Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. Overdag is het uitgesproken zonnig en droog. 's Middags zonkracht 6. Het wordt met 28° zomers warm. Wind: O.N.O. 2 Bft

Speciale tentoonstelling in Kasteeltuinen Arcen

20 juli 2019

Het evenement vindt plaats op 3 november 2019

Tijdens de Tachtigjarige-oorlog (1568-1648) was Noord-Limburg een belangrijk strijdgebied tussen de Spanjaarden en de ‘Staatse’ Hollanders. Om de Hollanders economisch te hinderen ontstonden er Spaanse plannen om de Rijn en Maas met elkaar te verbinden via een kanaal, de Fossa Eugeniana.

Dat kanaal zou in Venlo eindigen. Een van de eeuwenoude forten is nog steeds bij Arcen te bekijken. Van deze kanaalplannen zijn heel veel kaarten verschenen. Over dit bijzondere eeuwenoude kanaal is een tentoonstelling ingericht in Kasteel Arcen, onderdeel van de Kasteeltuinen.

Bij deze tentoonstelling hoort een bijzondere collectie eeuwenoude kaarten. Arcenaar Harrie Rutten heeft in de loop der jaren een internationale collectie kaarten van de Fossa Eugeniana opgebouwd. Deze museumwaardige collectie laat het landschap van destijds zien. Omdat verschillende kaartenmakers actief zijn geweest met dit kanaal is de variatie in de prenten heel groot. Er zijn echte kunstwerken bij terwijl andere juist basisinformatie geven. Ook is te zien dat dit deel van Limburg ook steeds weer bij andere strijdheren hoorde. De tentoonstelling is zo zowel voor het grote publiek als voor specialisten interessant.

Veel kaarten werden eertijds door kinderen ingekleurd. Dat niet ieder kind even precies was, is ook te zien op de tentoonstelling omdat er van dezelfde gedrukte kaartbladen meerdere versies naast elkaar te zien zijn. Dat maakt de tentoonstelling extra leuk. Er is sinds kort ook een bijzondere 3D kaart bij dankzij de medewerking van Inlijsterij Betzel. De historische kaart van Venlo inclusief vestingwerken is in 3D op de tentoonstelling aanwezig. De tentoonstelling loopt tot en met 3 november.

Foto: Arcenaar Harrie Rutten, over de Fossa Eugeniana. Foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)