Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 14°. Overdag zonnige perioden, afgewisseld door wat stapelwolken of sluierbewolking. Het blijft droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Regionale aanpak zwarte rat

De zwarte rat zorgt in onze regio voor overlast.

Horst aan de Maas, Venlo en Venray gaan samen met de agrarische sector via de LLTB werk maken van de bestrijding van de zwarte rat en start in januari een campagne.
Horst heeft weinig gegevens over de aanwezigheid van de zwarte rat. Onderzoek in Midden-Limburg wijst uit dat het aantal licht toeneemt.
Meestal worden ze gezien in het buitengebied bij agrarische bedrijven. Maar ook bij andere bedrijven en particulieren waar voedsel en warmte is, voelt de zwarte rat zich thuis.

De overlast beperkt zich niet tot het aanvreten en vervuilen van voedselvoorraden.
Ook schade aan gewassen en gebouwen en de verspreiding van ziektes vragen voor de nieuwe aanpak van het probleem.
Een regionale aanpak ligt voor de hand.
Verder is samenwerking met de agrarische sector belangrijk voor een effectieve bestrijding vanwege het verhoogd risico om in aanraking te komen met de zwarte rat.

De provincie Limburg heeft ook een bijdrage in kosten beschikbaar gesteld.Deze maand start de campagne met enquêtes onder agrarische ondernemers en informatiebijeenkomsten wordt de omvang van het probleem in kaart gebracht.
Ratten zijn nachtdieren en worden daarom vaak niet opgemerkt. Maar er is nog altijd een terughoudendheid bij bedrijven om overlast te melden.

Een volgende stap is dat met de verzamelde informatie regionale afspraken gemaakt worden over de bestrijding. Hierbij zijn nieuwe Europese richtlijnen van belang die de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)