Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 14°. Overdag zonnige perioden, afgewisseld door wat stapelwolken of sluierbewolking. Het blijft droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Kwaliteit voorop bij nieuwe beleid arbeidsmigranten

21 juni 2019

De gemeenteraad staat positief tegenover het nieuwe beleid rondom arbeidsmigranten in de gemeente Horst aan de Maas. De gemeente zet in op meer kwaliteit voor de huisvesting in de short stay. Daarnaast wil de gemeente de arbeidsmigrant verwelkomen én goed voorbereid zijn op de gevolgen van de komst van deze groep inwoners voor de lange termijn; de long stay.

Een belangrijke wijziging in de aanpak van de short stay is dat het college kwaliteit voorop stelt. Er worden meer voorwaarden gesteld aan de huisvesting. Zowel in de agrarische sector als in de andere sectoren moeten nieuwe aanvragen voldoen aan de landelijke SNF-normen. Dit betekent veel meer aandacht voor privacy, recreatie en ruimte.

Het college ziet een grote behoefte aan extra short stay locaties doordat er dringend vraag is aan extra personeel voor de agro, maar ook voor de logistiek en de maakindustrie. Met het nieuwe beleid wil het college ruimte te geven aan nog maximaal twee grootschalige nieuwe locaties, met maximaal 400 bedden, binnen nu en vijf jaar. Deze gebouwen mogen alleen aan de rand van werkgelegenheidsterreinen liggen en moeten bovendien tijdelijk van aard zijn.

Naast huisvesting en afspraken rondom short stay wil het college ook meer regie op de long stay. Op de lange duur wil een deel van de arbeidsmigranten zich vestigen in Nederland en als het aan het college ligt doet een selectie daarvan dat in Horst aan de Maas. Ingezet wordt op het verleiden van een bepaald type arbeidsmigrant om te blijven. Integratie in de vorm van taallessen en voorlichting over Nederlandse normen en waarden zijn voorbeelden waarop het college wil inzetten. Maar er moeten ook genoeg woningen zijn voor zowel de bestaande inwoners als voor nieuwkomers

Het beleid is tot stand gekomen op basis van verschillende gesprekken met belanghebbenden en een aantal themabijeenkomsten met de gemeenteraad. Daarin konden betrokken partijen aan de raadsleden laten weten wat zij belangrijk vonden in het nieuwe beleid. De gemeenteraad besprak een eerste concept van het beleid in april opiniërend, waarna het stuk nog enkele aanpassingen kreeg. De gemeenteraad sprak zich vervolgens afgelopen dinsdag positief uit over de aanpak en de inhoud van het beleidsstuk. 21 van de 25 aanwezige raadsleden (CDA, PVDA, Essentie, GroenLinks/D66) stemden dan ook voor het voorstel.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)