Menu

Twitter feed Reindonk

Sporten is gezond, toch?

6 maart 2019

Iedereen denkt dat meer bewegen beter is voor je gezondheid, maar hoe zit dit eigenlijk precies? Het hart van actieve sporters ziet er op het eerste gezicht namelijk ongezonder uit dan dat van diegenen die minder actief zijn. Hoe meet je eigenlijk of je wel genoeg beweegt en wat gebeurt er met je hart als je je inspant? De leerlingen van groep 7 & 8 van Kindcentrum STip (Mariaschool in Tienray en de Klimboom in Swolgen) gaan hier onderzoek naar doen. Vanaf maandag 11 maart kruipen zij zelf in de huid van de wetenschapper samen met onderzoekers en het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit.

De leerlingen gaan dieper in op vragen als: hoeveel beweeg ik en wat is de beweegnorm? Hoeveel bloed pompt mijn hart per minuut door mijn lichaam en wat gebeurt er in mijn hart als ik me inspan? Tijdens dit unieke project leren ze niet alleen meer over het thema sport, maar ook hoe je daar zelf onderzoek naar kunt doen, bijvoorbeeld door te observeren of experimenten te doen. In groepjes bedenken ze zelf welke vraag ze willen onderzoeken, maken ze een plan hoe hun onderzoek aan te pakken en voeren dat ook uit. De resultaten worden uiteindelijk aan de klas gepresenteerd. Daarnaast brengen zij een bezoek aan het Radboud umc om te zien hoe er onderzoek wordt gedaan.

Tijdens het project Wetenschappelijke doorbraken de klas in! wordt een wetenschappelijk thema vertaald naar lesmateriaal voor het basisonderwijs. De leerlingen van Kindcentrum STip verdiepen zich evenals basisschool de Borgwal uit Bemmel, in het onderzoeksgebied van Thijs Eijsvogels (sporten is gezond, toch?). Eijsvogels won in het najaar van 2018 de Radboud Science Award. Hiermee kreeg hij de kans om samen met zijn onderzoeksteam, leraren, pabostudenten en het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) in het schooljaar 2018-2019 een wetenschapsproject voor basisschoolleerlingen te ontwikkelen. Het lesmateriaal komt na afloop beschikbaar in de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Daarmee kunnen ook andere scholen het project uitvoeren in de klas


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)