Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum 12 à 14°. Overdag is het opnieuw zonnig en droog met hooguit wat dunne sluierbewolking. Het wordt met 31° t… twitter.com/i/web/status/1…

Particuliere woning aanbieden voor statushouders

De gemeente Horst aan de Maas biedt de mogelijkheid om leegstaande woningen tijdelijk te verhuren aan statushouders. Dit is één van de uitwerkingen van Limburgs Maatwerk onder de noemer 'het ontzorgingsarrangement'. Het is een set van afspraken tussen particuliere eigenaren (geen commerciële verhuurders), gemeente, Provincie Limburg en corporatie(s). Met het ont­zorgings­arrangement wil de gemeente de druk op de huurwoningmarkt verlichten. Deze is overal toegenomen door de grote groep statushouders die woonruimte zoeken.

De corporatie zorgt voor verhuur aan statushouders en neemt het beheer over van de woning. Hiervoor betaalt de eigenaar €650 euro per jaar per woning aan de corporatie. De kosten voor beheer en reparaties zijn voor rekening van de eigenaar. De eigenaar wordt verhuurder en ontvangt een vergoeding die past bij het budget van een statushouder voor het tijdelijk beschikbaar stellen van zijn woning. Als blijk van waardering voor het ter beschikking stellen van een leegstaande particuliere woning betaald de gemeente de beheervergoeding van €650 aan de eigenaar.

Samen met enkele particuliere woningbezitters is gekeken naar de mogelijkheid van verhuur van leegstaande woningen aan statushouders. Aangezien statushouders veelal leven van een bijstandsuitkering, ligt er een maximum aan de huurprijs. Deze inkomsten zullen tussen €500 tot €575 per maand bedragen. Bij het beëindigen van de huur neemt de corporatie de verantwoordelijkheid voor de huisvesting van de statushouder weer over, bij voorkeur via de reguliere weg. 

De gemeente gaat de woningeigenaren waarvan bekend is dat ze een leegstaande woning/pand hebben aanschrijven met de vraag of ze interesse hebben om hun huis aan te bieden voor verhuur aan statushouders. In eerste instantie worden de leegstaande woningen tot €250.000 aange­schreven gezien de hoogte van de huurinkomsten. Daarnaast kunnen geïnteresseerden zich ook zelf melden bij de gemeente. Vervolgens wordt de woning gecheckt of het geschikt is voor bewoning van statushouders en gaat de corporatie er mee aan de slag. Wordt het huis tussentijds verkocht, dan zorgt de corporatie voor een nieuwe huurwoning voor de statushouder.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)