Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 14°. Overdag zonnige perioden, afgewisseld door wat stapelwolken of sluierbewolking. Het blijft droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Nieuwe subidievormen 2017

Vanaf 2017 gaat de gemeente Horst aan de Maas met twee nieuwe vormen van subsidie werken, te weten de exploitatiesubsidie en de vouchers voor verenigingen die iets extra’s doen voor de samenleving. De gemeente werkte samen met een vertegenwoordiging van verenigingen en instellingen een nieuw toetsingskader uit, met spelregels voor het verlenen van subsidies. Het totale budget blijft ongeveer hetzelfde als in de afgelopen jaren.

Wethouder Ger van Rensch: “We werkten in het verleden al met weinig regels en eenvoudige procedures. Dat blijft zo. Nu maken we een volgende slag: we richten ons steeds meer op sociale activiteiten en voorzieningen voor alle inwoners, maar in het bijzonder voor kwetsbare doelgroepen. We steunen de mooie initiatieven die ontstaan op het gebied van leefbaarheid, ondersteuning en zorg. Deze zorgen er voor dat meer mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen én deelnemen aan activiteiten. Voorbeelden daarvan zijn de dorpsdagvoorzieningen en Noaberzorgpunten. Als initiatiefnemers te maken krijgen met een tekort in hun exploitatie, kunnen ze vanaf 2017 een exploitatiesubsidie aanvragen als dekking van dit tekort.”

Een andere nieuwe vorm van subsidieverstrekking is de voucher: een eenmalige extra subsidie voor verenigingen en stichtingen die een bijzonder project of activiteit uitvoeren, naast hun normale activiteiten. De gemeente experimenteerde in 2015 en 2016 al met deze vorm. Wethouder Van Rensch: “Vrijwilligers zijn het kloppend hart van onze samenleving. Zij dragen met hun activiteiten bij aan de vitale gemeenschap die we voor ogen hebben. Als ze daar extra hun best voor willen doen, geven wij ze graag een financieel steuntje in de rug.” De ervaringen met het experiment zijn zo positief, dat de vouchers nu definitief een plek krijgen in de nieuwe toetsingskaders en de algemene subsidieverordening (ASVH).

Het college heeft op dinsdag 21 juni de nieuwe voorstellen goedgekeurd. Betrokken verenigingen en instellingen zijn in de dagen daarna per brief geïnformeerd over de verdere gang van zaken, o.a. dat de nieuwe toetsingskaders voor subsidieverlening vanaf 1 juli ter inzage liggen. Zeven weken lang kunnen er vervolgens zienswijzen worden ingediend. In oktober stelt de gemeenteraad de toetsingskaders en de daaraan verbonden beschikkingen vast.© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)