Menu

Twitter feed Reindonk

Regio


Filteren op datum:
        

Léon Faassen nieuwe voorzitter Ondernemend Limburg

Gepubliceerd op: 23-03-2019 14:00

Het federatiebestuur van Ondernemend Limburg heeft Léon Faassen afgelopen donderdag benoemd tot nieuwe voorzitter. Faassen volgt Monique Princen op die de voorzittershamer neerlegt vanwege het verstrijken van het voorzitterstermijn. De federatie Ondernemend Limburgs wordt gevormd door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), MKB-Limburg en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). Faassen blijft ook voorzitter van de LLTB en is bij Ondernemend Limburg benoemd voor een termijn van twee jaar.
Lees verder

Schone Maas: geen afval meer naar zee

Gepubliceerd op: 23-03-2019 10:00

16 Limburgse Maasgemeenten ruimen samen met een enorm aantal van 131 verenigingen en groepen de oevers langs de Maas op. Dit doen ze in samenwerking met de terrein beherende organisaties, Rijkswaterstaat, Provincie Limburg en IVN.

De Maas zit vol met allerlei rommel, plastic in alle soorten en maten afkomstig van recreanten, onachtzame burgers, schepen of industrie. Het is allemaal op weg naar de Noordzee om daar voor eeuwig plastic soep te worden. Vanuit diverse organisaties wordt in het samenwerkingsverband Schone Maas Limburg samengewerkt om dit te voorkomen. Dat doen we op verschillende manieren: opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen. Vanaf 2019 doen we dit zelfs op grotere schaal met partners in heel Nederland en over de grens naar Duitsland en België in het project LIVES (Litter Free Rivers and Streams).

Het is belangrijk dat alle afval die nu in het water drijft of op de oevers van de Maas terecht komt wordt opgeruimd. Elk stuk plastic dat nu nog te zien en op te pakken is vervalt door verwering uiteen in kleine niet opruimbare plastics en uiteindelijk in microplastics of nog kleiner. Plastic vergaat nooit uit zichzelf!

Bij Schone Maas werken alle 16 Limburgse Maasgemeenten samen om, met name in de maanden maart en april afval op te ruimen. Dit opruimen gebeurd door maar liefst 131 zeer diverse verenigingen en groepen. De gemeenten en terreinbeheerders zorgen voor opruimmaterialen zoals vuilniszakken en handschoenen en soms ook voor een vergoeding (dat verschilt per gemeente). Gewaardeerd worden alle opruimacties in ieder geval! Het afvoeren van het afval regelt een gemeente of terreinbeheerder in die maanden via de Zwerfafval Ophaal Regeling (ZOR) van Rijkswaterstaat. Groepen of terreineigenaren hebben daar dus geen kosten aan. Dat het opruimen met name plaats vindt in maart en april is vanwege het feit dat er normaliter dan weer minder kans is op hoog water na de winter én omdat het groeiseizoen er dan niet voor zorgt dat het afval verscholen en vast ligt in de planten. Bovendien voorkomen we met opruimen in die maanden dat er zo min mogelijk vogels worden verstoord met broeden (al blijft het opletten en moeten nesten gemeden worden zeker bij een vroeg voorjaar!).

In de maanden Maart en April 2018 zijn ongeveer 1800 vrijwilligers aan de slag geweest om meer dan 200 kilometer Limburgse Maasoever te ontdoen van, met name, plastic afval. Op de 98 gebieden waarvan wij cijfers hebben ontvangen zijn 3600 vuilniszakken gevuld. Voor alle trajecten komt dit neer op 4187 vuilniszakken, dus per gebied 36,7 zakken van 60 liter. De verwachting is dat er dit jaar minstens net zoveel opgeruimd zal moeten worden. Iedereen is dus van harte welkom om zich aan te melden als vrijwilliger. Dit kan via www.schonemaas.nl/limburg. Hier kun je tevens alle gecoördineerde opruimacties ingetekend zien op kaart.
Lees verder

Voorlopige uitslag Waterschapsverkiezingen 2019

Gepubliceerd op: 22-03-2019 14:30

Op 20 maart zijn verkiezingen gehouden voor de leden van het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Limburg. In totaal zijn 441.623 stemmen uitgebracht. Het aantal kiesgerechtigden bedroeg 927.525. Het opkomstpercentage bedroeg 47,6 %. Dit is een stijging van 19 % ten opzichte van de vorige verkiezingen en voor de derde keer op rij een stijging in de opkomstcijfers. U kunt alles nalezen op www.waterschaplimburg.nl
Foto: bekendmaking uitslag
Lees verder

347 nieuwe leerlingen voor het Dendron College

Gepubliceerd op: 22-03-2019 09:00

Het Dendron College is enorm trots op het aantal leerlingen dat zich ingeschreven heeft voor de school. Maar liefst 347 leerlingen hebben zich aangemeld. Zij zullen in augustus starten in de brugklas.

Zwanetta Por, locatiedirecteur van het Dendron: “Het aantal aanmeldingen ligt hoger dan verwacht werd. Met het oog op de krimp werden er minder leerlingen verwacht. We zijn dan ook positief verrast."

Ondanks dat Limburg een zogeheten ‘krimpregio’ is en te maken heeft met een afnemend aantal leerlingen, is het totale aantal aanmeldingen voor de drie scholen van LVO Noord hoger dan verwacht. Het Dendron College maakt onderdeel uit van dit cluster. 

Op het Bouwens in Panningen starten 285 nieuwe leerlingen en op het Raayland College in Venray zijn dit er 241. Aantallen waar stichting LVO trots op is.
Lees verder

Sport aan de Maas trekt nieuwe jas aan

Gepubliceerd op: 21-03-2019 15:00

In Horst aan de Maas kan iedereen sporten, bewegen en meedoen. Daar zorgt het team van Sport aan de Maas voor. “Ook wij blijven in beweging. Daarom trekken wij samen met wethouder Han Geurts een nieuwe jas aan en zetten wij onszelf nog beter op de kaart”, vertelt Ron Klemann (projectleider Sport aan de Maas).

“Wij helpen inwoners om fit en vitaal te worden én te blijven. Maar ook wij blijven in beweging”, vertelt Ron. “Om Sport aan de Maas nog beter op de kaart te zetten, hebben wij een nieuwe huisstijl ontwikkeld die uitstraalt wat we zijn: samen in beweging. Maar dat is niet alles. We gaan ook de mooie verhalen uit Horst aan de Maas vertellen.” Die krijgen een plekje op de nieuwe website. “We zetten de inwoners in hun kracht. En we laten zien dat sporten en bewegen niet alleen goed voor je is, maar ook hartstikke leuk.”

Het team van enthousiaste beweegcoaches van Sport aan de Maas zorgt voor een leven vol beweging. Van jongs af aan raken kinderen vertrouwd met sport, bewegen en gezondheid. Maar ook senioren en mensen met een beperking doen mee. Verenigingen worden klaargestoomd voor de toekomst en zorgen voor een mooi aanbod voor alle inwoners. Bij ons beweegt iedereen mee. Meer weten over Sport aan de Maas? Neem een kijkje op www.sportaandemaas.nl
Lees verder

Meer Regio

© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)