Menu

Twitter feed Reindonk

Gezocht: Ghanese doodskist?!

8 januari 2019

Het Wereldpaviljoen in Steyl is op zoek naar een bijzonder Ghanees voorwerp: een kleurrijke doodskist. Het Wereldpaviljoen bestaat thans uit een inleef atelier Nicaragua en gaat uitbreiden met een belevingscentrum Ghana. In een Ghanese sfeer kunnen de bezoekers straks kennis maken met de cultuur van Ghana en de wijze waarop kinderen en volwassenen daar leven. Om dat te beleven wordt in het Ghana-atelier gewerkt met onder andere virtual reality. Daarnaast kunnen de bezoekers allerlei spellen doen en zich informeren over spiritualiteit en het dagelijks leven in dit Afrikaans land. En daar hoort in Ghana ook de dood bij.

In Ghana worden mensen begraven in grafkisten in de vorm van o.a. vliegtuigen, cola-flesjes, een vogel, pakje sigaretten, voetbalschoenen of een auto. “We kunnen natuurlijk wel zelf een bijzondere doodskist in elkaar timmeren. Maar we vinden het realistischer om een echte Ghaneze doodskist te vinden”, legt voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen in Steyl uit.

De Ghanese kisten die worden gemaakt staan symbool voor het leven van een dode. Er zijn in Ghana bedrijven waar deze bijzondere kisten worden gemaakt en beschilderd. Honderd jaar geleden werden de stamhoofden van de Ga-stam uit Accra, de hoofdstad van Ghana, in aparte kisten begraven. Het duurde niet lang daarna dat ook gewone mensen in zo’n bijzondere kist worden begraven. Zie ook www.wereldpaviljoen.com. 


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)