Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Nieuwe maatregelen vogelgriep

Op diverse locaties in Nederland is vogelgriep geconstateerd. Dit heeft ook gevolgen voor pluimveehouders in Horst aan de Maas. Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, is er op zondag 23 november een nieuw pakket maatregelen genomen.

Het landelijk vervoersverbod van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. Alle maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden. De maatregelen blijven naar verwachting 21 dagen in stand.

Nederland wordt opgedeeld in 4 regio’s, waartussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio’s zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel (waaronder Horst aan de Maas valt)) elk in een andere regio vallen. Horst aan de Maas valt onder gebied C. Door deze indeling wordt verspreiding van vogelgriep tegen gegaan.

Als gevolg van de vogelgriep zijn landelijk een aantal maatregelen genomen:

  • Bij noodzakelijke transporten zijn hygiëne maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden.
  • Verbod om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.
  • Een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland.
  • Een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee.
  • Een jachtverbod op alle dieren.
  • Een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

Deze maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte. Voor deze groep is de ophok- en afschermplicht echter alleen van kracht in de beschermings- en toezichtsgebieden van 3 en 10 km rondom de besmette bedrijven.

De genoemde maatregelen gelden zowel voor de 32 pluimveebedrijven in de gemeente Horst aan de Maas, als voor mensen die hobbymatig kippen of pluimvee houden. Maar ook bijvoorbeeld duivenmelkers moeten rekening houden met deze maatregelen.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)