Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. Overdag is het uitgesproken zonnig en droog. 's Middags zonkracht 6. Het wordt met 28° zomers warm. Wind: O.N.O. 2 Bft

Nieuw gedenkteken in Sevenum

5 augustus 2019

Dit jaar vieren we in Sevenum het feit, dat op 22 november 2019 precies 75 jaar geleden is, dat ons dorp werd bevrijd van de Duitse bezettingsmacht. In dat betreffende weekend zullen diverse activiteiten worden georganiseerd om dit feit te herdenken. Eén van deze activiteiten zal plaats gaan vinden aan de Saardijk.


Een peloton van het 15e Scottish Reconnaissance Regiment (een verkenningseenheid) ging op 21 november 1944, één dag vóór de bevrijding van Sevenum, op patrouille door het nog bezet gebied richting buurtschap De Vorst. De Churchill tank van Sergeant Brown van het 3e Bataljon Scots Guards reed voorop en liep daarbij op de Saardijk op een Duitse antitankmijn. Tankchauffeur John Shiells kwam daarbij om het leven. Hij mocht slechts 21 jaar oud worden. John’s stoffelijk overschot werd vlakbij de plaats waar hij om het leven kwam begraven in een veldgraf op grond van de familie Hoex langs de berm van de Saardijk. Het graf bevond zich tussen de huidige huisnummers 6 en 7.

Het graf werd geadopteerd en met liefde verzorgd door de weduwe Ida Pauwels die destijds woonde aan de huidige Saardijk nr. 6. John heeft hier zijn voorlopige rustplaats gehad tot 1 augustus 1947, waarna hij zijn definitieve rustplaats vond op de Britse oorlogsbegraafplaats in Mook. (zie foto)

John Shiells werd daarmee de eerste geallieerde bevrijder die in onze Sevenumse gemeenschap zijn leven verloor tijdens de bevrijdingsactie. Hij is daarmee symbool geworden mede voor de andere geallieerde soldaten van de 15e Schotse Divisie die in ons dorp om het leven kwamen in de dagen van de bevrijding.

Het gedenkteken zal geplaatst worden in de wegberm van de Saardijk tussen twee eikenbomen aan de linkerzijde van de weg gezien vanuit Sevenum richting Middenpeelweg op een 100 tal meters voor huisnummer 7. De onthulling van het gedenkteken zal in militaire traditie plaats vinden op zaterdag 23 november.

Dit monument wordt mede mogelijk door subsidies van de Rabobank, Dorpsraad en de Gemeente Horst aan de Maas.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)