, om 19.40 uur het nieuwe staatsieportret van Koning Willem Alexander officieel worden gepresenteerd. Voor belangstellenden is het gemeentehuis vanaf 18.00 uur geopend.

Lees verder

Start Herfstmaai


In de gehele gemeente Horst aan de Maas gaat de gemeente starten met het maaien van de bermen en sloten. Het maaisel zal vervolgens ook worden opgeruimd. Door het maaisel te ruimen kan dit niet composteren en worden de bermen schraler. Hierdoor ontstaat een rijkere bloeiende vegetatie die goed is voor de bijen, solitaire bijen, hommels, vlinders e.d. Een verdere bijkomstigheid is dat tijdens het ruimen van het maaisel ook het zwerfvuil wordt opgeruimd.

Lees verder

The DriveXperience in Horst


De gemeente Horst aan de Maas organiseert op zondag 16 oktober The DriveXperience. Dit is een ‘Praktijkdag voor Jonge Autorijders’ tot en met 24 jaar, die maximaal drie jaar in het bezit zijn van hun autorijbewijs. Deelnemers hoeven zelf geen auto mee te brengen, want jullie rijden deze dag in auto’s van de coaches en voor de praktijkoefeningen op de gladde rem/slipbaan stelt autobedrijf Oostendorp Toyota Venray gratis drie auto’s beschikbaar.

Lees verder

Werkervaringsplekken bij de gemeente


Bij de gemeente Horst aan de Maas zijn werkervaringsplekken beschikbaar. Inwoners van de gemeente die tussen 18 en 27 jaar zijn en momenteel geen werk hebben, kunnen wellicht in de periode van 1 november 2016 tot 1 mei 2017 terecht bij de gemeente.

De ambtelijke organisatie is op zoek naar vijf 'pittige' jonge medewerkers, waaronder een administratief/economisch medewerker, een medewerker groen en cultuurtechniek en een communicatieve medewerker duurzaam waterbeheer.

De Potentials in Training gaan zes maanden bij de gemeente aan de slag, 32 uur per week waarbij ze in de praktijk mee zullen werken. De werkervaringsplek is bedoeld als springplank naar een baan.

Bij 8 van de 10 jongeren van de eerste lichting ‘potentials’ is het doel bereikt: zij hebben inmiddels een baan!

Lees verder

Afval ABC Horst aan de Maas


Mag jouw barbecue aan het einde van deze zomer bij het afval? In het Afval ABC van de gemeente Horst aan de Maas vinden inwoners van de gemeente waar alles naartoe kan.

Lees verder

37 Luiercontainers in HadM


Onlangs is de laatste luiercontainer geplaatst in de Berkelstraat in Horst. In de gemeente Horst aan de Maas staan nu 37 luiercontainers om luiers en incontinentiemateriaal in te zamelen.

Lees verder

Steeds meer What's App buurtgroepen


Steeds meer buurtbewoners in Horst aan de Maas richten een WhatsApp-groep op om samen een digitale buurtwacht te vormen.

Lees verder

Wegonderhoud centrumring Horst


Van maandag 15 augustus 6.00 uur tot dinsdag 16 augustus 17.00 uur wordt gewerkt aan de Herstraat, Gasthuisstraat, Hoofdstraat en Loevestraat in Horst.
Het gaat hier om onderhoudswerkzaamheden die uitgevoerd worden door aannemer Horster Wegenbouw Combinatie (HWC).

Lees verder

Onderwijshuisvesting basisscholen HadM


Het gemeentebestuur van Horst aan de Maas heeft van Scholengroep Dynamiek een meervoudig verzoek gekregen voor aanpassing van onderwijshuisvesting. Het gaat over de basisscholen in America, Meterik en Tienray/Swolgen.

Lees verder

Inloopavonden bestemmingsplan buitengebied


Op maandag 18 en woensdag 27 juli organiseert de gemeente Horst aan de Maas een tweetal inloopavonden in het gemeentehuis. Tussen 18.00 en 21.00 uur kunnen inwoners vrij binnenlopen.

Lees verder

Horst aan de Maas voorbeeld met afvalscheiding


Horst aan de Maas is koploper op het gebied van afvalscheiding. In deze gemeente gooien inwoners gemiddeld 30 kilo restafval weg, veel minder dan in andere gemeenten. Het getal ligt ver onder de doelstelling voor 2020, het jaartal wanneer de burgers in ons land al het afval gescheiden in dienen te leveren zodat er jaarlijks minder dan 100 kilo restafval per inwoner over blijft.

Lees verder

Drukte bij aanvragen reisdocumenten


Vanaf maandag 25 juli gaan de schoolvakanties in regio Zuid officieel van start. Vergeet niet tijdig te controleren of uw reisdocumenten in orde zijn.

Lees verder

Gemeente controleert bij PMD


De gemeente Horst aan de Maas controleert tijdens het ophalen van het PMD afval of inwoners doorzichtige zakken gebruiken of het PMD-afval los in de betreffende container stoppen. Sinds maandag 4 juli worden containers en emmers met ondoorzichtige zakken, zoals grijze vuilniszakken, niet meer geleegd.

Lees verder

Particuliere woning aanbieden voor statushouders


De gemeente Horst aan de Maas biedt de mogelijkheid om leegstaande woningen tijdelijk te verhuren aan statushouders. Dit is één van de uitwerkingen van Limburgs Maatwerk onder de noemer 'het ontzorgingsarrangement'. Het is een set van afspraken tussen particuliere eigenaren (geen commerciële verhuurders), gemeente, Provincie Limburg en corporatie(s). Met het ont­zorgings­arrangement wil de gemeente de druk op de huurwoningmarkt verlichten. Deze is overal toegenomen door de grote groep statushouders die woonruimte zoeken.

Lees verder

Zoektocht naar locatie voor statushouders


Horst aan de Maas blijft doorgaan met het huisvesten van statushouders en zoekt naar een locatie voor de opvang van minimaal 300 asielzoekers. Dit heeft het College van B&W ingebracht als onderdeel van de gezamenlijke oplossing in het ‘Pact van Limburg.’ Ook gaat het College door met de integratie en participatie van statushouders en asielzoekers in de gemeente.

Lees verder

Afvoer zanddepot Swolgen


In de maand juli wordt het zanddepot aan de Kasteelweg in Swolgen leeggemaakt. Het zand zal afgevoerd worden naar een bestemming aan de Venrayseweg in Horst.

Lees verder

Renovatie dak gemeentehuis


Het dak van het gemeentehuis in Horst aan de Maas wordt momenteel gerenoveerd. Het asbest is succesvol verwijderd en er is een nieuwe toplaag aangebracht.

Lees verder

Laat je stem horen in de Burger Advies Raad


De Burger Advies Raad Horst aan de Maas is dringend op zoek naar een nieuwe secretaris en een nieuwe teamleider voor het Team Werk en Inkomen. Wil je graag een rol spelen in het belangrijkste adviesorgaan van de gemeente Horst aan de Maas? Voel je je betrokken bij leefbaarheid en ontwikkelingen op het gebied van werk, zorg en inkomen?

Lees verder

Nieuwe subidievormen 2017


Vanaf 2017 gaat de gemeente Horst aan de Maas met twee nieuwe vormen van subsidie werken, te weten de exploitatiesubsidie en de vouchers voor verenigingen die iets extra’s doen voor de samenleving. De gemeente werkte samen met een vertegenwoordiging van verenigingen en instellingen een nieuw toetsingskader uit, met spelregels voor het verlenen van subsidies. Het totale budget blijft ongeveer hetzelfde als in de afgelopen jaren.

Wethouder Ger van Rensch: “We werkten in het verleden al met weinig regels en eenvoudige procedures. Dat blijft zo. Nu maken we een volgende slag: we richten ons steeds meer op sociale activiteiten en voorzieningen voor alle inwoners, maar in het bijzonder voor kwetsbare doelgroepen. We steunen de mooie initiatieven die ontstaan op het gebied van leefbaarheid, ondersteuning en zorg. Deze zorgen er voor dat meer mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen én deelnemen aan activiteiten. Voorbeelden daarvan zijn de dorpsdagvoorzieningen en Noaberzorgpunten. Als initiatiefnemers te maken krijgen met een tekort in hun exploitatie, kunnen ze vanaf 2017 een exploitatiesubsidie aanvragen als dekking van dit tekort.”

Een andere nieuwe vorm van subsidieverstrekking is de voucher: een eenmalige extra subsidie voor verenigingen en stichtingen die een bijzonder project of activiteit uitvoeren, naast hun normale activiteiten. De gemeente experimenteerde in 2015 en 2016 al met deze vorm. Wethouder Van Rensch: “Vrijwilligers zijn het kloppend hart van onze samenleving. Zij dragen met hun activiteiten bij aan de vitale gemeenschap die we voor ogen hebben. Als ze daar extra hun best voor willen doen, geven wij ze graag een financieel steuntje in de rug.” De ervaringen met het experiment zijn zo positief, dat de vouchers nu definitief een plek krijgen in de nieuwe toetsingskaders en de algemene subsidieverordening (ASVH).

Het college heeft op dinsdag 21 juni de nieuwe voorstellen goedgekeurd. Betrokken verenigingen en instellingen zijn in de dagen daarna per brief geïnformeerd over de verdere gang van zaken, o.a. dat de nieuwe toetsingskaders voor subsidieverlening vanaf 1 juli ter inzage liggen. Zeven weken lang kunnen er vervolgens zienswijzen worden ingediend. In oktober stelt de gemeenteraad de toetsingskaders en de daaraan verbonden beschikkingen vast.

Lees verder

Win een wethouder als vrijwilliger


Elke inwoner van Horst aan de Maas kan op de website van de gemeente een vrijwilliger om hulp of ondersteuning vragen. Deze hulpvragen kunnen uiteenlopen van hulp bij vervoer, gezelschap en een kopje koffie tot begeleiding van een kind met een beperking bij een voetbalvereniging. Het is daarnaast ook mogelijk om je eigen talent aan te bieden aan een ander.

Lees verder

Zonnepanelen op dak gemeentehuis


Op dit moment wordt het dak van het gemeentehuis gerenoveerd. Het asbest is succesvol verwijderd en er is een nieuwe toplaag aangebracht. Nu worden er zonnepanelen geplaatst, zowel op het gerenoveerde dak als op de zinken daken. Dat levert jaarlijks een energiebesparing op van ongeveer 50%. De werkzaamheden duren naar verwachting nog tot medio augustus.

Lees verder

Kadernota Horst a/d Maas: financieel op koers


De gemeente Horst aan de Maas koerst aan op een positief rekeningsaldo in 2018. Maar de begroting voor de jaren 2017 t/m 2019 staat wel onder druk. De gemeente staat nog voor de uitdaging een bezuiniging van € 3,2 miljoen te realiseren. Daarvoor zijn al maatregelen in gang gezet. De gemeente komt tot dit resultaat zonder meer dan trendmatige verhoging van de lastendruk voor inwoners. Dit blijkt uit de Kadernota 2016 die op 12 juli aan de raad wordt voorgelegd.

Lees verder

Betalingen HadM binnen 10 dagen


De gemeente Horst aan de Maas betaalt haar rekeningen gemiddeld binnen tien dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Overheden zijn wettelijk verplicht om binnen 30 dagen te betalen. De praktijk wijst echter uit dat dit lang niet overal het geval is.

Lees verder

Bijdragen aan vluchtelingenopvang


Horst aan de Maas blijft doorgaan met het huisvesten van statushouders en zoekt naar een locatie voor de opvang van minimaal 300 asielzoekers. Dit brengt het College in als onderdeel van de gezamenlijke oplossing in het ‘Pact van Limburg.’ Ook blijft het College doorgaan met de integratie en participatie van statushouders en asielzoekers in de gemeente.

Lees verder

Nieuwe recreatiewijzers


Diverse prominente locaties in de gemeente Horst aan de Maas zijn deze week voorzien van nieuwe Recreatiewijzers. Zij brengen de gemeente overzichtelijk in kaart. Van straatnamen, fietsknooppunten tot en met bezienswaardigheden.

Lees verder

Bewonersavond Broekhuizen


Op woensdag 22 juni organiseert de gemeente Horst aan de Maas een informatieavond voor inwoners van Broekhuizen, lokale bedrijven en overige belanghebbenden over de reconstructie van de doorgaande route.

Lees verder

Afsluiting brug Venweg Sevenum


In verband met werkzaamheden zijn de Medegebroekweg en Venweg in Sevenum afgesloten voor autoverkeer van maandag 6 juni tot vrijdag 10 juni 2016 om 18.00 uur.

Lees verder

De voorjaarsmaai gaat beginnen


De gemeente Horst aan de Maas gaat weer van start met de voorjaarsmaai. Dit betekent dat in de hele gemeente de berm 1 meter breed vanaf het asfalt gemaaid wordt.

Lees verder

60-jarig Huwelijksjubileum


Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Horst aan de Maas feliciteerde onlangs het echtpaar Rutten – Coenen uit Lottum met hun 60 jarig huwelijksjubileum.

Lees verder

Wateroverlast in Horst aan de Maas


De regenbuien op woensdagavond hebben ook voor de nodige wateroverlast gezorgd in de gemeente Horst aan de Maas. Met name de wijk Stuksbeemden kreeg te maken met veel overlast.

Lees verder

Nieuwkomers sneller integreren


De zeven gemeenten in Noord Limburg gaan op zoek naar innovatieve en duurzame manieren om vluchtelingen en arbeidsmigranten te laten integreren.

Lees verder

Doorzichtige zakken in PMD-container vanaf 4 juli


In Horst aan de Maas worden plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken in de PMD-container verzameld. Inwoners mogen dit los in de container doen of in een doorzichtige plastic zak. De gemeente wilde dit eerder invoeren maar kreeg vanuit verschillende kanten opmerkingen hierover, zodat de organisatie de ingangsdatum tot 4 juli heeft uitgesteld.

Omdat de gemeente reacties kreeg van mensen die de PMD-container al vol hadden (met ondoorzichtige zak, red.) of nog geen nieuwe zakken hadden kunnen kopen, is de ingangsdatum uitgesteld naar maandag 4 juli. Vanaf die datum worden containers en emmertjes met een zwarte of ondoorzichtige zak niet meer geleegd. De afvalinzamelaars hangen er dan een kaartje aan met de reden. Tot 4 juli worden PMD-containers met een ondoorzichtige zak nog geleegd. Ook dan komt er een kaartje aan om inwoners eraan te herinneren de volgende keer een doorzichtige zak te gebruiken.

De laatste tijd controleren de recyclingbedrijven steeds strenger of het PMD-afval echt wel alleen uit PMD-verpakkingen bestaat. Zij beschouwen zwarte, ondoorzichtige zakken als restafval. Want helaas gebruiken sommige mensen bewust een ondoorzichtige zak om restafval via de PMD-container af te voeren. PMD-afval dat wordt afgekeurd, wordt als restafval verbrand. Dat is niet alleen jammer van het herbruikbare materiaal maar het leidt ook tot extra kosten en gemiste inkomsten.

Lees verder

Nieuwe stimulans beweging woningmarkt


De gemeente Horst aan de Maas presenteert in haar woonvisie nieuwe stimuleringsmiddelen om voor iedereen goed wonen te realiseren. Met name aan de woningen (huur en koop) voor jongeren, starters en senioren wordt extra aandacht besteed. Zo wil de gemeente starters stimuleren om een bestaande woning te kopen. Voor senioren wil de gemeente graag dat ze zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En in elke kern wil de gemeente graag voldoende huurwoningen realiseren. Vandaar dat ingezet wordt op levensloopbestendige en daarmee ook duurzame woningen.

Lees verder

Gemeente in gesprek met bezwaarmakers


De gemeente Horst aan de Maas heeft het Jaarverslag bezwaren en klachten in 2015 uitgebracht. Het aantal bezwaren op het gebied van Werk, Inkomen en Zorg is in 2015 toegenomen. Het aantal bezwaren tegen de WOZ-beschikking en de gemeentelijke belastingen is voor het tweede jaar op rij afgenomen. De gemeente gaat vaker meteen in gesprek met bezwaarmakers, vóórdat een formele procedure begint. Deze aanpak werpt zijn vruchten af en wordt door bezwaarmakers positief ontvangen.


Lees verder

In-House dag bij de gemeente


'Na je studie wonen en werken in de regio Horst-Venray? Wie weet is werken bij de gemeente iets voor jou!' Met deze leuze roept de gemeente Horst aan de Maas belangstellende jongeren van 16 tot en met 25 jaar uit Horst aan de Maas en Venray op om naar de 'In-House' te komen bij het gemeentehuis op het Wilhelminaplein.

Van 13.00 tot 16.00u op vrijdag 27 mei vinden er tal van workshops plaats en maken de aanwezigen kans op een zomerbaantje.

Lees verder

Opvang statushouders Van Bornestraat


Sinds eind vorig jaar woont een aantal statushouders tijdelijk in twee woningen aan de Van Bornestraat in Horst. Inmiddels is een aantal mensen verhuisd.

Lees verder

Dodenherdenking in Horst aan de Maas


Op woensdag 4 mei 2016 vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Voor de gemeente Horst aan de Maas worden deze herdenkingen met traditionele kranslegging in de diverse kerkdorpen op verschillende manieren gevierd.

Lees verder

Bermonderhoud Donkstraat


In verband met werkzaamheden in de Donkstraat in Meterik wordt het doorgaande autoverkeer op deze straat omgeleid van dinsdag 10 mei tot en met vrijdag 13 mei.

Lees verder

Jeugdhulp HadM onder Limburgs gemiddelde


Van alle jongeren uit Horst aan de Maas zit 8,4% in de jeugdhulpverlening. Dat is minder dan het Limburgse gemiddelde van 9,7 %.

Ook in de gemeenten Venray, Peel en Maas en Bergen ligt het percentage onder het gemiddelde.

Lees verder

Herbenoeming burgemeester Kees van Rooij


Kees van Rooij is herbenoemd voor een nieuwe termijn van 6 jaar als burgemeester van Horst aan de Maas. Vandaag is hij beëdigd door de Gouverneur, de heer Bovens.

Lees verder

Jaarrekening HadM positiever dan geraamd


De gemeente Horst aan de Maas heeft niet de begrote € 1,6 miljoen maar € 295.000 uit de Algemene Reserve nodig om de jaarrekening 2015 sluitend te krijgen. Ook de financiële situatie op het gebied van werk, ondersteuning en zorg valt mee. Waar de gemeente een fors tekort verwachtte, is een positief resultaat te zien.

Lees verder

Vluchtelingen in HadM sneller aan het werk


De Gemeente Horst aan de Maas start maandag 18 april met het pilotproject ‘Start met participeren’, waarin 16 vluchtelingen met een verblijfsstatus in een kort en intensief traject worden voorbereid op een betaalde baan. Ze krijgen een stoomcursus Nederlandse taal, workshops over Nederlandse waarden en normen en ze gaan als vrijwilliger aan de slag bij bijvoorbeeld sportclubs. Na drie maanden gaan ze via een werkervaringstraject aan het werk bij een bedrijf. Op jaarbasis worden hiermee 60 vluchtelingen klaargestoomd voor werk.

Lees verder

De 24 uur van Horst aan de Maas


Van vrijdag 20 mei 12.00 uur tot zaterdag 21 mei 12.00 uur is er een bijzondere bijeenkomst voor raadsleden van de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Wet Damocles ook in Horst aan de Maas


Het komt steeds vaker voor dat er hennepplantages in woningen of bedrijfspanden worden aangetroffen. Ook de gemeente Horst aan de Maas heeft hiermee te maken. Het eerste kwartaal is er in deze gemeente een stijging te zien. "De voorbije maanden hebben we al vier panden gesloten en bij vier anderen lopen nog procedures", zo vertelt burgemeester Kees van Rooij.

Eigenaren van een gebouw wordt aangeraden om regelmatig toezicht op de verhuurde woning of het bedrijfspand te houden. "Hennepteelt gaat meestal gepaard met uitkeringsfraude, belastingontduiking, oneigenlijk woninggebruik, verzekering- en hypotheekfraude en stroomdiefstal. Niet alleen de gemeente maar ook woningcorporaties, netbeheerders, hypotheekbanken en verzekeringsmaatschappijen worden gedupeerd", aldus van Rooij.
 
De verhuurder of eigenaar kan ook geconfronteerd worden met tijdelijke sluiting van het verhuurde pand vanwege de werking van het gemeentelijk Damoclesbeleid.
 
"Controleer uw huurder goed voordat u een huurovereenkomst aangaat. Een goede screening is belangrijk om risico’s op misbruik van uw pand te voorkomen", zo besluit de burgemeester van Horst aan de Maas.

Lees verder

Verkeersoplossing spoorwegovergang Stationsstraat


De gemeente Horst aan de Maas heeft samen met belanghebbenden, het Ministerie, Prorail en de Provincie Limburg knelpunten benoemd en gezocht naar oplossingen voor de spoorwegovergang Stationsstraat in Hegelsom. De variant van een alternatieve noordelijke ontsluiting wordt verder uitgewerkt. De nieuwe ontsluitingsweg sluit aan op de Asdonckerweg en loopt achter het Loopcentrum langs naar het station Horst-Sevenum.

Lees verder

Uitslag Raadgevend Referendum


De kiezers in Horst aan de Maas hebben zich net als de andere stembusgangers in Nederland overtuigend uitgesproken tijdens het Raadgevend Referendum.

In onze gemeente ging 30,1% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Daarvan stemden 35,4% voor en 64% tegen het Europees-Oekraïens associatieverdrag. Blanco stemden 0,6%.

Heel Limburg bracht 31%  een stem uit, om het raadgevend referendum rechtsgeldig te maken. 

Lees verder

HadM aan de slag met accommodaties


Op dit moment zijn de diverse dorpen in Horst aan de Maas bezig met het maken van een blauwdruk met als centrale vragen: hoe ziet mijn dorp er over 10 jaar uit, welke ontwikkelingen zien we op ons afkomen en wat betekent dat voor de diverse activiteiten/verenigingen met daaraan gekoppeld de behoefte aan accommodaties. Naast het opstellen van deze blauwdrukken is de gemeente aan zet om beleid te maken op een vijftal onderwerpen: eigendom, beheer, onderhoud en exploitatie; duurzaamheid; verhuur- en tarievenbeleid; verbreding gebruik maatschappelijke accommodaties; kaders voor investeringssubsidies.

Lees verder

Weer Recycle Award voor HadM


De inwoners van Horst aan de Maas zijn voor het derde achtereenvolgende jaar de beste afvalscheiders van Nederland als het gaat om kunststof. Dat is donderdag 31 maart bekend gemaakt tijdens het gemeentelijk afvalcongres in Utrecht.

Lees verder

Nieuwe bomen Vondersestraat


Aan de Vondersestraat in Horst is een aantal bomen fors beschadigd. De gemeente Horst aan de Maas gaat deze rooien en zal ter plaatse nieuwe bomen gaan aanplanten.

Lees verder

Afvalgame ontwikkeld door Dendron-leerlingen


Tim en Guus van het Dendron College in Horst ontwikkelden een afvalgame als profielwerkstuk voor hun school. Dit naar aanleiding van de folder die inwoners van de gemeente Horst aan de Maas onlangs in de brievenbus kregen rondom afvalinzameling.

Lees verder

Hondenpoep opruimen


Hondenbezitters in Horst aan de Maas verkeren in de bevoorrechte positie dat er geen hondenbelasting betaald hoeft te worden. Dat betekent wel dat hondenbezitter er zelf voor verantwoordelijk zijn dat andere mensen geen last hebben van hondenpoep.

Desondanks krijgt de gemeente nog regelmatig klachten over overlast van hondenpoep. Bijvoorbeeld in het speeltuintje bij de Leertouwerstraat in Horst, waar het de afgelopen tijd regelmatig raak is. 

De gemeente doet er alles aan om het de hondenbezitters gemakkelijk te maken door hondentoiletten aan te leggen en opruimzakjes op verschillende locaties gratis beschikbaar te stellen. De oproep aan hondenbezitters is om de verantwoordelijkheid te nemen en zo overlast van hondenpoep.

Lees verder

Landelijke compostdag


De gemeente Horst aan de Maas doet dit jaar weer mee aan de Landelijke Compostdag. Op zaterdag 19 maart kunnen de inwoners gratis compost ophalen. De gemeente doet dit als een bedankje voor de inwoners voor hun inspanningen om het keuken- en tuinafval gescheiden aan te leveren.
Er zijn 3.000 zakken compost van 25 liter beschikbaar. Per huishouden kunnen maximaal 5 zakken of 1 m3 losse compost opgehaald worden. 

De gemeente vraagt inwoners zelf voor vervoer te zorgen. De gemeente zorgt vervolgens voor het beladen daarvan. Er zijn verschillende laadzones voor auto’s met aanhanger en er is één laadplek voor de zakken.

Lees verder

Weer Recycle-award voor HadM


Dankzij de inspanningen van de inwoners heeft de gemeente Horst aan de Maas in 2015 voor de tweede maal op rij de ‘Recycle Award Kunststof’ gewonnen.

Lees verder

Belevingsonderzoek over handhaving


De gemeente Horst aan de Maas heeft een onderzoek laten verrichten naar de beleving van ondernemers en inwoners over handhaving. De gegevens uit het onderzoek vormen de input voor een nieuw handhavingsbeleid dat in 2016 moet komen. De algemene uitkomst is dat zowel de inwoners als de ondernemers tevreden zijn over de inzet van handhaving zoals het in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

Lees verder

Aanslag gemeentelijke belastingen


Inwoners en bedrijven van Horst aan de Maas ontvangen binnenkort de aanslag gemeentelijke belastingen. Deze aanslag heeft betrekking op de onroerende zaakbelasting (OZB), rioolheffing, reinigingsheffing en de WOZ-beschikking. Uitgebreide informatie over uw aanslag kunt u raadplegen op uw persoonlijke internetpagina op de gemeentelijke site.

Lees verder

Meld u aan voor de Berichtenbox


Nederland wordt steeds digitaler. Horst aan de Maas ook. Voortaan kunnen inwoners de gemeentelijke belastingaanslagen via de berichtenbox van Mijn Overheid ontvangen. Aanmelden kan vanaf dit moment.

Lees verder

Onderzoeksresultaten muggenoverlast Gr'veen


Op woensdag 17 februari vindt om 19.30 uur een informatiebijeenkomst plaats in het gemeenschapshuis van Griendtsveen.
Onderwerp zijn de onderzoeksresultaten naar de ervaren overlast van muggen in Griendtsveen. Het onderzoek naar de overlast is één van de afspraken van de tijdelijke adviescommissie Life+ Mariapeel. Dat was toen nog onder leiding van Servaas Huys.

Lees verder

Nieuw bedrijf voor legen tuinkorven


Reiling Sterksel BV is sinds kort overgenomen door Den Ouden Groep.

Lees verder

Landelijke Opschoondag zwerfvuil


De gemeente Horst aan de Maas gaat in 2016 weer meedoen aan de 'Week van Nederland Schoon'. Op 19 maart 2016 wordt de Landelijke Opschoondag gehouden. De gemeente nodigt inwoners en lokale clubs uit om ook een opruimactie te organiseren. Door aan te sluiten bij de Landelijke Opschoondag profiteren ze van de brede publiciteit rond deze dag. Dit zorgt voor meer bewustwording over zwerfafval en meer deelnemers aan lokaal georganiseerde opschoonacties.

Lees verder

Wie maakt een staatsieportret voor de raadzaal?


Wie maakt een nieuw staatsieportret van Koning Willem Alexander voor de raadzaal? Tot 14 maart kunnen kunstenaars een ontwerp indienen bij de gemeente Horst aan de Maas. Vervolgens zal een selectiecommissie een keuze welk kunstwerk een plek krijgt in de raadzaal.

Lees verder

Dorpen aan de slag met accomodaties


In de gemeente Horst aan de Maas zijn in elke kern werkgroepen van start gegaan om te bekijken wat de toekomst is van verenigingen en accommodaties.
Dit is gebeurd naar aanleiding van de grote brainstormsessie op 27 juni 2015 in het Dendron. De werkgroep meldt in haar nieuwsbrief dat inmiddels bijna elke kern heeft geinventariseerd of en welke behoeften er zoal bestaan.
De vertegenwoordigers van de werkgroepen komen 1x in de 6 weken bij elkaar en dan wordt bekeken wat de stand van zaken is. Informatie over de voortgang vindt u op www.horstaandemaas.nl/HadMonderdak.

Lees verder

Beheer borden naar Scheidsrechtersvereniging


De ‘oude’ evenementenborden langs de diverse invalswegen worden vanaf februari beheerd door de Scheidsrechters vereniging Horst-Venray. Als organisaties een evenementen willen aankondigen op de digitale informatieborden kunnen zij nog steeds terecht bij de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Vrijwilligersvacaturebank wordt talentenbank


In samenwerking met Synthese en de dorpsraden/dorpsplatforms start de gemeente Horst aan de Maas een zogenaamde talentenbank. Deze talentenbank koppelt mensen die zich in willen zetten voor de gemeenschap aan de organisaties en particulieren die juist op zoek zijn naar vrijwilligers. In april gaat de talentenbank online.

Lees verder

Beheert evenementenborden wijzigt


De ‘oude’ evenementenborden langs de diverse invalswegen worden vanaf februari beheerd door de Scheidsrechters vereniging Horst-Venray. Als u een evenementen wilt aankondigen op de digitale informatieborden kunt u nog steeds terecht bij de gemeente.


Lees verder

Noodloket voor lokale ondernemers


De gemeente Horst aan de Maas en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) hebben een speciaal noodloket opengesteld voor lokale ondernemers via de website van het initiatief ‘155-red-een-bedrijf’.

Lees verder

Start talentenfabriek


In samenwerking met Synthese en de dorpsraden/dorpsplatforms start de gemeente Horst aan de Maas een zogenaamde talentenbank. Deze talentenbank koppelt mensen die zich in willen zetten voor de gemeenschap aan de organisaties en particulieren die juist op zoek zijn naar vrijwilligers.

Lees verder

Onderhoud bomen


De gemeente Horst aan de Maas gaat beginnen met het onderhoud van bomen in Broekhuizen en Horst. Ook in Sevenum vindt onderhoud plaats, hiervoor organiseert de gemeente een informatieavond op 27 februari.

Lees verder

Ondertekening Bosbeheerplan


Maandag 18 januari hebben wethouder Paul Driessen van de gemeente Horst aan de Maas en Arno Neijts, directeur van Bosgroep Zuid-Nederland een overeenkomst ondertekend.

Lees verder

Overlast door stank of geluid?


Overlast door stank of geluid? Lichthinder? Asbest aangetroffen of een bodemverontreiniging? Voor deze en alle overige meldingen op het gebied van milieu belt u voortaan het centrale nummer van de gemeente: 077-4779777.

Tijdens kantooruren krijgt u direct een medewerker aan de lijn waar uw melding kunt doen. Buiten kantooruren kiest u in het keuzemenu voor optie 2 en u kunt uw melding doorgeven.

Met ingang van 7 januari is de gemeente het adres voor alle milieumeldingen. De meldingen gaan via een centrale meldkamer naar de toezichthouders die vervolgens bepalen wat er moet gebeuren. Tot nu toe gingen meldingen over overlast op het gebied van milieu via de meldkamer van de politie. De omliggende gemeenten, waarmee Horst aan de Maas nauw samenwerkt op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving, gebruiken vanaf 7 januari ook het eigen telefoonnummer in combinatie met een centrale meldkamer.

Lees verder

Preventieve gladheidbestrijding


Voor komende nacht wordt gladheid in Noord-Limburg verwacht. Hans van den Brandt van de gemeente Horst aan de Maas geeft aan dat er vanaf vanmiddag gestart zal worden met preventief strooien op hoofdwegen, invalswegen, verbindingswegen naar kerkdorpen, busroutes en wijkontsluitingswegen, stoepen en toegangen tot openbare gebouwen, fietspaden in de gemeente.

Lees verder

Nieuwjaarswens burgemeester: gezond 2016


Dinsdag 5 januari was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Horst aan de Maas. Burgemeester Kees van Rooij wenste alle inwoners in vele opzichten een gezond nieuw jaar toe.

Lees verder

Donatie personeel gemeente aan Serious Request


Personeelsleden van de gemeente Horst aan de Maas hebben woensdag 23 december een bedrag van € 1.547,59 gedoneerd bij het Glazen Huis van Serious Request in Heerlen.

Lees verder

Kalendergids gemeente in de brievenbus


De kalendergids van de gemeente Horst aan de Maas is weer in zicht! Op 16 en 17 december valt de gemeentegids 2016 bij alle inwoners van Horst aan de Maas in de bus, ook dit jaar mét kalender.

Lees verder

Gemeentelijke Groenvoorzieningen


De gemeente Horst aan de Maas gaat op een aantal locaties de gemeentelijke groenvoorziening aanleggen en renoveren. Het betreft locaties in America, Broekhuizenvorst, Horst, Lottum en Sevenum.

Lees verder

Afsluiting Horster/Stokterweg


In verband met werkzaamheden is de Horsterweg en Stokterweg in Broekhuizen afgesloten voor autoverkeer op vrijdag 20 november 8.00 uur tot donderdag 31 december om 17.00 uur.

Lees verder

Chemokar bij u in de buurt


Voor het inleveren van klein chemisch afval, zoals batterijen, verf en bestrijdingsmiddelen, kun je terecht bij onze chemocar. Deze staat iedere 1e en 3e zaterdag van de maand tussen 10.00 en 14.00 uur bij Gemeentewerken aan de Americaanseweg in Horst.

Lees verder

Intentieverklaring getekend


De gemeente Horst aan de Maas en de beide Limburgse Waterschappen hebben donderdag 15 oktober in het Gouvernement in Maastricht een intentieverklaring ondertekend om werk te maken van de verbetering van de leefwereld voor bijen.

Lees verder

De ‘Leertuin’ alsopstap naar een baan


Opnieuw leidt in Horst aan de Maas samenwerking tussen verschillende partijen tot een vergroting van kansen voor mensen zonder werk. Samen met de Bosgroep Horst, uitzendbureau Adecco en Citaverde bedrijfsopleidingen heeft de gemeente een traject ontwikkeld, dat de naam ‘Leertuin’ heeft meegekregen. Wethouder Birgit op de Laak is enthousiast over de praktische aanpak waarin werkzoekenden gedurende drie maanden aan de slag gaan: ‘Slimme verbindingen leggen moet concreet resultaat op gaan leveren. De ‘Leertuin’ is daar straks hopelijk een mooi voorbeeld van. Over zes maanden evalueren we of dat ook daadwerkelijk zo is. Ik heb er wel vertrouwen in.”

Lees verder

Bijeenkomst Benchmark 13-10 gaat niet door


De Raadsinformatie bijeenkomst benchmark reserves op 13 oktober 2015 gaat niet door.

Lees verder

1,3 miljoen voor verbouwing gemeentehuis


Het gemeentehuis in Horst aan de Maas is volgens het gemeentebestuur aan een verbouwing toe. De indeling en inrichting is niet meer werkbaar en door de kleine ruimtes erg gesloten.

Lees verder

Rapport Meldpunt Werkgroep WMO


De Werkgroep Meldpunt WMO heeft een rapport opgesteld. Hierin staan signalen met betrekking tot de WMO en ook de nieuwe taken in de Jeugdzorg beschreven. Er zijn vijf klachten bij de gemeente Horst aan de Maas met betrekking tot de uitvoering van de (gedecentraliseerde) Wmo, jeugdzorg en deels het PGB binnengekomen. Daartegenover staan 67 meldingen van gebruikers van de zorg bij het Meldpunt 2015, vooral over de jeugdzorg en het PGB.

Dat blijkt uit het rapport van de Werkgroep Wmo Alert, die tussen april en juli 2015 een meldpunt openstelde voor gebruikers van WMO, Jeugdzorg en PGB.

Lees verder

Henk Kemperman beëindigd voorzitterschap D66


Henk Kemperman uit Melderslo stopt als fractievoorzitter en raadslid van D66 in Horst aan de Maas. Dat meldt HALLO Horst aan de Maas.

Lees verder

Horst aan de Maas Onderdak van start


De gemeente Horst aan de Maas wil inventariseren hoe men in de toekomst om moet gaan met de accommodaties in de gemeente. Op zaterdag 27 juni vindt in het Dendron College in Horst een brainstormsessie over de toekomst van de accommodaties plaats, georganiseerd door de gemeente.

Lees verder

Bezwaarbehandeling gemeente persoonlijker


De gemeente Horst aan de Maas heeft het jaarverslag bezwaren en klachten in 2014 uitgebracht. Dit laat zien dat het aantal bezwaren op het gebied van sociale zekerheid gelijk is gebleven en het aantal tegen WOZ en belastingen met bijna de helft is afgenomen. Het totaal aantal bezwaren behandeld door de commissie is toegenomen, maar deze zijn wel sneller afgehandeld. Daarnaast zijn klachten beter geregistreerd en herkend, waardoor het aantal ontvangen klachten is toegenomen ten opzichte van het vorige jaar. Het merendeel is snel opgelost.

Lees verder

Ondersteuning jeugd aan deelname activiteiten


In Horst aan de Maas kunnen gezinnen een beroep doen op drie fondsen om jeugd ‘mee te laten doen’. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het deelnemen aan sociale activiteiten met leeftijdsgenoten een belangrijke bijdrage levert aan de sociale ontwikkeling van het kind maar ook in het belang van de gezondheid, ontplooiing van talenten, bijdrage aan weerbaarheid en meer zelfvertrouwen. Deelnemen in sport, spel, verenigingen en culturele activiteiten is daarom van belang.

Lees verder

4,5% onder de armoedegrens


In Horst aan de Maas leven 'slechts' 4,5 procent onder de armoedegrens. Zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau die tijdens de Limburgse Alliantiedag werden gepresenteerd. Hieruit blijkt verder dat 7 procent van alle Limburgers niet of nauwelijks kunnen rondkomen.

Lees verder

Cursussen voor vrijwilligersorganisaties


Vrijwilligersorganisaties uit de gemeente Horst aan de Maas kunnen zich weer inschrijven op cursussen die de deskundigheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de vrijwilligersorganisaties kunnen bevorderen.

Lees verder

Thema


Scholen, politie, gemeente, welzijnsorganisaties en ouders gaan op dinsdag 12 mei samen om tafel om het pestprobleem in de gemeente te bespreken.

Lees verder

Gemeente sluit 2014 positief af


De gemeente Horst aan de Maas sluit de jaarrekening 2014 af met een positief saldo. Een resultaat waar we tevreden over kunnen zijn, zeker als we bedenken dat de afgesproken bezuinigingen doorgevoerd zijn en dat de lastendruk voor inwoners en bedrijven niet toegenomen is. De gemeenteraad behandelt de jaarrekening op 26 mei.

Lees verder

Horst gaat kauwgom op straat aanpakken


Door de inzet van een machine wil de gemeente Horst aan de Maas het centrum van Horst kauwgomvrij gaan maken.

Lees verder

Onderzoek naar leefbaarheid


In mei start een onderzoek naar de leefbaarheid van de dorpen in de gemeente Horst aan de Maas. Een groot deel van de inwoners krijgt de mogelijkheid om zijn of haar mening te geven over zaken als veiligheid, het verenigingsleven, mantelzorg en het onderlinge contact tussen buurt- en dorpsgenoten.

Lees verder

Criminaliteit in Horst aan de Maas gedaald


De criminaliteit in Nederland is vorig jaar met 8 procent gedaald ten opzichte van 2013. Dat is de sterkste daling in tien jaar tijd.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS. Vooral het aantal zogeheten 'high impact crimes' - woninginbraak, straatroof, overval en geweldsdelicten - daalde vorig jaar.

Lees verder

Gedecoreerden bij elkaar


Alle gedecoreerden van Horst aan de Maas waren vanochtend samen in 't Gasthoês voor een feestelijke bijeenkomst.

Lees verder

Gemeenten bundelen krachten bij inzet boa’s


De gemeenten Horst aan de Maas, Beesel, Bergen, Leudal, Nederweert, Roermond, Venlo en Venray gaan een intentieverklaring ondertekenen voor een gezamenlijke inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren.

Lees verder

Danny van Hees (CDA) beëdigd


Danny van Hees van het CDA is op 7 april 2015 door de voorzitter van het stembureau benoemd als lid van de gemeenteraad van Horst aan de Maas. In de openbare raadsvergadering van dinsdag 14 april is hij, na het afleggen van de eed, toegelaten door de gemeenteraad.

Lees verder

Samen werken aan onze accomodaties


Inwoners en ondernemers verwachten een gemeente die meedenkt met hun belangen. In het collegeprogramma van de gemeente Horst aan de Maas is participatie opgenomen als een van de hoofddoelen. We gaan vraagstukken veel meer vanaf het begin samen met betrokkenen oplossen. Momenteel is het noodzakelijk na te denken over de toekomst van onze accommodaties voor sport, spel, onderwijs en ontmoeting. Hiervoor is een vernieuwende aanpak afgesproken, waarbij intensief wordt samengewerkt.

Lees verder

Extra tegenvaller Horst voor Floriade


Horst aan de Maas moet rekening houden met een extra tegenvaller van de Floriade. Dat meldt 1Limburg. Volgens de nieuwswebsite moeten de Floriade-gemeenten rekening houden met nog eens tien miljoen euro.

Lees verder

Voortaan zelf kiezen waar je trouwt


In de gemeente Horst aan de Maas kun je vanaf nu zelf kiezen waar je wil trouwen. De gemeente ziet steeds vaker dat bruidsparen zoeken naar bijzondere plaatsen om te trouwen.

Lees verder

Marcel Beelen fractievoorzitter CDA Horst


Marcel Beelen is aangewezen als nieuwe fractievoorzitter van het CDA Horst aan de Maas. Hij volgt hiermee Rudy Tegels op die gekozen is als statenlid in het Gouvernement.

Lees verder

Horst aan de Maas wint afvalprijs


Tijdens het gemeentelijke afvalcongres in Utrecht werd de gemeente Horst aan de Maas donderdag 19 maart onderscheiden met een Recyle Award voor de beste inzamelresultaten van kunststofafval.

Lees verder

Gemeente gaat declaraties openbaar maken


Het gemeentebestuur van Horst aan de Maas gaat alle eigen declaraties openbaar maken. Zo meldt 1Limburg donderdag.

Lees verder

Rudy Tegels ontvangt meeste stemmen


Rudy Tegels van het CDA heeft woensdag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de meeste stemmen gekregen in Horst aan de Maas.

Lees verder

CDA wint, D66 grote stijger


CDA wint in Horst aan de Maas tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. D66 is de grote stijger in percentage (+5,2) ten opzichte van 2011. CDA wint 4,2 procent.

Partij voor de Arbeid zakt (-2,2%) evenals GROENLINKS (-1,4%). Ook de PVV van Geert Wilders heeft moeten inleveren (-4,2%) ten opzichte van 2011. De VVD is de grootste verliezer in Horst aan de Maas met 5 procent ten op zichte van de vorige statenverkiezingen.

Lees verder

Aftrap verkiezingen


Vandaag zijn de Provinciale Staten Verkiezingen en de Verkiezingen voor het Waterschap. Deze werden vanochtend met een ontbijt in Horst aan de Maas afgetrapt.

Gouverneur Theo Bovens en burgemeester Kees van Rooij bezochten vanochtend een stembureau in Horst aan de Maas. De gouverneur is vandaag te gast in onze gemeente.

Lees verder

Van Hees beoogd opvolger voor Rudy Tegels


Als Rudy Tegels (CDA) uit Sevenum gekozen wordt voor de Provinciale Staten zal hij de gemeenteraad van Horst aan de Maas verlaten.

Lees verder

Horst aan de Maas in race voor Recycle Award


Horst aan de Maas is opnieuw genomineerd voor de Recycle Awards.

Lees verder

OZB in gemeente opnieuw gestegen


De ozb stijgt dit jaar harder dan was afgesproken, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. In Horst aan de Maas is de onroerend zaak belasting met 1,9 procent omhoog gegaan.

Lees verder

Acquisitiefraude gemeentegids


Er zijn enkele facturen opgedoken in Horst aan de Maas die betrekking hebben op de gemeentegids van de gemeente. Bedrijven en instellingen ontvangen een herinnering van 195 euro maar weten van niets. Bij navraag bij de afzender blijkt deze te beschikken over een geluidsopname waarin de bedrijven hebben toegestemd om te adverteren.

Lees verder

Afval weer samen ingezameld


Plastic en metalen verpakkingen en drankpakken (PMD) mogen in onze gemeente vanaf 1 maart weer samen worden ingezameld .

Lees verder

Extra bijdrage in startersleningen


De gemeenteraad heeft dinsdag besloten om het maximale aandeel van de gemeente in de regeling van startersleningen te verhogen. De gemeente gaat nu 50 procent bijdragen in het krediet voor startersleningen. Dat was 25 procent.

Lees verder

102 mensen gescheiden in Horst ad Maas


In 2013 gingen 102 mensen uit Horst aan de Maas uit elkaar. Dat zijn er bijna 6 per 1000 getrouwden in de gemeente. Dat blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.

Lees verder

Meer asielzoekers naar Horst aan de Maas


De gemeenten Horst aan de Maas moet dit jaar twee keer meer statushouders huisvesten dan in 2014. Dat komt grotendeels door de sterk gestegen stroom asielzoekers uit Syrië. De toename van het aantal vluchtelingen naar Nederland heeft ook gevolgen voor Horst aan de Maas.

Wethouder Birgit op de Laak: "Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opent op diverse plaatsen extra locaties voor de eerste opvang, de zogenaamde asielzoekerscentra. In die centra wordt gekeken of de asielzoeker in Nederland mag blijven. Is dat het geval dan worden deze mensen over de gemeenten verdeeld."

Lees verder

Cursus voor behalen 'knaagdierpas'


Sinds enkele jaren werken Limburgse gemeenten waaronder Horst aan de Maas samen om de populatie van de zwarte rat en andere knaagdieren in onze regio beheersbaar houden. Vanaf 1 juli 2015 hebben agrarische ondernemers geen vrijstelling meer om ongedierte op eigen terrein te bestrijden met biociden.

Lees verder

Veranderingen in afvalinzameling


Vanaf 1 maart verandert afvalinzamelaar SITA een aantal routes in Horst aan de Maas.

Lees verder

Lintje voor Anneke Schoonbeek-Aerdts


Burgemeester Hans Gilissen van Venray heeft dinsdagavond een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Anneke Schoonbeek-Aerdts uit Venray.

Zij ontving de onderscheiding ter gelegenheid van haar afscheid als secretaris van de golfvereniging Golfhorst in America, een functie die zij 15 jaar vervulde. Schoonbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook verzorgde zij meer dan 15 jaar het secretariaat van Bridgeclub Harten Drie in Venray. 

Schoonbeek-Aerdts heeft daarnaast in belangrijke rol gehad aan de totstandkoming van de fusieclub Bridgeclub Rooy Venray. 
Ook was zij ruim tien jaar trainster van Volleybalclub Set Up in Meerlo. In de periode 1980-1989 was zij ook actief als wedstrijdsecretaris en secretaris van Mixed Hockeyclub Venray.

Lees verder

Haalbaarheidsonderzoek glasvezel buitengebied


De gemeente Horst aan de Maas organiseert een informatiebijeenkomst over glasvezel in het buitengebied. Hier zal men inwoners informeren over de haalbaarheid en procedure met betrekking tot aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeente.
De werkgroep 'Glasvezel voor iedereen' organiseert op dinsdag 3 februari om 20.00 uur in het gemeentehuis van Horst aan de Maas een informatiebijeenkomst voor inwoners.

Lees verder

Nieuwe regels mantelzorgwoning


Nieuwe wetgeving versoepelt een aantal regels waar mantelzorgers in het verleden nogal eens tegenaan liepen. Wanneer zorg intensiever wordt, maakt de nieuwe wetgeving het eenvoudiger om dichter bij elkaar te gaan wonen of bij elkaar in te wonen. Toch blijft het belangrijk om daarin een goede afweging te maken. Of nu gekozen wordt voor het verbouwen van de eigen woning, het aanpassen van een bestaand bijgebouw of het plaatsen van een zogenaamde ‘flexibele’ mantelzorgwoning, in alle gevallen is het aan te raden de (financiële) consequenties goed te bekijken.

Lees verder

Mushroom Valley wordt verder uitgewerkt


Een platform voor de champignonsector in Horst aan de Maas moet leiden tot meer productinnovaties en betere profilering van de regio als één van de belangrijkste productiecentra ter wereld.

Lees verder

Burgemeester Van Rooij staat achter actie


Burgemeester Kees van Rooij geeft aan achter de actie 'Je suis Charlie' te staan. "Ik ga vandaag oproepen aan de inwoners van Horst aan de Maas om op een eigen wijze onze steun te betuigen."

Lees verder

Buitenbeheer gemeente door Monsdal


Vanaf 2015 zijn de medewerkers van Monsdal Buitenbeheer Limburg Noord werkzaam in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas.

Lees verder

Regionale aanpak zwarte rat


De zwarte rat zorgt in onze regio voor overlast.

Horst aan de Maas, Venlo en Venray gaan samen met de agrarische sector via de LLTB werk maken van de bestrijding van de zwarte rat en start in januari een campagne.
Horst heeft weinig gegevens over de aanwezigheid van de zwarte rat. Onderzoek in Midden-Limburg wijst uit dat het aantal licht toeneemt.
Meestal worden ze gezien in het buitengebied bij agrarische bedrijven. Maar ook bij andere bedrijven en particulieren waar voedsel en warmte is, voelt de zwarte rat zich thuis.

De overlast beperkt zich niet tot het aanvreten en vervuilen van voedselvoorraden.
Ook schade aan gewassen en gebouwen en de verspreiding van ziektes vragen voor de nieuwe aanpak van het probleem.
Een regionale aanpak ligt voor de hand.
Verder is samenwerking met de agrarische sector belangrijk voor een effectieve bestrijding vanwege het verhoogd risico om in aanraking te komen met de zwarte rat.

De provincie Limburg heeft ook een bijdrage in kosten beschikbaar gesteld.Deze maand start de campagne met enquêtes onder agrarische ondernemers en informatiebijeenkomsten wordt de omvang van het probleem in kaart gebracht.
Ratten zijn nachtdieren en worden daarom vaak niet opgemerkt. Maar er is nog altijd een terughoudendheid bij bedrijven om overlast te melden.

Een volgende stap is dat met de verzamelde informatie regionale afspraken gemaakt worden over de bestrijding. Hierbij zijn nieuwe Europese richtlijnen van belang die de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen.

Lees verder

Nieuwjaarsconference Horst aan de Maas


Traditiegetrouw werd tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Horst aan de Maas in Cultureel Centrum 't Gasthoês een nieuwjaarsconference voorgedragen door Marc Joosten en Sacha van de Ven.

Lees verder

Burgemeester: 'We maken het verschil'


De titel van de nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Kees van Rooij was dit jaar 'We maken het verschil'. Tijdens een druk bezochte Nieuwjaarsbijeenkomst op 1 januari in 't Gasthoês sprak de burgervader de aanwezigen toe.

Lees verder

54 overlastmeldingen vuurwerk Horst a/d Maas


Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft op oudjaarsdag om 18.00 uur in totaal 54 meldingen binnen gekregen over het te vroeg afsteken van vuurwerk in Horst aan de Maas.

Lees verder

Veiligheidshuis Noord-Limburg van start


Op 1 januari gaat het Veiligheidshuis Noord-Limburg van start. In dit project werken de gemeenten Horst aan de Maas, Beesel, Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray samen.

Lees verder

Horst betaalt dwangsom niet terug


De gemeente gaat de 2500 euro die boomkweker Henk den Mulder aan een opgelegde dwangsom betaalde niet terug betalen. Volgens Horst aan de Maas is het bedrag voor het plaatsen van een spandoek tegen de komst van de megastal langs de A73 terecht.

Lees verder

Thijs Coppus stopt als SP-raadslid


Thijs Coppus stopt als SP-raadslid in Horst aan de Maas. Volgens 1Limburg is het niet meer te combineren met zijn baan in de Tweede Kamer.

Lees verder

Collectieve zorgverzekering


De gemeente Horst aan de Maas biedt in 2015 samen met zorgverzekeraar VGZ een nieuwe collectieve zorgverzekering aan. Deze is speciaal bedoeld voor mensen met een laag inkomen die vanwege een chronische ziekte, handicap of beperking veel extra zorgkosten hebben.

Lees verder

Nieuwe maatregelen vogelgriep


Op diverse locaties in Nederland is vogelgriep geconstateerd. Dit heeft ook gevolgen voor pluimveehouders in Horst aan de Maas. Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, is er op zondag 23 november een nieuw pakket maatregelen genomen.

Lees verder

Extra geld tegen ontslagen in de thuiszorg


De zeven Noord-Limburgse gemeenten, waaronder de gemeente Horst aan de Maas, krijgen van het Ministerie van VWS bijna 5,4 miljoen euro om banen in de thuishulp te behouden. Met het extra geld, de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage, kunnen ongeveer 177 fulltime banen worden veiliggesteld.
 
Dit betekent concreet dat zo’n 530 medewerkers in de regio hun baan kunnen behouden. Het plan van aanpak om in aanmerking te komen voor het extra geld en dat is opgesteld door de 7 regiogemeenten en de zorgaanbieders Proteion Schoon en De Zorggroep, is goedgekeurd door het Ministerie.
 
Zorgaanbieders hebben eerder becijferd dat de nog door te voeren bezuiniging een baanverlies van 186 fte betekent. Rekening houdend met natuurlijk verloop kan nu worden geconcludeerd dat in principe met dit extra geld ontslagen volledig voorkomen kunnen worden.

Lees verder

Ondertekening samenwerking Jeugdhulp


Donderdag 20 november was de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Rondom de hulp en ondersteuning aan kinderen en jeugdigen gaat er per 1 januari 2015 veel veranderen. De afgelopen tijd is hard gewerkt met partners in de Jeugdhulp om te zorgen dat de samenwerkende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg er klaar voor zijn. Dat heeft geresulteerd in diverse samenwerkingsafspraken en convenanten die donderdag in Toverland ondertekend werden.

Lees verder

Horster reacties op verkiezingen


De eerste voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in zestien gemeenten druppelen binnen. Daar konden inwoners woensdag 19 november naar de stembus. Uit die uitslagen blijkt vooralsnog dat lokale partijen het goed doen ten opzichte van de landelijke. En coalitiepartijen VVD en PvdA doen het slechter dan de oppositie.

In Horst aan de Maas reageren onder andere Bob Vostermans van het CDA: "Het is een mooie avond! Winst voor het CDA in Den Bosch, Oss, Alkmaar en ruim de grootste in Groesbeek."

Roy Bouten (PvdA) reageert via Twitter: "De uitslagen van de PvdA bieden hoop. In Alkmaar van 7 naar 6, in den Bosch van 5 naar 4. Waar een afstraffing werd voorspeld lijkt het mee te vallen!"

De gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden in gemeenten die vanaf volgend jaar heringedeeld worden. Ze gaan dan op in zes grotere gemeenten.

Lees verder

Maatregelen vogelgriep Horst aan de Maas


De vogelgriep die zondag geconstateerd is in Utrecht heeft ook gevolgen voor pluimveehouders in Horst aan de Maas.

Lees verder

Nieuwe Gemeente kalendergids komt eraan


Begin december valt de kalendergids 2015 in de bus die er wat anders uit ziet dan anders. De kalender is uitneembaar en heeft geen ringbandje meer.

Lees verder

Lintjes voor leden Brandweerkorps Horst


Drie leden van de vrijwillige brandweer hebben onlangs bij hun afscheid een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Lees verder

Geen lastenverhoging burgers en bedrijven in 2015


De gemeentelijke belastingen voor burgers en ondernemers worden in 2015 niet verhoogd. Dit blijkt uit de belastingvoorstellen voor 2015 die burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas voorlegt aan de gemeenteraad.

Lees verder

Verbouwing aan gemeentehuis Horst


Vanaf 17 november wordt een deel van het gemeentehuis in Horst verbouwd. Ongeveer 50 medewerkers verhuizen daarom tijdelijk naar het voormalige gemeentehuis in Grubbenvorst.

Lees verder

Onderzoek:Glasvezel goede optie buitengebied


Glasvezel is voor het buitengebied van Horst aan de Maas de beste optie om van snel internet te kunnen voorzien. Dat stelt onderzoeksbureau Dialogic, dat in opdracht van de gemeente onderzocht op welke manier het best snel internet geleverd kan worden.

Lees verder

Mantelzorgers en chronisch zieken in het zonnetje


In het kader van de Dag van de Mantelzorg worden op 10 november de mantelzorgers in Horst aan de Maas in het zonnetje gezet. Daarnaast is er op 5 november nog een extra activiteit voor chronisch zieken.

Lees verder

Venlo mantelzorgvriendelijkste van Limburg


Venlo is de meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg. Dat is donderdag bekend gemaakt tijdens een mini-symposium over mantelzorg in de gemeente Peel en Maas, de winnaar van vorig jaar.

Lees verder

Mensen vanuit bijstand naar werk blijft gelijk


In 2013 is het aandeel personen in Nederland dat een baan vond vanuit een bijstandsuitkering wederom gedaald. Sinds de start van de meting in 2007 is dit aandeel nog nooit zo laag geweest. Dit maakt het CBS donderdag bekend.

Lees verder

Krachtproef Festival Meterik


In het kader van het Krachtproef Festival kreeg Meterik bezoek van de Krachttoerbus. In de bus van VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken sessies tussen actieve burgers en medewerkers van de gemeente Horst aan de Maas.
De Krachttoer is een evenement van één dag. De bus van de Krachttoer wil in alle gemeenten stoppen. De Krachttoer werkt op verschillende manieren, maar altijd passend bij de lokale vraag en situatie. Er wordt gewerkt met heel verschillende werkvormen. Bijvoorbeeld een wandeling door de gemeente, een meting van burgerkracht in wijk of stad, een droomworkshop, een gesprek of debat, een feest, een spiegelgesprek of het oppimpen van de communicatie van een initiatief.

Lees verder

Regio Noord-Limburg leert arbeidsmigranten Nederlandse taal


De samenwerkende gemeenten in Noord-Limburg starten dit jaar nog een project om Poolse arbeidsmigranten de Nederlandse taal te leren. Bovendien worden ze meer betrokken bij de autochtone inwoners door het vormen van koppels en het organiseren van bijeenkomsten. Het project bestaat uit verschillende onderdelen van kennismaking tot coaching en scholing.

Lees verder

Nominatie Horst meest mantelzorgvriendelijke gemeente


Horst aan de Maas is dit jaar, samen met Venlo en Nederweert, genomineerd voor de titel ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg’ die jaarlijks wordt toegekend door het Platform Mantelzorg Limburg. De winnaar wordt donderdag 16 oktober bekend gemaakt tijdens een mini-symposium in de gemeente Peel en Maas, de winnaar van vorig jaar.

Lees verder

Gemeente maakt foto's vanaf openbare weg


Op dit moment worden in de gemeente foto’s gemaakt door CycloMedia. Met speciaal uitgeruste voertuigen maakt het bedrijf 360 graden panoramafoto’s vanaf de openbare weg.

Lees verder

Interesse Horst aan de Maas in Irenehof Panningen


De gemeente Horst aan de Maas heeft interesse in tijdelijke huurappartementen. In de gemeente Peel en Maas bouwde bouwde het bedrijf Neptunus samen met Wonen Limburg dit jaar Irenehof in Panningen. Dit is het eerste demontabele huurappartementencomplex van Nederland.
 
Wethouder Bob Vostermans wijst erop dat Wonen Limburg alleen nog huurwoningen wil bouwen in de grote kernen van de gemeente en dat het aantal inwoners in de gemeente daalt. De woningvoorraad moet daarom aansluiten bij de behoefte op lange termijn. Horst aan de Maas wil daarom experimenteren met innovatieve oplossingen, zoals de tijdelijke Neptunuswoningen.

Lees verder

Sluitende begroting voor Horst aan de Maas


Het huishoudboekje van de gemeente is op orde. Dat blijkt uit de begroting van de gemeente Horst aan de Maas.

De begroting voor 2015 laat een kleine plus zien en ook op lange termijn (2018) is de begroting in balans. De woonlasten gaan niet omhoog. Daarnaast ligt de gemeente op koers met de gebiedsgerichte aanpak voor zorg en ondersteuning en de aanpak voor werk en inkomen (nieuwe taken vanaf 1 januari). Verder staat 2015 in het teken van een herijking van het accommodatiebeleid.

Lees verder

Gemeente op zoek naar grote kerstboom voor Horst


Elk jaar rond de Kerstperiode staat er in het centrum van Horst een grote verlichte kerstboom. Zo ook dit jaar. Aangezien de gemeente geen grote kerstboom meer heeft staan, willen ze binnen de gemeente kijken of iemand een, ongeveer 12 meter hoge, kerstboom heeft die in de weg staat.

Lees verder

Subsidiemogelijkheden duurzame scholen en verenigingen


De provincie Limburg heeft de subsidiemogelijkheden voor duurzaamheidsmaatregelen van scholen, verenigingen en gemeenschapshuizen verlengd.

Lees verder

Van Rooij krijgt leiding Versnellingsagenda


Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas neemt op verzoek van de provincie Limburg en de LLTB de leiding van de Versnellingsagenda Limburgse Tuinbouw op zich. Woensdag is door de betrokken partijen dat een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Lees verder

Horst aan de Maas zoekt hulpvaardige jongeren


De gemeente Horst aan de Maas is trots op kinderen en jongeren die zich inzetten voor anderen of voor de gemeente. Zij zijn een voorbeeld voor anderen en mogen best eens in het zonnetje worden gezet.
 
Daarom zijn de Jeugdlintjes in het leven geroepen. Jongeren voordragen voor de Jeugdlintjes 2014 kan nog tot 7 oktober.
 
Kent u een kind of jongere die een bijzondere prestatie heeft verricht of voor langere tijd bijzonder hulpvaardig is geweest? Draag diegene dan voor. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op www.horstaandemaas.nl.

Lees verder

Gemeente sluit huisvesting arbeidsmigranten


Horst aan de Maas gaat nog een huisvesting voor arbeidsmigranten sluiten. Zo meldt HALLO Horst aan de Maas. Eerder sloot de gemeente al drie huisvestingslocaties. Dit gebeurde vanwege hercontroles omdat ze niet voldeden aan de brandveiligheid.

Lees verder

Presentatie Haalbaarheidsonderzoek 't Gasthoês


Woensdag 3 september werd het haalbaarheidsonderzoek voor cultureel centrum 't Gasthoês in Horst gepresenteerd.

Lees verder

Bezwaren tegen gemeentelijke heffingen en belastingen toegenomen


Het jaarverslag "Bezwaren en klachten in 2013" van de gemeente Horst aan de Maas is uitgebracht. Dit laat zien dat het aantal bezwaren tegen heffingen en belastingen is toegenomen. Op een aantal andere gebieden, zoals omgevingsrecht, leerlingenvervoer en sociale zekerheden nemen deze juist af.

Ook geeft het aan dat de gemeente in 2013 in totaal 24 klachten ontving en dat deze allemaal zijn opgelost. Het jaarverslag geeft het bestuur inzicht in de kwaliteit en in de wijze waarop bezwaren en klachten worden afgehandeld. Deze informatie gebruikt de gemeente om haar dienstverlening aan inwoners te verbeteren.

Lees verder

Aanvragen van een Jeugdlintje


Kent u een kind of jongere die een bijzondere prestatie heeft verricht? Of is hij of zij voor langere tijd bijzonder hulpvaardig geweest? Dan kan de gemeente hem of haar misschien een Jeugdlintje uitreiken. Zij reiken ook lintjes uit aan kandidaten die niet in de gemeente Horst aan de Maas wonen. Hun prestaties moeten dan wel ten goede komen aan de gemeenschap van Horst aan de Maas.

Lees verder

Bomen gerooid in Horst-centrum


De werkzaamheden voor de herinrichting van het Lambertusplein in Horst zijn begonnen. Dat is ook aanleiding om de groeimogelijkheden van de bomen op het plein te verbeteren. Daarom worden door de gemeente Horst aan de Maas zes bomen gerooid en twee verplaatst naar een andere plek op het plein. Eén boom wordt verplaatst naar de parkeerplaats bij het voormalige EHBO-gebouw. Ook op andere plekken in het centrum van Horst wordt een aantal bomen gerooid. Daar worden nieuwe bomen geplant.

Lees verder

Onderzoek tijdelijke huurwoningen kleine kernen


Horst aan de Maas onderzoekt of het mogelijk is om tijdelijke huurwoningen te plaatsen in de kleine kernen van de gemeente. Wethouder Bob Vostermans (CDA) is hiervoor in gesprek met tentenbouwer Neptunus in Kessel. Zo meldt HALLO Horst aan de Maas.

Lees verder

Veranderingen parkeren in Horst-centrum


De gemeente heeft de parkeersituatie in het centrum van Horst onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat in het centrum sprake is van een scheve verhouding tussen het aantal kort- en langparkeer-plaatsen en dat een uitbreiding van een aantal parkeerplaatsen gewenst is. Door het herverdelen van de bestaande kort- en langparkeerplaatsen en het aanleggen van extra parkeercapaciteit worden bestaande parkeerknelpunten opgelost en toekomstige parkeerknelpunten voorkomen.

Lees verder

Zorgen gebruikers Wmo


Uit meldingen die de Werkgroep Wmo Horst aan de Maas in de periode van 1 januari tot 1 april 2014 heeft verzameld blijkt dat veel gebruikers van de Wmo zich zorgen maken over de veranderingen die per 1 januari 2015 worden ingevoerd. In de raadsvergadering van 10 juni 2014 heeft de werkgroep het rapport aangeboden aan raadsleden en college van B&W, waarin deze en andere bevindingen worden weergegeven.

Lees verder

Meeste stemmen CDA naar Irene Janssen


Ruim 31 procent van de stemmen in Horst aan de Maas op het CDA tijdens de Europese Verkiezingen zijn gegaan naar Irene Janssen uit Horst.

Lees verder

Europese Verkiezingen: CDA grootste partij in gemeente


Het CDA heeft in Horst aan de Maas de meeste stemmen gekregen donderdag bij de Europese Verkiezingen. Het opkomstpercentage was 34 procent. Vergelijkbaar met 2009.

Lees verder

Gemeente ontvangt Duitse dienstverleningsprijs


De gemeente Horst aan de Maas heeft met haar dienstverleningsprogramma een internationale prijs gewonnen tijdens de DiALOG Award Deutschland. In Frankfurt am Main ontving Horst aan de Maas donderdag de tweede prijs voor het Programma 3D (Dienstverlening, Digitalisering en Deregulering). Het juryrapport vermeldt dat de bereikte resultaten van Horst aan de Maas met haar digitalisering een voorbeeldfunctie kan hebben voor Duitse overheidsorganisaties.

Lees verder

Verkiezingen: opkomst in lijn met landelijk


Om 20:00 uur was de opkomstpercentage in Horst aan de Maas 32,87 procent voor de Europese verkiezingen. Dat ligt in lijn met de landelijke opkomst.

Om negen uur donderdagavond sloten de stembussen. De totale opkomst in Nederland lag op 35 procent. Het stembureau van De Letste Geulde in Horst had de grootste opkomst: 39,82 procent. In America de laagste (28,7%).

D66 en SP lijken de winnaars geworden van de Europese verkiezingen. CDA lijkt de grootste te blijven.

Lees verder

Gemeente onderzoekt mogelijkheid 'warmtewinwoningen'


Gemeente Horst aan de Maas wil dat er in nieuwbouwprojecten meer aandacht is voor duurzame voorzieningen, zoals zonnepanelen. Dat meldt weekblad HALLO Horst aan de Maas.

Lees verder

Oppositie verbolgen over plannen


Oppositiepartijen SP en D66 hebben dinsdagavond tijdens de bespreking van het nieuwe coalitieakkoord in de gemeenteraad forse kritiek geuit. Volgens de oppositiepartijen breken coalitiepartijen CDA, Essentie en PvdA met de gemaakte afspraken voor de komende coalitieperiode diverse verkiezingsbeloften.

Lees verder

Vier wethouders geïnstalleerd


Dinsdagavond zijn in het gemeentehuis van Horst aan de Maas de nieuwe wethouders geïnstalleerd. Dit gebeurde tijdens de raadsvergadering.

Lees verder

Coalitieakkoord gepresenteerd: 4 wethouders


Bob Vostermans (CDA), Paul Driessen (Essentie), Birgit op de Laak (PvdA) en Ger van Rensch (CDA) gaan de komende vier jaar de wethoudersposten van Horst aan de Maas invullen. Één wethouder minder dan in de afgelopen bestuursperiode. Dat is woensdagochtend bekend gemaakt tijdens de perspresentatie van het coalitieakkoord.

Lees verder

Coalitie CDA, Essentie, PvdA rond


CDA, Essentie en de PvdA hebben een akkoord bereikt over het voortzetten van hun coalitie. De partijen zullen het akkoord voor de periode 2014-2018 woensdagmorgen tijdens een persbijeenkomst presenteren. 

 
Op dat moment zal naast de inhoud van het coalitieakkoord ook de compositie van het nieuwe college bekend worden gemaakt. 
 
Qua wethouders zal er niet veel veranderen. Bij het CDA zullen de wethouderposten van Huub Dinghs en Loes Wijnhoven vervangen worden. Waarschijnlijk zullen deze door Bob Vostermans en Ger van Rensch vervuld gaan worden.

Lees verder

Onderzoek geluid en fijnstof A73


De presentatie van de onderzoeken naar geluid en luchtkwaliteit van de A73 werd op 31 maart goed bezocht.

Lees verder

CDA in gesprek met Essentie


Nu de onderhandelingen met de SP op niets zijn uitgelopen gaat CDA-fractieleider Bob Vostermans in gesprek met Essentie. 

Lees verder

Geen coalitie tussen CDA, PvdA en SP


Op 30 maart, 31 maart en 2 april heeft er overleg plaatsgevonden tussen de fracties van het CDA, SP en PvdA van Horst aan de Maas. 

Lees verder

SP, PvdA en CDA in Horst om tafel


Drie van de vier politieke partijen in Horst aan de Maas zitten dit weekend om de tafel.
PvdA, SP, CDA en onafhankelijk gespreksleider Wil Janssen voeren op advies van formateur Leon Litjens coalitiegesprekken.

Litjens adviseerde het CDA om samenwerking met de SP verder te verkennen. De PvdA zou de belangrijke rol van ‘verbinder' op zich kunnen nemen.

Wil Janssen vervulde in het verleden vaker de rol van onafhankelijke gespreksleider.

Hij is oud-medewerker van de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Werkgever verbiedt Jacobs in raad plaats te nemen


Donderdagavond zijn 27 nieuwe raadsleden geïnstalleerd voor de gemeenteraad in Horst aan de Maas. Voor Essentie heeft Frans Kerstjens uit Swolgen de plaats ingenomen van Ellen Jacobs uit America. Haar werkgever staat niet toe dat zij in de gemeenteraad plaats neemt.

Lees verder

Nieuwe raadsleden beedigd


Donderdagavond zijn de 27 gemeenteraadsleden officieel beëdigd voor de nieuwe gemeenteraad.

Lees verder

Ellen Jacobs niet in gemeenteraad


Ellen Jacobs uit America zal niet voor Essentie in de nieuwe gemeenteraad gaan plaatsnemen. Frans Kerstjens uit Swolgen zal haar plaats innemen.

Lees verder

Litjens: onderhandeling CDA/SP-coalitie kans geven


Informateur Leon Litjens heeft woensdag na besprekingen met de verschillende partijleiders zijn advies uitgebracht over de nieuw te vormen coalitie in Horst aan de Maas. Opvallend hierbij is dat hij adviseert om eerst te onderhandelen over een coalitie tussen het CDA en SP met Bob Vostermans als formateur en niet voortzetting van de huidige coalitie met CDA, Essentie en PvdA.

Een CDA-SP is mogelijk geworden nu SP aangeeft geen breekpunten te hebben. Ook doorgang van het Nieuw Gemengd Bedrijf is bespreekbaar. Bij de gesprekken zou volgens Litjens ook de PvdA betrokken moeten worden. Mochten de gesprekken met de SP (en PvdA) mislukken, dan ziet Litjens een alternatief in een coalitie van het CDA met Essentie en PvdA.

Verder sorteert het advies voor op een college met wethouders die gezamenlijk vier voltijds-wethoudersposities vervullen. Dit is meer dan de drie voltijds-wethouders waarmee eerder in de meerjarenbegroting rekening werd gehouden. "Gezien de grote opgave rondom de decentralisaties, de aanhoudende bezuinigingen en om de gemeente financieel op koers te houden en een solide financieel beleid te voeren is 3 fte te weinig. Zeker als het college ook aanspreekbaar en zichtbaar wil zijn naar de samenleving." aldus Litjens.

Lees verder

Raadsleden nemen afscheid


Dinsdagavond hebben diverse raadsleden afscheid genomen van de gemeenteraad in Horst aan de Maas. De raadsleden zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week niet meer herkozen als lid van de raad.

Lees verder

Eric Beurskens langst zittende raadslid


Eric Beurskens uit Horst is vanaf nu het langst zittende raadslid van Horst aan de Maas. Het huidige Essentie-raadslid maakte in maart 1998 zijn entree in de Horster gemeenteraad voor de VVD. Beurskens volgt Joop de Hoon van het CDA op die 16 jaar in de raad heeft gezeten.

Lees verder

De 27 gekozen raadsleden


De nieuwe gemeenteraadsleden zijn woensdag met voorkeursstemmen gekozen. Dat blijkt uit de uitslag per kandidaat. Hieronder de lijst met de 27 gekozen raadsleden.

Lees verder

Meeste stemmen voor Thijs Coppus


Thijs Coppus, lijsstrekker van de SP in Horst aan de Maas, heeft de meeste stemmen binnengehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. In totaal werd er 2611 keer gestemd op Coppus.

Lees verder

Uitslagen Gemeenteraadverkiezingen


 • America / CDA: 333, Essentie: 219, SP: 209, D66: 31, PVDA: 75, Totaal: 867
 • Broekhuizen / CDA: 32, Essentie: 118, SP: 69, D66: 7, PVDA: 16, Totaal: 242
 • Broekhuizenvorst / CDA: 121, Essentie: 127, SP: 119, D66: 68, PVDA: 37, Totaal: 472
 • Griendtsveen / CDA: 103, Essentie: 152, SP: 93, D66: 32, PVDA: 22, Totaal: 402
 • Grubbenvorst - Grootoord / CDA: 278, Essentie: 123, SP: 286, D66: 89, PVDA: 94, Totaal: 870
 • Grubbenvorst - Providence / CDA: 348, Essentie: 150, SP: 356, D66: 185, PVDA: 105, Totaal: 1.144
 • Hegelsom / CDA: 465, Essentie: 91, SP: 150, D66: 94, PVDA: 56, Totaal: 856
 • Horst - Berkele Heem / CDA: 365, Essentie: 165, SP: 255, D66: 67, PVDA: 122, Totaal: 974
 • Horst - Dendron College / CDA: 170, Essentie: 76, SP: 140, D66: 23, PVDA: 60, Totaal: 469
 • Horst - De Leste Geulde / CDA: 329, Essentie: 138, SP: 264, D66: 90, PVDA: 128, Totaal: 949
 • Horst - Gemeentehuis / CDA: 407, Essentie: 265, SP: 487, D66: 148, PVDA: 228, Totaal: 1.535
 • Horst - OJC Niks / CDA: 370, Essentie: 193, SP: 528, D66: 108, PVDA: 240, Totaal: 1.439
 • Kronenberg / CDA: 234, Essentie: 269, SP: 94, D66: 30, PVDA: 74, Totaal: 701
 • Lottum / CDA: 270, Essentie: 193, SP: 225, D66: 96, PVDA: 117, Totaal: 901
 • Meerlo / CDA: 298, Essentie: 87, SP: 156, D66: 57, PVDA: 128, Totaal: 726
 • Melderslo /
 • Meterik / CDA: 338, Essentie: 88, SP: 145, D66: 38, PVDA: 68, Totaal: 677
 • Sevenum - voorm. bibliotheek / CDA: 370, Essentie: 548, SP: 291, D66: 106, PVDA: 142, Totaal: 1.457
 • Sevenum - Sevenheym /
 • Swolgen / 
 • Tienray / CDA: 132, Essentie: 50, SP: 179, D66: 19, PVDA: 93, Totaal: 473

Voorlopig opkomstpercentage Horst aan de Maas: 54,3%
Voorlopige uitslag: CDA: 33,9%, SP: 25,2%, Essentie: 20,7%, PVDA:11,4% en D66: 8,3%
Voorlopige zetelverdeling: CDA: 9 (was 11), SP: 7 (was 5), Essentie: 6 (was 6) PVDA: 3 (was 3) en D66: 2 (was 2).

Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen: Hoe was het in 2009?


Wordt het CDA weer de grootste partij in Horst aan de Maas vandaag? Dat moet blijken uit de stemmen die geteld gaan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Gemeente betaalt rekeningen sneller


De gemeente Horst aan de Maas betaalt haar rekeningen aan ondernemers op tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van MKB-Nederland.

Lees verder

Lijsttrekkers in debat over groen


Afgelopen zondag organiseerde De Groengroep Sevenum in het kader van de komende raadsverkiezingen een Groendebat. Bij de Houthuizer Molen te Lottum gingen Anthony van Baal, nummer twee op kieslijst van de SP en lijsttrekkers Bram Hendrix (Essentie), Henk Kemperman (D66), Birgit op de Laak (PvdA) en Bob Vostermans (CDA) met elkaar in debat.

Lees verder

Gemeentelijke samenwerking WMO


Zeven gemeenten in Noord-Limburg werken samen om ervoor te zorgen dat hun inwoners volgend jaar ook nog de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Door samen te werken kunnen specialistische voorzieningen beter worden georganiseerd. Bovendien kunnen er betere afspraken over kwaliteit en prijs gemaakt worden.

Lees verder

Meer huwelijken en minder scheidingen in gemeente


In 2012 zijn in de gemeente Horst aan de Maas 289 mensen getrouwd. Dat is 4% meer dan het landelijk gemiddelde.Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In Urk werd in 2012 het meest getrouwd; één op de tien mannen en vrouwen stapten in het huwelijksbootje.

In Horst aan de Maas zijn in 2012 ook minder scheidingen geregistreerd. In totaal werd er 136 keer gescheiden, dat is 20% minder dan het landelijk gemiddelde.Gemiddeld ging er in 2012 iets minder dan één procent van alle getrouwde stellen uit elkaar.

Landelijk neemt het aantal scheidingen de afgelopen jaren iets toe, terwijl het aantal huwelijken juist daalt.

Lees verder

Wethouder Dinghs onder vuur


Wethouder Huub Dinghs is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering onder vuur komen te liggen van coalitiepartijen Essentie en PvdA-PK. Volgens de partijen heeft de opvolger van CDA-wethouder Leon Litjens fouten gemaakt bij twee juridische procedures rond vestiging en uitbreiding van varkenshouderijen in Sevenum.

Lees verder

Register voor ondernemers uit gemeente


De gemeente Horst aan de Maas wil ondernemers uit Horst aan de Maas een faire kans bieden om gemeentelijke opdrachten te kunnen verwerven. Daarvoor is er een speciaal register in het leven geroepen.

Lees verder

Nieuwe plattegronden Horst aan de Maas


Deze week zijn de kunststof plattegronden vernieuwd op prominente locaties binnen de gemeente Horst aan de Maas. Ook online is de gemeente Horst aan de Maas in kaart gebracht op gemeentewijzer.nl. Inwoners vinden hier evenementen, faciliteiten en lokale instellingen uit hun eigen gemeente. Gemeentewijzer wijst inwoners hiermee de weg in hun gemeente en houdt ze op de hoogte van alles wat er in de buurt of in een andere gemeente te doen is.

Inwoners dragen zelf bij door het gratis toevoegen van evenementen en informatie van hun eigen vereniging of lokale instelling op het gebied van onderwijs, gezondheid, sport en cultuur. Evert Top, directeur: “Wij verwachten dat Gemeentewijzer.nl de lokale woonomgeving leefbaarder maakt. Door de interactiviteit wordt de betrokkenheid in de eigen buurt bevorderd. Het is een website gemaakt voor en door de lokale bevolking.”

Lees verder

Kosten opruimen vaten-afval voor gemeente


Horst aan de Maas moet ruim 15 duizend euro ophoesten voor het opruimen van de vaten chemisch afval in Grubbenvorst en Kronenberg.

Daar werden zondag en maandag vaten aangetroffen met vermoedelijk xtc-afval. De gemeente moet opdraaien voor de kosten van het verwijderen van de vaten en het inzetten van hulpdiensten.

 
De politie onderzoekt of er een relatie is tussen de verschillende vindplekken. men onderzoekt de inhoud maarook de vaten zelf naar mogelijke sporen van de daders.

Lees verder

Gemeente gaat plastic afval controleren


n de gemeente Horst aan de Maas worden plastic verpakkingen apart ingezameld van ander huishoudelijk afval. Hierbij wordt volgens de gemeente regelmatig restafval in de plasticcontainer gevonden. Daardoor kan het plastic niet meteen gerecycled worden maar is extra nascheiding nodig. En dat kost extra geld.

Reden voor de gemeente om de plasticcontainers te gaan controleren. Zit er restafval in de plasticcontainer? Dan wordt er eerst een waarschuwing aan de container gehangen. Als er vaker restafval in dezelfde container zit, kan de eigenaar een boete krijgen van minimaal 90 euro.

Lees verder

Veel jongeren op kieslijst Essentie


Dinsdag is door Essentie de kieslijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Op de lijst staan zowel ervaren kandidaten als nieuwkomers. Van de zes zittende raadsleden staan er vijf in de top
van de lijst. 

 
Raadslid Twan Hoeijmakers heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. Essentie-wethouder Paul Driessen staat op plek 2: hij is beschikbaar voor een nieuwe periode als wethouder. Onder de nieuwe gezichten zijn ook een aantal jonge enthousiaste talenten die de Essentie-kar mee willen gaan trekken.

Voorzitter Jeroen Brouns van Essentie is blij met de diversiteit van de lijst. “Wij hadden geen enkele moeite met het vinden van voldoende gemotiveerde kandidaten. Er was eerder sprake van een luxe-probleem met veel potentiële raadsleden. Naast enkele vertrouwde namen met de nodige ervaring hebben we ook diverse nieuwe mensen op de lijst staan. Hiermee gaan we vol vertrouwen de verkiezingen in”.

Naast de eerder gekozen lijsttrekker Bram Hendrix (32) staat Paul Driessen (59) uit Meterik op de tweede plaats van de lijst. De huidige raadsleden Janny Hermans (38) uit Griendtsveen, Bart Bertrams (40) uit Horst, Bianca van de Berg (38) uit Lottum en Eric Beurskens (51) uit Horst staan op respectievelijk plaats 3, 4, 5 en 7. Sevenummer Joep Rooyakkers is de eerste nieuwkomer op plek 6. Rooyakkers is bekend als vorst van CV Dun Ezelskop. Op plek 8 staat Frans Kerstjens (56) uit Swolgen. Kerstjens was raadslid in de gemeente Meerlo-Wanssum en wil graag weer in de gemeenteraad. Op plek 9 en 10 staan nieuwkomers: Maurice Craenmehr (41) uit Horst en Ruud Megens (25) uit Grubbenvorst. Op plek 12 staat Luc van den Beuken (32) uit Kronenberg, ook hij is nieuw in de politiek. Op plek 11 en 17 staan twee jonge nieuwkomers uit Sevenum. Jorrit Gommans (20) en Kay Thijssen (17) zijn beiden al enkele jaren lid van Essentie, en willen de jongere kiezers vertegenwoordigen.

Lees verder

Van Rooij: 2014 jaar van de verkiezingen


2014 Wordt het jaar van de verkiezingen, dat zegt burgemeester Kees van Rooij woensdag in zijn jaarlijkse Nieuwjaarstoespraak in 't Gasthoês in Horst. Zijn motto voor het nieuw jaar is: "We bepalen zelf hoe het jaar wordt!"

 
In de toespraak kijkt de burgemeester vooruit op het nieuwe jaar. Daarbij noemt hij onder andere het Rozenfestival in Lottum, het LVK in Grubbenvorst of het Horster Mannenkoor dat op 26 april in de finale staat van de KNVZ in Zwolle. "2014 is ook het jaar van de verkiezingen" zegt de burgemeester. "We mogen er van uit gaan dat we de verkiezingen in Horst aan de Maas ingaan met 5 partijen die nu ook al in de raad vertegenwoordigd zijn." Maar Van Rooij noemt ook de regionale samenwerking als één van de belangrijkste peilers voor het nieuwe jaar.
 
Van Rooij blikt ook terug: "In onze gemeente is de werkeloosheid gestegen richting het Limburgs gemiddelde van 6% terwijl in andere jaren wij structureel een paar procentpunten lager zaten."
 
Aan het einde van zijn toespraak gaf de burgemeester aan enkele inwoners van de gemeente een pluim voor zijn of haar bijdrage het afgelopen jaar in de gemeenschap.
 
 

Lees verder

760.000 mails in inbox raadslid


De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft deze raadsperiode grote stappen gezet in zijn digitale ondersteuning. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Dat blijkt uit het Factsheet Gemeenteraad Horst aan de Maas dat eerder deze maand is gepubliceerd.

Deze raadsperiode is er een begin gemaakt in de digitalisering van het raadswerk. De raadsleden vergaderen, dankzij de installatie van Wi-Fi in de raadzaal niet alleen met een iPad in plaats van papier, maar zij maken sinds vorig jaar ook gebruik van een eigen intranet-omgeving, het Raadsnet. Hierdoor is het meeste emailverkeer tussen de griffie en de raadsleden komen te vervallen.

Desondanks wordt er nog niet volledig papierloos vergaderd. Daar het niet zeker is dat moties en amendementen direct op de iPad verschijnen, wordt nog vaak de papieren versies tijdens de raadsvergadering uitgedeeld. Op 9 april was het dubbel op en werden bij 9 moties en amendementen 450 vellen papier nodeloos uitgedeeld.

Verdergaande digitalisering is bovendien niet aan alle raadsleden besteed. Er is 1 raadslid die dit ten volle erkent en om die reden geen IPad wil hebben en dus nog steeds als enige papier ontvangt. Maar er zijn ook raadsleden die tegen hun zin wel mee moeten doen. Dit levert af en toe bijzondere complicaties op. Een raadslid meldde een storing in zijn e-mail account, de helpdesk vond de oorzaak van het probleem, namelijk zijn postbus bevatte maar liefst 760.000 mails. In een poging om de e-mails van zijn Horst aan de Maas account door te sturen naar zijn privé adres, heeft hij een handeling dubbel verricht, waardoor de mails herhaald werden doorgestuurd.

Lees verder

Start van WMO meldpunt


De Werkgroep WMO Horst aan de Maas start per 1 januari van het nieuwe jaar een Meldpunt Wmo. Via de telefoon of per email kunnen mensen bij dit Meldpunt hun ervaringen door geven met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Horst aan de Maas. Dat kan tussen 1 januari 2014 tot 1 april 2014. De gemelde ervaringen worden door de werkgroep gebundeld en na april 2014 aangeboden aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Doel van het Meldpunt is in beeld te brengen wat de ervaringen van de gebruikers van de Wmo zijn en of die aanleiding zouden moeten zijn tot aanpassing van het gemeentelijk beleid.

Zoals bekend wordt door het huidige kabinet bezuinigd op de zorg en ook gemeenten bezuinigen fors op de Wmo. Tegelijkertijd wordt onder de titel “De kanteling” een ander beleid gevoerd met betrekking tot de toekenning van Thuiszorg, hulpmiddelen, dagbesteding en dergelijke. Bij dat beleid wordt er van uit gegaan dat eerst bekeken wordt of bijvoorbeeld door mantelzorg (familie, kennissen) hulp verleend kan worden. Blijkt dat niet het geval, dan kan de gemeente besluiten die hulp te betalen. Wat betekenen de bezuinigingen voor de mensen die afhankelijk zijn van ondersteuning om nog deel te kunnen nemen aan de maatschappij? En wat zijn de gevolgen van het nieuwe beleid? Op die vragen wil de werkgroep antwoord hebben van de gebruikers van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Mensen die hun ervaringen kwijt willen bij het Meldpunt Wmo kunnen dat doen via email: pgeurts1@home.nl of via telefoon: 06-57311011.

Lees verder

Gemeente trekt 20.000 euro uit voor HILTHO


De gemeente Horst aan de Maas gaat 20 duizend euro uitgeven voor een stand op de Huishoud- Industrie en Landbouwtentoonstelling Horst (HILTHO) dat volgend jaar oktober voor de dertiende keer wordt georganiseerd.

De gemeente wil de nadruk gaan leggen op het thema duurzaamheid. In de entreehal van de consumentenbeurs zal de gemeente een stand inrichten en hier zich duurzaam presenteren.

De organisatie van de beurs in de Kasteelse Bossen in Horst, Depro Beurzen, heeft nu al zo'n 100 aanmeldingen binnen. Daarnaast zijn er ook al vier ondernemersverenigingen of groepen met plannen bezig om collectief deel te nemen in thema-paviljoenen. “Een veelbelovende start”, zegt organisator Marco Delissen. “Er wordt in Noord-Limburg al veel over de HILTHO gesproken en veel bedrijven en instellingen lopen met plannen rond om zich op deze unieke beurs te presenteren. Ik roep deze bedrijven op om zich spoedig aan te melden, er is nu nog voldoende keuze in afmetingen en ligging van standruimtes.”

Lees verder

Samenwerking op gebied van wonen


De gemeente Horst aan de Maas en de woningcorporaties Wonen Limburg en Woonwenz zien elkaar op het gebied van sociale huisvesting en maatschappelijke ontwikkeling als belangrijke partners. Op woensdag 18 december ondertekenden deze partijen gezamenlijke prestatieafspraken.

Deze gezamenlijke visie betekent een stimulans voor Horst aan de Maas als woongemeente. Gemeente en corporaties streven op een aantal gebieden dezelfde doelen na, onder andere met betrekking tot de van kwaliteit van de leefomgeving. Deze gezamenlijke doelen vormen de basis voor de prestatieafspraken. De hoofdzaken van de prestatieafspraken betreffen het toevoegen van circa 128 huurwoningen in 2014/2015, het ontwikkelen van nieuwe woonconcepten en het investeren in leefbaarheid.

Lees verder

PvdA-PK: Samenwerking onder de loep


De PvdA-PK fractie van Horst aan de Maas kan zich in grote lijnen vinden in de aanbevelingen van de commissie Hendrikx. De fractie geeft aan te willen leren van de fouten die bij de Floriade zijn gemaakt en zal daarom het college de opdracht geven om alle Publiek-Private samenwerkingsverbanden tegen het licht te houden en waar nodig verbeteringen door te voeren. Hiertoe wordt dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend.

Volgens de PvdA-PK hebben de participerende gemeenten en hun bedrijven in meer of mindere mate de vruchten geplukt van de Floriade 2012. Het miljoenentekort is volgens de partij een zure en dure domper op een geslaagde Floriade. De Floriade heeft onder andere voor veel werkgelegenheid gezorgd. Op het terrein zelf maar ook ver daarbuiten. Ruim 100 medewerkers zijn vanuit een uitkeringssituatie aan de slag gegaan bij de Floriade. Alleen al tijdens de Floriade is een bedrag van € 1,4 miljoen aan uitkeringen bespaard. Circa 60 medewerkers zijn inmiddels doorgestroomd naar een andere baan. De Regio Venlo staat daarnaast volgens de partij op de wereldkaart en is klaar voor het ontvangen van nieuwe bedrijven.

Na een zorgvuldige behandeling van het onderzoeksrapport in de afzonderlijke raden moet dit Floriade hoofdstuk volgens de PvdA-PK afgesloten worden, de voorgaande hoofdstukken koesteren en werk maken van de hoofdstukken die nog volgen.

Lees verder

Coppus lijsttrekker SP


Op donderdag 21 november hebben de leden van de SP, afdeling Horst aan de Maas, de kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen vastgesteld. Huidig raadslid Thijs Coppus uit Horst is lijsttrekker, hij wordt gevolgd door zittend raadslid Anthony van Baal uit Tienray.

De overige 8 van de top-10 zijn mensen die de afgelopen jaren actief zijn geweest binnen de SP en samen met de lokale afdeling en de raadsfractie actie hebben gevoerd. Het gaat om Bart Cox (Horst), Aniet Fonteyne (Lottum), Riek Janssen (Sevenum), Mariet Roelofs (America), Thijs Lenssen (Horst), Felix van Haren (Horst), Huub Rademacher (Meerlo) en Mien Wijnhoven (Sevenum).

Drie van de huidige vijf SP-raadsleden in de gemeenteraad, Frank Spreeuwenberg, Michael van Rengs en Hendrik Hazeu hebben aangegeven op een lagere plaats te willen staan. Ze staan in volgorde op de 14e, 16e en 18e plaats. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat ze na de verkiezingen in de gemeenteraad zullen terugkeren, tenzij ze voldoende persoonlijke voorkeursstemmen krijgen.

Kandidatenlijst SP Horst aan de Maas
1 Thijs Coppus, Horst
2 Anthony van Baal, Tienray
3 Bart Cox, Horst
4 Aniet Fonteijne, Lottum
5 Riek Janssen, Sevenum
6 Mariet Roelofs, America
7 Thijs Lenssen, Hegelsom
8 Felix van Haren, Horst
9 Huub Rademacher, Meerlo
10 Mien Wijnhoven, Sevenum
11 Riky Schut, Lottum
12 Inez Hesen, Horst
13 Piet van Beek, Griendtsveen
14 Frank Spreeuwenberg, Melderslo
15 Ron Janssen, Sevenum
16 Michael van Rengs, America
17 Mieke Tiesen, Kronenberg
18 Hendrik Hazeu, Horst
19 Louis Huijs, Hegelsom
20 Wim Seegers, Grubbenvorst
21 Wilma Kurvers, Hegelsom
22 Sonja van Giersbergen, Horst
23 Paul Geurts, Horst

Lees verder

Verbod op prijsacties in de Horster horeca


De gemeente Horst aan de Maas heeft de nieuwe schenktijden voor onder andere sportverenigingen en gemeenschapshuizen vastgesteld. Daarnaast zijn prijsacties door horecabedrijven voortaan verboden. Dit geldt vanaf 29 november 2013. De aanleiding hiervoor is de nieuwe Drank- en horecawet. Gemeenten hebben nieuwe taken en bevoegdheden gekregen die ze lokaal moeten uitwerken.

Schenktijden van verenigingen, gemeenschapshuizen, jongerencentra en musea
(Sport)verenigingen, gemeenschapshuizen, multifunctionele centra, jongerencentra en musea mogen in de nieuwe gemeentelijke regeling alcohol schenken vanaf één uur voor tot twee uur na de laatste activiteit. Er gelden wel tijdsgrenzen. Een sportvereniging, bijvoorbeeld, mag zaterdags niet eerder dan 10.00 uur en niet later dan 01.00 uur alcohol schenken.

Recepties en bruiloften bij verenigingen

Stichtingen en verenigingen mogen zwak-alcoholische drank verstrekken als de bijeenkomst een relatie heeft met die vereniging of stichting. In andere gevallen mag dat alleen als het niet leidt tot oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca. Deze regeling is gelijk gebleven aan de bestaande situatie.

Verbod op prijsacties in de horeca

Horecabedrijven in Horst aan de Maas mogen voortaan niet meer stunten met prijzen van alcoholische drankjes, bijvoorbeeld via een ‘happy hour’. Daarmee wil de gemeente een bijdrage leveren aan het terugdringen van alcoholgebruik, vooral onder jongeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen meer drinken als de prijs van alcohol lager is. Voor supermarkten en slijterijen geldt dit verbod niet; zij hebben weinig invloed op de prijzen. Die worden bepaald door de landelijke winkelketen waar ze onder vallen. Ook in de omliggende gemeenten of over de landsgrens geldt zo’n verbod voor supermarkten en slijterijen niet.

Lees verder

Afvalsysteem vanaf 2016 mogelijk kostendekkend


De gemeente Horst aan de Maas verwacht dat het afvalsysteem met ingang van 2016 kostendekkend is.

Hiervoor zullen de afvaltarieven tot 2017 jaarlijks met 1,6% stijgen en moet bij de volgende aanbesteding in 2015 een korting van drie ton worden behaald door zaken efficiënter te regelen en lagere kosten voor verwerking van keukenafval.

Lees verder

Lichte stijging woonlasten Horst aan de Maas


De woonlasten in Horst aan de Maas stijgen licht voor het nieuwe jaar. Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

VEH heeft onder een kwart van alle gemeenten een steekproef gedaan naar de woonlasten. In Horst aan de Maas zullen de totale woonlasten met 0,8% stijgen van € 767,22 naar € 773,55. De onroerend zaakbelasting zal voor het nieuwe jaar € 363,80 bedragen. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van 2013.

Lees verder

Gemeente weinig invloed op de Floriade


De vijf deelnemende gemeenten aan de Floriade hadden te weinig invloed op de wereldtuinbouwtentoonsteling in 2012. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat donderdag wordt gepresenteerd. 

 
Uit het rapport onder leiding van Jan Hendrikx, oud-commissaris van de Koningin in Overijssel, blijkt dat het definitieve tekort van de Floriade 5.453.652 euro is. Dit zal opgehoest moeten worden door de vijf gemeenten (Venlo, Venray, Gennep, Horst aan de Maas en Peel en Maas). Eerder was nog een tekort van 9 miljoen genoemd, maar de gemeenten hebben ruim 4 miljoen euro betaald aan investeringen voor het terrein, zoals riolering, wegen en elektriciteit.

Flink tekort
De Floriade zelf heeft om en nabij de 90 miljoen euro gekost. De spin off op de langere termijn zal aanzienlijk zijn, meerdere tientallen en wellicht honderden miljoenen euro’s. De doelstelling om de Floriade te organiseren zonder tekort is echter niet gerealiseerd.

Spin off
Toch weten internationale delegaties ook na de Floriade nog steeds de weg naar Greenport Venlo te vinden. En de toeristiche spin-off heeft 25% meer omzet opgeleverd. Ook de horeca in de regio heeft geprofiteerd van de Floriade. Bij bedrijven die een omzetverhoging realiseerden,was dit gemiddeld 13%.

Aanbevelingen
De commissie geeft in het rapport aan de vijf gemeenten 10 aanbevelingen. De commissie, waaronder Anthony van Baal (SP) en Rudy Tegels (CDA) voor Horst aan de Maas in deelnamen, zegt dat de afstand tussen de politiek en de Floriade-organisatie te groot was. “De statuten en overeenkomsten boden onvoldoende inzicht in de rolverdeling, rechten en plichten van de verschillende partijen, en onvoldoende grip op de gewenste informatieverstrekking. Gevolg is onder meer geweest dat niet alle mogelijkheden tot (bij)sturing zijn benut of ingezet. Betrokkenen waren onvoldoende bekend met de bevoegdheden die ze hadden en hoe ze deze konden en mochten inzetten. Mede door de moeizame informatievoorziening hebben de gemeenteraden hun controlerende taak onvoldoende kunnen uitoefenen. De vijf gemeenteraden stonden garant voor eventuele tekorten, zonder maximering, maar hadden onvoldoende zicht op de cijfers, ontwikkelingen en tussentijdse resultaten.”

Ook de dossieroverdracht is niet altijd optimaal geweest. Het rapport zegt daarover: “Ambtelijke adviseurs en gemeentecontrollers waren over het algemeen niet formeel en structureel bij het Floriadeproject betrokken. Soms werd er informatie gevraagd en werd deze niet verstrekt, dan weer werd er aanvullende informatie aangeboden en werd daar geen gebruik van gemaakt.”

“Het exploitatieresultaat van de Floriade was rechtstreeks gekoppeld aan de winst van Venlo GreenPark. Dat heeft zaken gecompliceerd. Het was al snel zichtbaar dat de exploitatie van Venlo GreenPark onvoldoende zou zijn om eventuele tekorten van de Floriade te dekken” aldus het eindrapport dat woensdag al uitlekte.

Het onderzoek naar de eindresultaten zelf heeft zo’n 70.000 euro gekost.

Lees verder

Gemeente wil meer lokale bedrijven inschakelen


De gemeente wil ondernemers uit Horst aan de Maas een kans bieden om gemeentelijke opdrachten te kunnen verwerven. Daarvoor is er een register van lokale ondernemingen in het leven geroepen. Bedrijven kunnen zich voor dit register aanmelden en de gemeente houdt hier rekening mee bij aanbestedingen.

Wethouder Loes Wijnhoven hoopt dat veel ondernemers zich aanmelden voor het register: “De gemeente Horst aan de Maas wil met haar inkoopbeleid een goed voorbeeld geven als het gaat om het stimuleren van de plaatselijke economie. Iedereen kan vanaf januari 2014 het Register ondernemers Horst aan de Maas op de website van de gemeente raadplegen. Het zou mooi zijn als ook andere bedrijven en organisaties deze lijst gebruiken als er opdrachten verleend moeten worden. Op die manier stimuleren we met z’n allen onze plaatselijke economie."

Inschrijving in dit register is voor lokale ondernemers de manier om aan de gemeente kenbaar te maken dat zij belangstelling hebben om zaken te doen met de gemeente. In haar inkoopbeleid geeft de gemeente aan dat eigen ondernemers een reële kans moeten krijgen om gemeentelijke opdrachten te kunnen verwerven. De gemeente moet echter ook rekening houden met de nationale en Europese regelgeving. Uitgangspunt is in ieder geval dat de gemeente zichzelf de verplichting oplegt om bij opdrachtverleningen na te gaan of een van de ondernemers uit het Register ondernemers Horst aan de Maas ingeschakeld kan
worden.

Register

Het Register ondernemers Horst aan de Maas krijgt een plek op de website van de gemeente (www.horstaandemaas.nl) Hier vinden ondernemers ook een vragenformulier dat ingevuld moet worden om een plek te krijgen op deze lijst. Dit vragenformulier is inmiddels op de website beschikbaar en we hopen dat het register snel een goed overzicht zal bieden van de bedrijvigheid in Horst aan de Maas.

Lees verder

Floriade: geen consequenties voor politiek


De politieke partijen uit Horst aan de Maas willen nog geen consequenties verbinden aan het eindrapport over de Floriade. Ook in de andere deelnemende gemeenten zullen wethouders blijven zitten. 

Donderdagavond werd op het gemeentehuis van Horst alle betrokken raadsleden geïnformeerd over het verloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Volgens het onderzoek zou de politiek in de vijf deelnemende gemeenten te weinig met de Floriade bemoeit hebben.

Lees verder

Gemeente wil afspraken over verkoop alcohol


De gemeente gaat afspraken maken met winkels over de verkoop van alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien. Horst aan de Maas wil daar voor een onafhankelijke partij gaan inschakelen.

"We willen bij voorkeur een systeem waarbij de branche zichzelf controleert”, zegt wethouder Loes Wijnhoven in De Limburger woensdag.. "Hoe we dat precies gaan doen, moeten we samen met de detailhandel en het extern bureau afspreken. De afspraken worden dan vastgelegd in een convenant waarin de detailhandel belooft de wetgeving op drank- en horecagebied na te leven. Het extern bureau zal met zogenaamde mystery guests controleren of dat ook gebeurt", aldus Wijnhoven in de krant.

Lees verder

Gemeente introduceert ketenkeurmerk


De gemeente Horst aan de Maas introduceert samen met welzijnsinstelling Synthese, hulpdiensten, GGD en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg een ketenkeurmerk. Middels het keurmerk willen de partijen een de veiligheid bij de keten vergroten en drankmisbruik tegen gaan. Dat schrijft De Limburger.

Bovendien wil de gemeente door het keurmerk onder andere inzicht krijgen in waar de vestigingsplaatsen en de bezoekers van de keten. De gemeente en andere partijen verwachten dat na 1 januari, wanneer de leeftijdsgrens voor alcohol wordt verhoogt van 16 naar 18 jaar, meer jongeren bij keten gaan drinken. Daarnaast zijn sinds begin dit jaar gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de leeftijdsgrenzen voor het verstrekken van alcohol.

Lees verder

Gemeente wil peuterspeelzalen open houden


Horst aan de Maas wil dat de peuterspeelzalen in de gemeente open blijven. Dat heeft de gemeente volgens dagblad De Limburger geeist van kinderopvang ‘t Nest Horst aan de Maas..

't Nest voert het PeuterPlus programma uit. De gemeente verleent daarvoor een subsidieverlenging aan 't Nest. Verder moet ‘t Nest van de gemeente minimaal 429 peuterplaatsen aanbieden in de huidige locaties in veertien kernen van de gemeente.

Lees verder

John Jenniskens beoogd wethouder CDA


John Jenniskens uit Grubbenvorst is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kandidaat wethouder voor het CDA in Horst aan de Maas. Dat is woensdag bekend gemaakt op een bijeenkomst van het CDA.

Jenniskens staat op de derde plaats op de kieslijst van het CDA. Op de eerste plaatst staat Bob Vostermans uit Velden. Plek twee wordt bezet door Ger van Rensch uit America. Loes Wijnhoven heeft zich niet meer kandidaat gesteld als wethouder. Zij zal nog wel in de raad plaatsnemen.

Lees verder

Horst aan de Maas miljonairsgemeente


Horst aan de Maas behoort tot de top vijf van miljonairsgemeenten in Limburg. Dat blijkt uit een onderzoek van Van Landschot Bankiers. Mook en Middelaar heeft de meeste miljonairs wonen. 

 
Anderhalf procent van het inwoneraantal in Horst aan de Maas is miljonair. In Mook en Middelaar zijn dat er 2,3%. Met name op het platteland in kleine of middelgrote gemeentes wonen de vermogenhouders.

Lees verder

Wethouder Wijnhoven geen tweede termijn


Wethouder Loes Wijnhoven uit Sevenum heeft met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht besloten zich niet als kandidaat-wethouder beschikbaar te stellen voor de volgende bestuursperiode. Wijnhoven zal zich echter wel beschikbaar stellen voor de kieslijst van het CDA Horst aan de Maas.

"Een wethoudersfunctie binnen het dagelijks bestuur van Horst aan de Maas is op de allereerste plaats een bijzondere en mooie uitdaging om te mogen doen. Dit ervaar ik nu elke dag. Een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving voelt goed. Echter wethouder zijn vraagt veel tijd en energie. Dit in combinatie met het hebben van een fantastisch gezin met jonge kinderen die inmiddels in een leeftijd komen dat ze steeds meer vragen, alsook een eigen bedrijf, wordt steeds lastiger. Dit heeft mij in aanloop naar de raadsverkiezingen er uiteindelijk toe doen besluiten mij niet beschikbaar te stellen als kandidaat-wethouder voor een volgende periode. Omdat ik mij zeer betrokken voel bij de samenleving en dit ook graag politiek-bestuurlijk voor het CDA wil blijven doen, heb ik besloten me wel beschikbaar te stellen voor de kieslijst van het CDA voor de gemeenteraad.", aldus Loes Wijnhoven in een bericht aan de media.

Verder hebben diverse partijgenoten inmiddels aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode in de gemeenteraad. ‏Petra Leijssen uit Horst, Marlies Janssen uit Meerlo en Bart Engels uit America hebben aangegeven prioriteit aan prive en werk te geven. Janssen blijft overigens wel bestuurlijk actief voor het CDA Limburg.

Lees verder

Horst aan de Maas in top 5 hennepgemeenten


Horst aan de Maas neemt de vijfde plaats in de hennep top-10 van RTL Nieuws. Het afgelopen jaar werden in de gemeente 40 hennepkwekerijen opgerold, ofwel 96 per 100.000 inwoners. Alleen in Heerlen (119 per 100.000 inwoners), Roerdalen (110), Helmond (101) en Lelystad (100) werden volgens de door de politie aangeleverde cijfers relatief meer hennepkwekerijen opgerold.

In de buurtgemeenten van Horst aan de Maas werden relatief minder hennepkwekerijen opgerold. Zo werden in Venray 13 hennepkwekerijen opgerold (30 per 100.000 inwoners), 18 in Peel en Maas (42) en 42 in Venlo (42).

Burgemeester Kees van Rooij geeft in een reactie in de maandageditie van Dagblad de Limburger aan dat de hoge positie van Horst aan de Maas volgens hem vooral te danken is aan de actievere opsporing. Zo zet de basiseenheid Horst een warmtebeeldcamera in om de hitte die groeilampen uitstralen te detecteren.

Lees verder
© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)