Menu

Twitter feed Reindonk

Hoge onderscheiding voor overlevende crash Meerlo

3 juli 2017

RAF-ooorlogsverteraan Jack Trend (95), de enige overlevende van een vliegtuigcrash in Meerlo in de nacht van 12 op 13 juni 1944, is onlangs onderscheiden met een hoge Franse onderscheiding voor zijn verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg de onderscheiding Chevalier in de Orde nationaal de la Légion d‘ honneur uit handen van de Franse ambassadeur in Engeland.

In 2008 is op de plek waar de Lancaster neerstortte, op de Heesweg in Meerlo bij de familie Van de Winkel, een monument opgezet. Bij de onthulling was Jack Trend toen aanwezig. Nog elk jaar leggen de familie Van de Winkel en Arnold Holl, een van de initiatiefnemers van het monument, een bloemetje bij het monument op de 14 juni.

De zevenkoppige bemanning vertrok op 12 juni om 23.15 vanuit de vliegbasis Mildenhall in het Engelse Suffolk en zette koers richting de Nederlandse kust. Alles verliep voorspoedig, tot het toestel rond 01.00 plotseling werd aangevallen door een Duitse nachtjager. De binnen stuurboordmotor en het middelste gedeelte van de romp van het toestel waren dusdanig beschadigd, dat piloot Carl Thompson het bevel gaf het vliegtuig te verlaten. De Lancaster stortte kort daarop neer op een stuk landbouwgrond in Meerlo. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden het niet. Hun lichamen werden geborgen en overgebracht naar de R.K. Begraafplaats te Venlo. Radiotelegrafist Jack Trend wist zichzelf in veiligheid te brengen bij de dichtstbijzijnde hoeve. Daar kreeg hij hulp van het plaatselijke verzet. Vijf dagen later kon hij terugkeren naar zijn basis in Engeland.

Na de bevrijding zijn de stoffelijke overschotten van de slachtoffers herbegraven op de Britse Militaire oorlogsbegraafplaats Jonkerbos bij Nijmegen.


© 2018 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)