Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Start laatste werkseizoen hoogveenherstel

1 juli 2017

Na een periode van rust tijdens het broedseizoen zullen de inrichtingswerkzaamheden op 17 juli weer hervat worden in de Mariapeel en de Groote Peel. Doel van het project is het behouden van het hoogveen voor de toekomst.

In de inrichtingsmaatregelen draait het om het vasthouden van regenwater zodat het hoogveensysteem zich hersteld.

In de Groote Peel is de nieuwe Eeuwselse Loop gegraven. Aankomend werkseizoen zal deze in gebruik genomen worden en wordt de oude loop gedempt. In totaal worden er 24 kilometer aan kades in het gebied aangelegd of opgehoogd. Tijdens dit werkseizoen moet er nog acht kilometer worden aangelegd. Ook zullen er vijftien kilometer aan vaartjes en sloten afgedicht worden zodat ze geen lekken meer vormen voor het wegsijpelende peelwater. En worden er stuwen geplaatst om tot een regelbaar systeem te komen.

In de Mariapeel concentreren dergelijke hydrologische werkzaamheden zich met name in de Horster Driehoek. In totaal worden er komend werkseizoen nog zo’n twaalf kilometer sloten verondiept, vier kilometer kades aangelegd, dertig dammen in wijken aangebracht en tien stuwen geplaatst.

Tegelijkertijd wordt ook leefgebied voor beschermde soorten, zoals blauwborst, roodborsttapuit, nachtzwaluw en gladde slang verbeterd. Hiervoor worden op zes hectare (half) open zonnige plekken gemaakt door houtopslag (gedeeltelijk) te kappen. Er zal op die plekken een gevarieerd landschap met hier en daar een solitaire boom of boomgroep ontstaan. In Mariaveen worden aan de zuidzijde de laatste 75 hectare van de driehonderd hectare trosbosbessen verwijderd. Ook in de Deurnsche Peel worden komend seizoen deze uitheemse struiken op twee locaties verwijderd.

Het komende en laatste werkseizoen loopt van half juli tot half maart 2018 in de Mariapeel. In de Groote Peel is het werk volgens planning eind 2017 klaar.

De ontwikkelingen in de Peelvenen zijn ook van dichtbij te zien voor publiek. Bij het Buitencentrum de Pelen en langs een aantal bewegwijzerde wandelroutes is informatie te vinden over de werkzaamheden. In de Groote Peel is dit langs de rode route en in de Mariapeel langs de groene route.

Op 10 september is er ook een excursie met de boswachter. Verzamelpunt is het werkdepot gelegen aan het einde van de Vossenheuvel in America. Aanmelden hiervoor kan via mariapeel@staatsbosbeheer.nl.

foto: Staatsbosbeheer


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)