Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Nieuw onderzoekscentrum borstkanker

28 mei 2019

De standplaats van het onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Horst is gewijzigd.

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 3 juni op de parkeerplaats voor de Mérthal aan de Gasthuisstraat/hoek Kranenstraat in Horst. Daar staat het tot medio augustus 2019. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Deurne.

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2019 de vrouwen geboren in de jaren 1944 tot en met 1969. Vrouwen uit Horst met de postcodes 5766, 5961, 5962, 5963, 5964 en 5966 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Horst succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Horst 83,49%. Dit betekent dat er 2.946 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 67 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 340.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)