Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum 12 à 14°. Overdag is het opnieuw zonnig en droog met hooguit wat dunne sluierbewolking. Het wordt met 31° t… twitter.com/i/web/status/1…

Startsein lijst karakteristieke panden

Horst aan de Maas wil op een vernieuwende manier inzicht krijgen in de cultuurhistorische waarden van de gemeente. Naast de rijks- en gemeentelijke monumenten brengen ze ook de ‘karakteristieke’ panden in kaart. Interactief en van onderop en dat wil zeggen dat inwoners zelf op een interactieve kaart bijzondere panden kunnen aanmelden. Deze aanpak is uniek voor Limburg en ook landelijk gezien zeer vernieuwend.

Sinds enige jaren toetst de gemeente nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan de cultuurhistorische waarden in de omgeving. Hiervoor gebruikt ze de informatie uit de lijst rijks- en gemeentemonumenten, de archeologische waardenkaart en het landschapsbeleidsplan. In de nieuwe aanpak wordt deze informatie samengevoegd in de cultuurhistorische waardenkaart. Dit biedt mogelijkheden voor een goede afweging van de belangen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Ook nieuw is dat karakteristieke panden aan de waardenkaart toegevoegd worden. Op termijn wordt de kaart nog aangevuld met karakteristieke natuur- en landschapselementen. Inmiddels is er een eerste opzet gemaakt van de digitale waardenkaart van het erfgoed. Hierop zijn de monumentale gebouwen en objecten geplaatst en ook al de eerste panden die karakteristiek geacht worden.

De digitale waardenkaart is zodanig opgezet dat inwoners en geïnteresseerden gemakkelijk hun weg kunnen vinden in de informatie. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat inwoners en belangengroepen ook zelf karakteristieke woningen en aanvullende informatie toevoegen aan de lijst.

De toevoegingen worden nog wel getoetst aan een aantal criteria. Hiervoor is de gemeentelijke adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit verantwoordelijk. Ook van belang om te melden: er gelden ruimere gebruiksmogelijkheden in het bestemmingsplan voor de karakteristieke panden, een win–win situatie. Wel wordt het belang van dit pand meegewogen bij nieuwe ontwikkelingen in de omgeving.

Vanaf donderdag 27 oktober 2016 is de digitale waardenkaart beschikbaar op de website van de gemeente Horst aan de Maas.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)