Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Opvang statushouders Van Bornestraat

Sinds eind vorig jaar woont een aantal statushouders tijdelijk in twee woningen aan de Van Bornestraat in Horst. Inmiddels is een aantal mensen verhuisd.

De twee woningen zijn onderdeel van het complex Mikado van de stichting Dichterbij en worden voor maximaal een jaar verhuurd aan de gemeente voor kleinschalige opvang van statushouders. Het gaat om woningen die worden gesloopt bij de herontwikkeling van het terrein.

De meeste eerste bewoners zijn inmiddels al verhuisd naar een definitieve woning. Er zijn weer nieuwe statushouders gekoppeld aan de gemeente Horst aan de Maas, die men in de Van Bornestraat een tijdelijke woonruimte heeft aangeboden.

Op dit moment gaat het om een vader met zijn zoon, een echtpaar, zeven alleenstaande mannen en twee alleenstaande vrouwen.
Een aantal alleenstaande mannen en vrouwen heeft gezinshereniging aangevraagd.

Ook voor de huidige bewoners zoekt de gemeente Horst aan de Maas samen met Wonen Limburg definitieve woonruimte. Er blijft dus sprake van verhuizingen.

De buren in de Van Bornestraat helpen de nieuwe bewoners om te integreren in hun nieuwe woonomgeving. In de afgelopen periode werd gezamenlijk de kerk bezocht, geschaatst en de carnavalsoptocht bekeken. De statushouders geven aan het contact en de gezamenlijke activiteiten te waarderen.

Begin april begon de gemeente Horst aan de Maas, in samenwerking met de Stichting VluchtelingenWerk, de pilot ‘Start met Participeren’. Dit is een project van drie maanden waarbij de volwassen statushouders gedurende vier dagen in de week een programma volgen als voorbereiding op hun inburgeringscursus. Het programma is er onder meer op gericht om de statushouders via een intensief programma een dagritme aan te bieden, versneld de Nederlandse taal te leren en zicht te krijgen op hun participatiemogelijkheden, op sociaal gebied en in relatie tot werk. Na afloop van het programma wordt met de statushouders een vervolgtraject bepaald met het oog op inburgering en mogelijk werk.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)