Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Subsidie voor stoppende varkensboeren

2 mei 2019

Varkenshouders die geurhinder veroorzaken en willen stoppen met hun bedrijf, kunnen rekenen op subsidie van het Rijk. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit per brief aan de Tweede Kamer gemeld. Inschrijven op de regeling kan vanaf 15 augustus.

Stallen op locaties waar de stank het grootst is, komen het eerst in aanmerking. Daarmee komen Noord-Limburg en Oost-Brabant als regio's met intensieve varkenshouderij het eerst aan bod. Veehouders die juist toekomstgericht willen innoveren worden daarnaast geholpen dat op een duurzame manier te doen. Met de maatregelen moet de overlast van geur, fijnstof en ammoniak worden beperkt. Deze zaken kunnen nadelige gevolgen hebben voor de mens en lichamelijke klachten veroorzaken.

Om de sanering te realiseren is samen met gemeenten, provincies en de sector een conceptregeling opgesteld waarin subsidiemogelijkheden worden geboden aan varkenshouders die stoppen met hun bedrijf. In totaal is er 120 miljoen euro beschikbaar voor de saneringsmaatregelen. Voor het verduurzamen van bedrijven ligt 60 miljoen klaar.

Bron: WijLimburg Foto: Wikimedia


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)