Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 13°. Overdag is het zonnig en droog. Er staat een matig briesje uit het N.O. De aangevoerde lucht is e… twitter.com/i/web/status/1…

Historische sensatie in Oorlogsmuseum Overloon

24 mei 2019

Oorlogsmuseum Overloon heeft een zeer unieke Enigma codeermachine aan haar collectie toe mogen voegen: de Enigma G. Er kleeft altijd een soort mysterie aan de Enigma. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hiermee versleutelde berichten verzonden. Voor de oorlog werd de Enigma onder andere gebruikt in het bankwezen om gewichtige informatie te verzenden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze codes door o.a. de Duitse Wehrmacht gebruikt om tactische informatie uit te wisselen. Elke dag werden de codes veranderd, zodat deze niet te kraken zouden zijn door de geallieerden.

Hoewel het een zeer tijdrovende, lastige en erg wiskundige taak was, slaagden de Britten erin om toch een behoorlijk aantal van de codes te ontcijferen en konden zo inspelen op de strategieën en tactieken van de Duitsers. Er wordt gezegd dat de oorlog met twee jaar is bekort door het kraken van deze codes door de Britten.

De G serie Enigma’s is een zeldzame serie. Er werden er in de jaren ‘30 een paar honderd van gefabriceerd. Veel van de codeermachines werden na de oorlog door de geallieerden geconfisqueerd en vernietigd. Alle machines zijn voorzien van een nummer, hiervan is een register bijgehouden. Het nummer van deze specifieke Enigma komt niet voor in het register, maar zit erg dichtbij een aantal apparaten die ingezet zijn in de Nederlandse Marine in de jaren ‘30.

Momenteel wordt research gedaan naar de achtergrond van deze Enigma met nummer G219. Het Oorlogsmuseum probeert hiermee het verhaal boven water te krijgen door wie dit toestel gebruikt is tijdens de Tweede Wereldoorlog.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)