Menu

Twitter feed Reindonk

  • Horst ad Maas en Venlo onderzoeken opties voor diverse varianten zwembad bit.ly/1HSYTdC

Swolgen

Voorpremière film Apenstreken verboden


Een speciale voorpremière van de film Apenstreken voor figuranten uit Dordrecht is verboden door de filmdistributeur.

Lees verder

Lintjesregen in Horst aan de Maas


Vrijdagochtend heeft burgemeester Kees van Rooij lintjes uitgereikt. Lintjes gingen naar de heer Frits Cremers (66) uit Broekhuizen. Hij werd onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau, de heer Eduard Maas (45) uit Swolgen als lid in de Orde van Oranje-Nassau,
mevrouw Truus Pouwels-Camps (72) uit America als lid in de Orde van Oranje-Nassau en de heer Jan Thielen (61) uit Horst als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees verder

Jeugdkeeper Sem Custers bij Oranje O15


Jeugdkeeper Sem Custers van de C1 van VVV/HS is opgenomen in definitieve selectie van Oranje Onder 15.

Lees verder

NL-award voor hoofrolspeler Lakhdar


Filmmaker Marijn Poels uit Swolgen heeft zijn NL Award voor de documentaire 'Twee levens in een hart' opgedragen aan de inmiddels 83-jarige hoofdrolspeler Lakhdar Maazouzie.
Poels zocht hem dit weekend thuis op in Helmond en overhandigde hem de Award.

De documentaire vertelt het verhaal van twee eerste generatie Limburgse Marokkanen die in twee werelden zijn blijven leven.
Marijn Poels kreeg 25 maart de NL-Award voor de beste documentaire, uitgereikt tijdens de jaarlijkse ROOS Regionale Omroepen-dagen in Ermelo.
Lakhdar Maazouzie is trots op de film.
“Mensen komen na de voorstelling in het theater naar me toe en omhelzen me”. Zoon Nordin vult aan. “We zijn blij dat onze ouders met deze film eindelijk de erkenning krijgen.”

“Ik ben ongelooflijk trots op deze erkenning”, zegt Poels. “Ik wilde de eerste generatie gastarbeiders middels deze film een stem geven.
Iets wat ze niet of nauwelijks hebben gekregen. Dat is nu gelukt.
Ik vind het belangrijk dat ik deze Award dan ook doorgeef aan hun, de eerste generatie Marokkanen".
'Zodat zij ook, net als wij, de impact van hun verhaal inzien. Ik zie deze prijs ook als een soort van ‘dank je wel’ aan deze mensen.
De generatie die hoe dan ook enorm veel voor ons land heeft betekend en feitelijk nooit een schouderklopje daarvoor hebben gekregen. Nu hebben ze een podium” aldus Marijn Poels.

De zender NPO-DOC brengt op dinsdag 31 maart de documentaire op TV. De zender zit o.a. in het digitale TV-pakket van Ziggo op kanaal 202. Omroep L1 TV zendt de documentaire op Tweede Paasdag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur opnieuw uit.

Lees verder

Duidelijkheid over bouwlocatie Swolgen


Er is meer duidelijkheid ontstaan over de wijk Kerkveld in Swolgen.

Lees verder

NL-Award voor documentaire Marijn Poels


Filmmaker Marijn Poels heeft woensdag met de documentaire Twee levens in één hart de NL-Award gewonnen.

Lees verder

Nominatie documentaire Marijn Poels voor NL Awards


De documentaire Twee levens in een hart van de uit Swolgen afkomstige documentairemaker Marijn Poels is genomineerd voor de jaarlijkse NL-Awards. Woensdag 25 maart worden de prijzen uitgereikt in Ermelo.

Lees verder

Bloemen voor Hay de Swart


Een afvaardiging van het bestuur van Stichting Avond Wieler 4-Daagse Well heeft op woensdag 11 maart het AW4D waarderingsboeket uitgereikt aan Hay de Swart en zijn vrouw uit Swolgen. Hay is al meer dan 60 jaar lid van de Swolgense voetbalvereniging en is al meer dan 50 jaar actief als onderhoudsman van het sportpark. Sinds 4 juni 2010 is Hay ook Erelid van Sporting ST. Voor al zijn verdienste is Hay door de stichting Avond Wieler 4-Daagse Well uitgeroepen als vrijwilliger van de maand middels een prachtig boeket bloemen.


Sichting Avond Wieler 4-Daagse Well heeft als doelstelling om de leefbaarheid in de regio Noord-Limburg te bevorderen door het materieel of financieel ondersteunen van verenigingen, maatschappelijke organisaties en instanties.
Sinds 1 januari 2013 zet zij ook vrijwilligers uit de regio Venray, Horst aan de Maas, Venlo en Maasduinen in het zonnetje middels een boeket bloemen. Hiermee willen zij de vrijwilligers, die vaak niet op de voorgrond treden, danken voor hun inzet voor de samenleving.

Lees verder

Petitie voor fietspad Tienrayseweg


Het CDA Horst aan de Maas is een petitie gestart voor een veiliger fietspad langs de Tienrayseweg in Horst.

Lees verder

Mooie optocht Swolgen


Carnavalsvereniging D'n Bok uit Swolgen kijkt terug op een geslaagde optocht.

Lees verder

Boerenbond Swolgen naar Interchalet


De Boerenbond-vestiging in Swolgen gaat dit voorjaar verhuizen naar Horst. Volgens 1Limburg zal het filiaal gebouwd gaan worden naast Interchalet aan de Bremweg.

Lees verder

Pinautomaat in Swolgen en Melderslo


Swolgen en Melderslo krijgen een jaar lang een multifunctionele servicecorner in het dorp. De servicecorner moet een alternatief vormen voor de pinautomaten die vorig jaar uit de dorpen verdwenen. Het College van B&W van gemeente Horst aan de Maas stemt in met een proef.

Lees verder

Nellie en Freek boerenbruidspaar Swolgen


Afgelopen weekend is tijdens “The Voice of Zwollege” het 23ste Boerebruudspaar van D'n Bok bekend gemaakt. Nellie van Mierlo zal samen met Freek Kleuskens dit jaar op carnavalsdinsdag voorop gaan.

Lees verder

Bart Gerlach uitgeroepen tot nieuwe prins Swolgen


Afgelopen zaterdag werd tijdens het Prinsenboerenbal van CV D’n Bok in Swolgen de 61ste prins bekend gemaakt. In een zeer volle zaal kwam tijdens “The Vocie of Zwollege” Bart Gerlach als nieuwe heerser over de Bokken te voorschijn.

Lees verder

Fusie scholen Tienray en Swolgen


Scholengemeenschap Dynamiek heeft met ouders en personeel besloten de Mariaschool in Tienray en De Klimboom in Swolgen samen te voegen. De fusie staat gepland op 1 augustus 2016.

Lees verder

Oud-pastoor De Klijn Tienray overleden


Op dinsdag 16 december is oud-pastoor Pierre de Klijn van Tienray en Swolgen op 88-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Janne Beurskens in korfbal selectieteam


Voor het eerst in de geschiedenis van de korfbaltak van Sporting ST is een speelster van de vereniging geselecteerd om in het selectieteam van de regio mee te strijden voor de Nederlandse titel. 

Na een periode van extra trainingen, wist Janne Beurskens een plek te bemachtigen in het clusterteam van de regio Oost tot 14 jaar. 

Op dinsdag 23 december strijden de clusterteams van de regio's Midden, Oost en West in sportcentrum Arcus in Wijchen om de nationale korfbaltitel bij het dameskorfbal. 

Lees verder

Vernieling aan glaskunstwerk in Swolgen


Onbekenden hebben in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 november, of mogelijk een nacht eerder, een glaskunstwerk in Swolgen vernield. Een inwoner van Swolgen ontdekte de vernieling vrijdagmorgen.

Lees verder

Timmie Tirol op Das Coen und Sander Fest


De kleinste DJ van Europa DJ Timmie Tirol, alias Tim Groetelaars uit Swolgen, draait op 28 november in een uitverkochte HMH op Das Coen und Sander Fest. Dit is maandagavond op 3FM bekend gemaakt.

Lees verder

Oud-trainer Swolgense Boys overleden


Voormalig voetbalcoach Toon Guelen uit Wellerlooi is donderdag op 93-jarige leeftijd overleden. Zo meldt weekblad Peel en Maas.

Lees verder

Naambordje voor Bertus Aafjes-veldje


De drukbezochte ‘Aafjeswandeling’ in Swolgen is zondag afgesloten met de onthulling van een straatnaambord ter ere van Bertus Aafjes.

Lees verder

Venlo mantelzorgvriendelijkste van Limburg


Venlo is de meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg. Dat is donderdag bekend gemaakt tijdens een mini-symposium over mantelzorg in de gemeente Peel en Maas, de winnaar van vorig jaar.

Lees verder

Mensen vanuit bijstand naar werk blijft gelijk


In 2013 is het aandeel personen in Nederland dat een baan vond vanuit een bijstandsuitkering wederom gedaald. Sinds de start van de meting in 2007 is dit aandeel nog nooit zo laag geweest. Dit maakt het CBS donderdag bekend.

Lees verder

Plannen voor fusie basisscholen Swolgen en Tienray


Dynamiek Scholengroep gaat bekijken of er een fusie mogelijk is tussen de basisscholen van Swolgen en Tienray. Dat schrijft Jan Jennekens, voorzitter van de scholengroep, in een brief aan leerkrachten en ouders.

Lees verder

Beleidsplan Sociaal Domein goedgekeurd


De gemeente krijgt per 1 januari 2015 nieuwe taken. De gemeente is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de ondersteuning aan inwoners die een beperking hebben, een beroep doen op jeugdzorg of die ondersteuning nodig hebben bij werk en inkomen. 


De aanpak van de nieuwe taken heeft de gemeente omschreven in een beleidsplan Sociaal Domein, dat de gemeenteraad op 14 oktober heeft goedgekeurd.

Lees verder

Nieuwe locatie SamenUitBus


Maandagmiddag is de nieuwe locatie van de SamenUitBus, voorheen de BoodschappenPlusBus, officieel in gebruik genomen. Dit werd gedaan door Annie Schönhage en wethouder, en tevens beschermvrouwe van de stichting, Birgit op de Laak..

Lees verder

InHorst en Reindonk officieel samen


Vrijdagavond om 19:30 uur is officieel de nieuwswebsite InHorst.nl overgegaan in Reindonk.nl. Daarmee komt een einde aan meer dan 8 jaar nieuws uit Horst aan de Maas op deze website.

Lees verder

Daling van kerkgangers in Horst aan de Maas


In Horst aan de Maas gaat een kleine 9 procent van de bevolking nog maar naar de kerk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees verder

Hospice HadM gekozen als goede doel UGH


Stichting Vrienden van Hospice Horst aan de Maas is verkozen als hét goede doel voor Ut Glaze Hoês 2014. Dat heeft de organisatie vanochtend bekend gemaakt.

Lees verder

InHorst.nl gaat per 3 oktober op in Reindonk.nl


Aanstaande vrijdag zal de populaire nieuwswebsite InHorst.nl opgaan in Reindonk.nl. "De twee best bezochte nieuwsaanbieders van actueel nieuws uit Horst aan de Maas zullen door het samengaan nog adequater en sneller nieuws kunnen brengen voor de gemeenschap", zo geeft de directeur Pieter Janssen van Omroep Reindonk.
 

Lees verder

Sluitende begroting voor Horst aan de Maas


Het huishoudboekje van de gemeente is op orde. Dat blijkt uit de begroting van de gemeente Horst aan de Maas.

De begroting voor 2015 laat een kleine plus zien en ook op lange termijn (2018) is de begroting in balans. De woonlasten gaan niet omhoog. Daarnaast ligt de gemeente op koers met de gebiedsgerichte aanpak voor zorg en ondersteuning en de aanpak voor werk en inkomen (nieuwe taken vanaf 1 januari). Verder staat 2015 in het teken van een herijking van het accommodatiebeleid.

Lees verder

Dorpsraad Swolgen stopt contact gemeente


De dorpsraad van Swolgen is boos op de gemeente Horst aan de Maas en hebben alle banden met de gemeente verbroken. Dat schrijft weekblad HALLO Horst aan de Maas.

Lees verder

Servicecorner alternatief voor geldautomaten


Onlangs hebben de raadsfracties van het CDA en de PvdA in Horst aan de Maas kennis gemaakt met de ‘multifunctionele servicecorner’. Dit concept zou een alternatief kunnen zijn voor de geldautomaten van Rabobank, die steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, terwijl de behoefte aan contant geld bij een flink deel van bevolking nog groot is.

Lees verder

Twee shirtsponsoren voor Sporting ST


Sporting ST, fusievereniging van VV TOP'27 uit Tienray en SV Swolgense Boys heeft met Eurogreen International uit Tegelen en Eetcafé ’t Pleintje uit Tienray twee nieuwe shirtsponsoren binnengehaald. 


De naam van beide bedrijven prijkt op het gloednieuwe voetbaltenues van Sporting 1 en 2 en van het veteranenelftal.

Onlangs gingen de sponsoren met "hun" teams op de foto.

Lees verder

Horst aan de Maas zoekt hulpvaardige jongeren


De gemeente Horst aan de Maas is trots op kinderen en jongeren die zich inzetten voor anderen of voor de gemeente. Zij zijn een voorbeeld voor anderen en mogen best eens in het zonnetje worden gezet.


Daarom zijn de Jeugdlintjes in het leven geroepen. Jongeren voordragen voor de Jeugdlintjes 2014 kan nog tot 7 oktober.


Kent u een kind of jongere die een bijzondere prestatie heeft verricht of voor langere tijd bijzonder hulpvaardig is geweest? Draag diegene dan voor. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op www.horstaandemaas.nl.

Lees verder

ING-bank sponsor van Sporting ST


ING is sponsor geworden van voetbalvereniging Sporting ST en heeft zich per 1 september 2014 voor 3 jaar aan de club verbonden. In maart 2014 startte ING met een van de meest omvangrijke sponsorprogramma’s om het amateurvoetbal in Nederland naar een hoger plan te tillen. Clubs uit heel Nederland maakten met een onderscheidende en originele pitchkans op een intensief sponsorschap van de ING.

Lees verder

100% Bob 0% campagne gaat van start


Op zaterdag 6 september gaat tijdens de rust van de derby tussen RKSV Wittenhorst en SV Venray de kick-off van de BobSportcampagne in Noord-Limburg van start. Dit gebeurt op Sportpark Terhorst in Horst.

Lees verder

Zonnebloem en pompoenwedstrijd


De gemeente Horst aan de Maas is weer gestart met het meten van de pompoenen en de zonnebloemen.

Lees verder

Horster politici in actie voor ALS


Ook in Horst aan de Maas is de ALS Ice Bucket Change, oftewel de IJsemmeruitdaging een feit. Via social media worden mensen opgeroepen om een emmer met ijswater over het hoofd te gieten, of een donatie te doen aan de ALS Association.

Burgemeester Kees van Rooij werd zaterdag uitgedaagd door Bram Hendrix, fractievoorzitter van Essentie om hem te volgen. Hierop heeft de burgervader in compleet kostuum enkele uren later gevolg gegeven.

Het doel van de actie is om de ziekte ALS onder de aandacht te brengen. Bekende Limburgers zijn eerder al uitgedaagd en hebben de handschoen opgepakt. Ook wethouder Bob Vostermans (CDA) moest er aan geloven.

Lees verder

Introductie regio-brood met lokale ondernemers


De bakkerijen Gommans in Sevenum en Derix in Horst werken al een jaar samen met de molenaar Thijs van Rens van molen Eendracht Maakt Macht in Meterik en Joep Hermans uit Swolgen aan een brood uit de regio.

Lees verder

Horst op derde plek bij Burgernet


De gemeente Horst aan de Maas staat op de derde plek als het gaat om aanmeldingen bij Burgernet. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Reindonk.

Lees verder

Ook Tim Groetelaers in film 'Apenstreken'


Afgelopen week zijn de opnames gestart voor de nieuwe Nederlandse 3D-film 'Apenstreken met aap noot mies'. Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Tygo Bussemakers uit Sevenum.

Bussemakers speelt in de film de rol van Wim die in een weeshuis woont. De kinderen moeten dagelijks hard werken in een illegale bezemfabriek, in de kelder van het weeshuis. Zijn grote droom is om naar school te gaan. Wim ontsnapt uit het weeshuis en krijgt daarbij de hulp van Jet die op een boerderij woont.

Naast Bussemakers speelt ook Tim Groetelaers uit Swolgen in de nieuwe film. De eerste opnames vinden plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De film van Johan Nijenhuis komt in de zomer van 2015 uit.

Lees verder

Jongereninitiatief Inspire van start


Rabobank Horst Venray heeft een jongereninitiatief in het leven geroepen, 'Inspire'. Dit initiatief, gestart door dertien jongeren uit Horst aan de Maas en Venray, organiseren op 24 september een bedrijfsevent. Eén van de initiatiefnemers is de 19-jarige Willy Hubers: "Ik kan niet wachten tot de aftrap van het evenement."

Lees verder

Veranderingen parkeren in Horst-centrum


De gemeente heeft de parkeersituatie in het centrum van Horst onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat in het centrum sprake is van een scheve verhouding tussen het aantal kort- en langparkeer-plaatsen en dat een uitbreiding van een aantal parkeerplaatsen gewenst is. Door het herverdelen van de bestaande kort- en langparkeerplaatsen en het aanleggen van extra parkeercapaciteit worden bestaande parkeerknelpunten opgelost en toekomstige parkeerknelpunten voorkomen.

Lees verder

Familie en vrienden herdenken Joop Kusters


Familie en vrienden hebben zondag een kruis geplaatst ter nagedachtenis aan Joop Kusters uit Swolgen.
Hij zou zondag zijn 20ste verjaardag vieren.

Kusters kwam tijdens Koningsnacht op 26 april om het leven toen hij op de A73 bij Horst-Noord door twee auto's werd overreden. De politie stopte na anderhalve week met het onderzoek omdat het om een noodlottig ongeval zou gaan.

Het is nog steeds onduidelijk wat er twintig minuten vóór het ongeval gebeurde. De familie en vrienden van de Swolgenaar hebben zelf rechercheurs in de hand genomen om de zaak te onderzoeken. Er werd ook een emailadres is geopend bij een Amerikaanse privé-organisatie, waardoor het uit handen bleef van de Nederlandse overheid. Hiermee wilden de nabestaanden via experts meer te weten komen over de toedracht.

Lees verder

Samenwerking tussen kleine scholen


De overkoepelende organisatie van de scholen in Horst aan de Maas, Dynamiek, is genoodzaakt het schoolsysteem in Horst aan de Maas aan te passen.

Lees verder

Broodfonds Drieluik gaat van start


Het Broodfonds Drieluik gaat definitief van start. De oprichting van een Broodfonds voor ondernemers die werken en/of wonen in de gemeente Venray, Horst aan de Maas, en Bergen is zo goed als rond.

Lees verder

Afspraken over cliëntondersteuning


Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en ondersteuning van kwetsbare mensen, onder wie mensen met een beperking. Ook het onderdeel cliëntondersteuning gaat deel uitmaken van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Om te garanderen dat de cliëntondersteuning ook de komende jaren goed geregeld is, hebben de regiogemeenten afspraken gemaakt met MEE Noord-Limburg, de organisatie die deze vorm van ondersteuning verzorgt. Cliënten kunnen daardoor ook de komende jaren rekenen op deze ondersteuning.

Lees verder

Marijn Poels teleurgesteld in minister Timmermans


Filmmaker Marijn Poels uit Swolgen is zwaar teleurgesteld in de antwoorden die minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op Kamervragen heeft gegeven. Dat zegt L1.

Lees verder

Politiek gaat zoeken naar alternatief pinautomaten


Coalitiepartijen CDA en PvdA en oppositiepartijen D66 en SP zijn teleurgesteld dat Rabobank Horst Venray haar besluit om de pinautomaten in Swolgen en Meterik per 1 juli te sluiten niet uitstelt. Na een gesprek met de directie van de bank hebben ze nu besloten om samen met de dorpen zelf naar een alternatieve oplossing op zoek te gaan. Dat melden de Horster politieke partijen.

Lees verder

160 boetes in 2013 voor hufterig gedrag


In 2013 zijn in Horst aan de Maas 160 boetes uitgedeeld voor hufterig gedrag. In totaal werd er meer dan 26 duizend euro aan boetes uitgeschreven. Dat blijkt uit gegevens van het CJIB die RTL Nieuws opvroeg.

Lees verder

Geslaagden HadM op Venlose scholen


Ook in Venlo zijn er geslaagden leerlingen uit Horst aan de Maas. Onderwijsgemeenschap Venlo & omstreken maakte donderdag de namen bekend van de geslaagden.

Lees verder

Geslaagden Dendron College (2e tijdvak)


Woensdag heeft het Dendron College in Horst de namen bekend gemaakt van de geslaagden in het tweede tijdvak. Zij mogen nu alsnog de vlag uithangen.

Lees verder

Alsnog richtlijnen voor huisvesting


De gemeente Horst aan de Maas mag onderscheid maken tussen huisvesting van arbeidsmigranten binnen en buiten de bebouwde kom. Ze moet hier echter wel richtlijnen voor opstellen, en mag niet elk nieuw initiatief in het buitengebied afzonderlijk beoordelen. Dat meldt dagblad De Limburger donderdag.

Lees verder

Horst na Venlo meeste toeristische banen in N-Limburg


De gemeente Horst aan de Maas telt 2.070 banen in de recreatie en toeristische sector. Daarmee staat Horst op de zesde plaats van gemeenten in Limburg met meer dan tweezuidend banen in de sector. Dat blijkt uit de Toeristische Trendrapportage Limburg van de Provincie, die dinsdag door gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken werd gepresenteerd.

Lees verder

Onderzoek dood Joop Kusters ook door Justitie


Justitie gaat de zaak bekijken van het dodelijk ongeluk met Joop Kusters uit Swolgen. Zo meldt L1 maandagavond.

Lees verder

Geslaagden Citaverde College


Het Citaverde College in Hegelsom heeft maandag de namen bekend gemaakt van de 113 eindexamenkandidaten die in het eerste tijdvak geslaagd zijn.

Lees verder

285 geslaagden Dendron College (1e tijdvak)


Woensdagmiddag heeft het Dendron College in Horst de namen bekendgemaakt van de examenleerlingen die in het eerste tijdvak geslaagd zijn voor het VMBO. De school zal donderdag bekendmaken welke Havo en VWO-scholieren voor hun examen zijn geslaagd.

Lees verder

Raad stemt in met startersleningen


De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft dinsdagavond ingestemd met het verzoek om 400.000 euro opzij te leggen voor startersleningen. Hiermee zal ongeveer 50 nieuwe startersleningen kunnen worden uitgegeven aan potentiële kopers.

Lees verder

Zorgen gebruikers Wmo


Uit meldingen die de Werkgroep Wmo Horst aan de Maas in de periode van 1 januari tot 1 april 2014 heeft verzameld blijkt dat veel gebruikers van de Wmo zich zorgen maken over de veranderingen die per 1 januari 2015 worden ingevoerd. In de raadsvergadering van 10 juni 2014 heeft de werkgroep het rapport aangeboden aan raadsleden en college van B&W, waarin deze en andere bevindingen worden weergegeven.

Lees verder

Jeu de Boules baan Swolgen geopend


Burgemeester Kees van Rooij heeft zondagmiddag de jeu de boule baan van Jeu de boules vereniging Swolgen (JDBS) officieel geopend. De burgemeester van Horst aan de Maas deed dit door de naam van de baan te onthullen. De baan in de steeg naast cafe-zaal Wilhelmina werd 'Jeu de Boulevard' gedoopt.

Lees verder

Swolgense (13) te gast bij finale Champions League


De dertienjarige Myrna van Aken was afgelopen zaterdag te gast bij de Champions League-finale tussen Atlético Madrid en Real Madrid.

Lees verder

Meeste stemmen CDA naar Irene Janssen


Ruim 31 procent van de stemmen in Horst aan de Maas op het CDA tijdens de Europese Verkiezingen zijn gegaan naar Irene Janssen uit Horst.

Lees verder

Politiek in actie voor behoud pinautomaten


Naast de PvdA gaan nu ook het CDA, de SP en D66 in actie voor het behoud van pinautomaten in de kleine kernen van Horst aan de Maas.


Rabobank Horst Venray blijft bij het standpunt om de geldautomaten in de kernen Melderslo, Meterik en Swolgen weg te halen. Een internetpetitie door de PvdA in Horst aan de Maas leverde geen resultaat op. Ook een brandbrief van de politieke partijen en handtekeningenacties van bezorgde dorpsraden mogen niet baten. "De bank is niet bereid om in gesprek te gaan", stelt Henk Weijs van het CDA. "We worden niet uitgenodigd voor een gesprek. Ze blijven bij hun standpunt".

De partijen gaan nu een oproep doen aan minister Dijsselbloem. "Het speelt namelijk niet alleen in Horst aan de Maas. Ook landelijk", aldus Weijs. De politieke partijen willen voorlopig alleen in gesprek met Rabobank Horst Venray. Weijs: "Met andere banken zijn we niet in gesprek".

Lees verder

Stembureaus geopend


Donderdag 22 mei vinden in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De stembureaus zijn om 7.30 uur geopend en zullen om 21.00 uur sluiten. Met de stempas kunnen kiezers uit Horst aan de Maas in een willekeurig stembureau binnen de gemeente stemmen.

Lees verder

Nabestaanden Kusters: "Het klopt gewoon niet"


De nabestaanden van Joop Kusters vinden dat de politie verkeerd is begonnen met het onderzoek naar de toedracht van de jonge Swolgenaar. Hij werd tijdens Koningsnacht door enkele auto's overreden op de A73 bij Horst-Noord. 


"Ze zijn meteen uit gegaan van een ongeval." vertelt Toon Kusters, de vader van Joop, tegen Omroep Reindonk. "Joop lag op de weg. Ze hadden er vanuit kunnen gaan dat er iets niet klopte." De politie stopte na anderhalve week met het onderzoek omdat het om een noodlottig ongeval zou gaan.

Experts
De nabestaanden hebben daarom particuliere recherche in de hand genomen om achter de toedracht van Kusters' dood te komen. De negentienjarige Swolgenaar zou op de weg zijn neergegooid en in elkaar zijn geslagen. "Wij hopen dat die jongens zich gaan melden. En anders de ouders!", vertelt Kusters' vader.

Anonieme tips
Familie en vrienden opende vorige week een speciaal e-mailadres in de Verenigde Staten, zodat tips anoniem gemeld kunnen worden buiten de Nederlandse politie en justitie om.

Op TV Reindonk is deze week een verslag te zien met de nabestaanden van Joop Kusters.

Lees verder

Tour de Brains voor leerlingen Dendron


Vrijdag 16 mei vond voor leerlingen van het voortgezet onderwijs als afsluiting van het project ‘Op niveau in de regio’ een Tour de Brains plaats. De leerlingen van klas 3 VWO+ van het Dendron College in Horst bezochten per fiets zeven bedrijven in de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Rabobank bereid om in dialoog te gaan


De Rabobank is bereid in gesprek te treden over een breed gedragen oplossing met de dorpsraden en politieke partijen. Die lieten eerder deze week blijken niet blij te zijn met het besluit de geldautomaten in drie kleine kernen te verwijderen. Dat geeft directielid Ron Vanlier in een reactie aan.

De bank geeft tegelijkertijd aan niet in te gaan op de oproep om het besluit op te schorten. De dialoog wil de bank benutten om haar besluit toe te lichten en te bekijken in hoeverremet alternatieven een zo goed mogelijk resultaat voor de inwoners van Horst aan de Maas en vooral diegene die klant en/of lid zijn kan worden bereikt.

Vanlier geeft aan verrast te zijn door de vorm die de politieke partijen hebben gekozen om hun zorgen onder de aandacht te brengen.  De bank met diverse personen in contact geweest om haar besluit toe te lichten, maar heeft er behalve D66 geen enkele politieke partij actief contact gezocht met de bank.

Volgens Vanlier is de media niet de geëigende manier om met elkaar tot een mogelijke toenadering te komen.

Hij wil daarom niet vooraf in de media over de mogelijke alternatieven te filosoferen.

Lees verder

Melden tips dood Kusters buiten justitie om


Nabestaanden van Joop Kusters uit Swolgen hebben een speciaal emailadres geopend dat volgens hen niet te lezen is door politie en justitie.

Lees verder

Max. € 1,6 miljoen extra voor startersleningen


Het college van burgemeester en wethouder wil 400.000 euro extra beschikbaar stellen voor het verstrekken van (nieuwe)startersleningen. Door de bijdrages van de Provincie en het Rijk zal in totaal 1,6 miljoen extra beschikbaar komen voor ongeveer 50 nieuwe startersleningen.

Lees verder

"Rabobank houdt geen rekening met inwoners"


Dorpsraden van Melderslo, Meterik en Swolgen als ook raadsfracties van CDA, PvdA, SP en D66 zijn niet blij met het verdwijnen van geldautomaten uit de kleine kernen van Horst aan de Maas en de manier de directie van de Rabobank Horst Venray hierover beslist. Middels een bericht in de media roepen ze de directie op om het besluit op te schorten en samen te zoeken naar een gedragen oplossing.

Lees verder

Nieuwe regels veiligheid: "Vooral niet doorschieten"


Er is onvoldoende kennis en kunde bij gemeenten en hulpdiensten bij een paniekuitbraak tijdens evenementen. Dat blijkt uit een onderzoek van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Lees verder

Nabestaanden Joop Kusters nemen zelf experts in de hand


De familie van Joop Kusters uit Swolgen die onlangs werd overreden op de A73 bij Horst hebben zelf experts in handen genomen voor verder onderzoek naar de dood van Kusters. Dat schrijven ze op de speciale Facebookpagina.

Ze roepen daar op naar de nachtvissers die tijdens Koningsnacht aan het vissen waren in de Kasteelse Bossen. Hiermee hopen ze meer duidelijkheid te krijgen over de exacte toedracht van Kusters' dood.

Familie en vrienden nemen geen genoegen met het afgesloten onderzoek van de politie. Ze hebben daarom een anonieme gift gekregen, waarmee ze zelf onderzoek kunnen doen.

Lees verder

Vier nieuwe raadsleden geïnstalleerd


Dinsdagavond zijn tijdens de gemeenteraad vier nieuwe gemeenteraadsleden benoemd ter vervanging van de raadsleden die als wethouder zijn geïnstalleerd. Hay Emonts (CDA) uit Horst, Elbert Joosten (CDA) uit Meterik, Janny Hermans (Essentie) uit Griendtsveen en Jan Wijnen (PvdA) uit Sevenum nemen de raadszetels in van Bob Vostermans (CDA), Ger van Rensch (CDA), Paul Driessen (Essentie) en Birgit op de Laak (PvdA).

Lees verder

Oppositie verbolgen over plannen


Oppositiepartijen SP en D66 hebben dinsdagavond tijdens de bespreking van het nieuwe coalitieakkoord in de gemeenteraad forse kritiek geuit. Volgens de oppositiepartijen breken coalitiepartijen CDA, Essentie en PvdA met de gemaakte afspraken voor de komende coalitieperiode diverse verkiezingsbeloften. 

Lees verder

Eindexamens weer begonnen


Maandag zijn de eindexamens weer begonnen. Ook op het Dendron College en het CITAVERDE college in Horst. De examens duren tot en met 22 mei.

In de tweede week van juni krijgen de eindexamenleerlingen de uitslag, daarna volgen nog herkansingen voor wie die nodig heeft.

Uiteraard zijn wij benieuwd naar je ervaringen? Hoe verliepen de examens, heb je klachten, ging er iets mis op je school? Laat het onze redactie weten.

Lees verder

Nabestaanden willen opheldering


De nabestaanden van de verongelukte Joop Kusters uit Swolgen hebben een Facebookpagina geopend om opheldering te krijgen over hoe hij om het leven is gekomen.

Middels een reconstructie willen zij weten wat er is gebeurd de avond van 26 april. Om half vijf zou hij voor het laatste gezien zijn door een automobilist. Twintig minuten later is hij verongelukt op A73 bij Horst-Noord.

Gisteren werd bekend dat de dood van Kusters geen misdrijf was en dat hij door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen.

Lees verder

Onderzoek dodelijke aanrijding duidt op ongeval


Uit onderzoek naar de dodelijke aanrijding op de A73 twee weken geleden is naar voren gekomen dat er sprake is van een noodlottig ongeval. 

Lees verder

"Meer georganiseerde criminaliteit Horst a.d. Maas"


Volgens burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas is er meer georganiseerde criminaliteit in de gemeente. Bovendien is de criminaliteit verspreid over de gemeente. Dat zegt hij tegenover dagblad De Limburger.

Lees verder

Politie waarschuwt voor brutale straatroven


De politie basiseenheid Horst waarschuwt op haar Facebook-pagina voor zeer brutale straatroven. De rovers afkomstig uit Midden- en Oost- Europese landen zouden door (voornamelijk) ouderen af te leiden gouden sieraden afhandig maken.

Lees verder

Toedracht dodelijk ongeval nog onduidelijk


Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd afgelopen zaterdag toen een 19-jarige Swolgenaar verongelukte op de A73 bij Horst. Volgens de politie was er geen drank in het spel bij de bestuurders die het slachtoffer overreden. 

Lees verder

Coalitie CDA, Essentie, PvdA rond


CDA, Essentie en de PvdA hebben een akkoord bereikt over het voortzetten van hun coalitie. De partijen zullen het akkoord voor de periode 2014-2018 woensdagmorgen tijdens een persbijeenkomst presenteren. 


Op dat moment zal naast de inhoud van het coalitieakkoord ook de compositie van het nieuwe college bekend worden gemaakt. 

Qua wethouders zal er niet veel veranderen. Bij het CDA zullen de wethouderposten van Huub Dinghs en Loes Wijnhoven vervangen worden. Waarschijnlijk zullen deze door Bob Vostermans en Ger van Rensch vervuld gaan worden.

Lees verder

Kerkbesturen fuseren


De kerkbesturen van de 27 parochies behorende bij het dekenaat Horst zullen vanaf het komend jaar worden samengevoegd in 5 nieuwe besturen. Hierbij zullen alle parochies in Horst aan de Maas en Peel & Maas zullen desondanks hun vermogen en zelfstandigheid behouden. 

Lees verder

Wedstrijden Sporting ST afgelast


Sporting ST heeft alle wedstrijden van dit weekend afgelast. Reden is het overlijden van de 19-jarige Joop Kusters, speler van het vierde elftal van Sporting ST. Zaterdag overleed hij bij een tragisch ongeval op de A73.

Lees verder

Slachtoffer dodelijk ongeval is Swolgenaar


Het slachtoffer van het bizarre ongeval zaterdagmorgen op de A73 in Horst is een negentien jarige man uit Swolgen. Dat meldt de politie.


De man werd rond 5:00 uur meerdere malen overreden door auto's. Het ongeval gebeurde nagenoeg op dezelfde plek waar ook vorige week een man werd overreden. De man uit Venray zou bewust tegen een vrachtwagen zijn aan gelopen.

De politie is op zoek naar getuigen van het ongeval van zaterdagochtend. Zij kunnen zich melden bij de politie.

Lees verder

Lintjesregen in Horst aan de Maas


Tijdens de traditionele lintjesregen in Horst aan de Maas zijn de volgende personen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Herman Martens (77) uit Swolgen,

Martin Ebbenhorst (51) uit Swolgen, 
André van Wijk (63) uit Swolgen, 
Annie van Limbeek-van de Kerkhof (75) uit Griendtsveen, 
Michiel Keijsers (79) uit Melderslo, 
Anneke Vossen-Speijcken (62) uit Horst, 
Michel Peeters (62) uit Grubbenvorst 
en Joop de Hoon (64) uit Horst.

Lees verder

Top-10 plaats voor van Leuven bij debuut


Motorcoureur Kevin van Leuven uit Swolgen heeft maandag bij zijn eerste race voor het G&S Racing Kawasaki team op het Engelse circuit van Brands Hatch een achtste plaats behaald. De coureur, die uitkomt in de National Superstock 600 championship, kwam voor het weekend niet eerder in actie op het bekende Engelse circuit.

Van Leuven was erg tevreden met het geboekte resultaat, te meer omdat diverse bezoekers speciaal voor hem vanuit Nederland waren overgekomen. De volgende race om het National Superstock 600 championship zal in het weekend van 5 mei gehouden worden op Oulton Park.

Lees verder

Horst sluit 2013 met positief saldo


De gemeente sluit 2013 af met een positief saldo. De realisatie van de bezuinigingen liggen op koers. 


Lasten voor de burgers en ondernemers zijn niet verzwaard. De gemeente behandelt de jaarrekening op 13 mei.
De jaarrekening laat een positief resultaat zien van € 230.000.
Het positieve resultaat is een gevolg van eenmalige meevallers, waaronder de bijdrage uit het gemeentefonds.
Aangezien het hier om éénmalige voordelen gaat, blijft de bezuinigingsoperatie die eerder is ingezet nog steeds noodzakelijk.

In 2013 heeft de gemeente op diverse gebieden resultaten geboekt. Enkele voorbeelden:

- De dienstverlening heeft een gemiddelde klanttevredenheid van 7.5. Vrijwel alle servicenormen zijn gehaald.

- De kosten van het leerlingenvervoer zijn teruggebracht met behoud aan toegankelijkheid en kwaliteit.

- Het ambitieuze afvalinzamelsysteem werpt zijn vruchten af. In 2013 won Horst aan de Maas de landelijke Recycle-Award als gemeente met de meest effectieve kunststofinzameling.

- In de maatschappelijke ondersteuning is een nieuwe aanpak voor de schuldhulpverlening gerealiseerd. Ook is gestart met de pilots wijkteam en gezinscoaches in voorbereiding op de nieuwe taken in het sociaal domein per 1 januari 2015.

- Op het gebied van woningbouw is niet stilgezeten: centrumplannen in Grubbenvorst, Sevenum, Horst en Hof te Berkel.

- In 2013 is ook het project Maasgaard gestart. Samen met de gemeente Venray en andere partners gaan we aan de slag om de kwaliteit van het buitengebied verder te verbeteren.

Lees verder

Toeristische plekken in regio via Google Glass


In het najaar kan in Noord-Limburg en de gemeente Leudal gebruik gemaakt worden van Google Glass. Hiermee kan de fietser of wandelaar video's, foto's en geluidsfragmenten ontvangen over bijzondere plekken die ze passeren.

Lees verder

Peelkabouters stoppen op 31 december


Stichting De Peelkabouters heeft besloten aan het einde van 2014 haar activiteiten te stoppen. 

Lees verder

CDA in gesprek met Essentie


Nu de onderhandelingen met de SP op niets zijn uitgelopen gaat CDA-fractieleider Bob Vostermans in gesprek met Essentie. 

Lees verder

SP vindt mislopen coalitievorming jammer


SP-fractievoorzitter Thijs Coppus vindt het jammer dat er geen coalitie mogelijk is met het CDA en PvdA. Dat schrijft hij in een persbericht.

Lees verder

Geen coalitie tussen CDA, PvdA en SP


Op 30 maart, 31 maart en 2 april heeft er overleg plaatsgevonden tussen de fracties van het CDA, SP en PvdA van Horst aan de Maas. 

Lees verder

Rabobank de mist in met SMS-bericht


Duizenden klanten van Rabobank Horst Venray hebben dinsdag een SMS ontvangen van de bank. Het SMS-bericht was afkomstig van Alfons Verstegen en volgens de bank door een menselijke fout verstuurd. De bank bood enkele minuten na het versturen van de SMS haar excuses aan haar klanten aan. 

Lees verder

Documentaire over Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum


Documentairemaker Marijn Poels (Meerlo, 1975) werkt de komende maanden aan een documentaire over Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.

Lees verder

SP, PvdA en CDA in Horst om tafel


Drie van de vier politieke partijen in Horst aan de Maas zitten dit weekend om de tafel.
PvdA, SP, CDA en onafhankelijk gespreksleider Wil Janssen voeren op advies van formateur Leon Litjens coalitiegesprekken.

Litjens adviseerde het CDA om samenwerking met de SP verder te verkennen. De PvdA zou de belangrijke rol van ‘verbinder' op zich kunnen nemen.

Wil Janssen vervulde in het verleden vaker de rol van onafhankelijke gespreksleider.

Hij is oud-medewerker van de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Werkgever verbiedt Jacobs in raad plaats te nemen


Donderdagavond zijn 27 nieuwe raadsleden geïnstalleerd voor de gemeenteraad in Horst aan de Maas. Voor Essentie heeft Frans Kerstjens uit Swolgen de plaats ingenomen van Ellen Jacobs uit America. Haar werkgever staat niet toe dat zij in de gemeenteraad plaats neemt.

Lees verder

Nieuwe raadsleden beedigd


Donderdagavond zijn de 27 gemeenteraadsleden officieel beëdigd voor de nieuwe gemeenteraad.

Lees verder

Litjens: onderhandeling CDA/SP-coalitie kans geven


Informateur Leon Litjens heeft woensdag na besprekingen met de verschillende partijleiders zijn advies uitgebracht over de nieuw te vormen coalitie in Horst aan de Maas. Opvallend hierbij is dat hij adviseert om eerst te onderhandelen over een coalitie tussen het CDA en SP met Bob Vostermans als formateur en niet voortzetting van de huidige coalitie met CDA, Essentie en PvdA.

Een CDA-SP is mogelijk geworden nu SP aangeeft geen breekpunten te hebben. Ook doorgang van het Nieuw Gemengd Bedrijf is bespreekbaar. Bij de gesprekken zou volgens Litjens ook de PvdA betrokken moeten worden. Mochten de gesprekken met de SP (en PvdA) mislukken, dan ziet Litjens een alternatief in een coalitie van het CDA met Essentie en PvdA.

Verder sorteert het advies voor op een college met wethouders die gezamenlijk vier voltijds-wethoudersposities vervullen. Dit is meer dan de drie voltijds-wethouders waarmee eerder in de meerjarenbegroting rekening werd gehouden. "Gezien de grote opgave rondom de decentralisaties, de aanhoudende bezuinigingen en om de gemeente financieel op koers te houden en een solide financieel beleid te voeren is 3 fte te weinig. Zeker als het college ook aanspreekbaar en zichtbaar wil zijn naar de samenleving." aldus Litjens.

Lees verder

Raadsleden nemen afscheid


Dinsdagavond hebben diverse raadsleden afscheid genomen van de gemeenteraad in Horst aan de Maas. De raadsleden zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week niet meer herkozen als lid van de raad.

Lees verder

Nieuw op TV Reindonk: Koken met een PLUS


Woensdag 26 maart start het nieuwe tv-programma 'Koken met een PLUS'. 

Lees verder

Aanmelding Ondernemersprijs geopend


Donderdag 20 november zal de Stichting Ondernemersprijs Horst aan de Maas de jaarlijks toe te kennen Ondernemersprijs worden uitgereikt. Tijdens die bijeenkomst zal ook de Jo Janssen Prijs worden uitgereikt.

Lees verder

Poels maakt documentaire over Marokkanen


Documentairemaker Marijn Poels uit Swolgen werkt momenteel aan een vijftig minuten durende documentaire over de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders.

Lees verder

Drukte op Landelijke Compostdag


De gemeente deed zaterdag mee aan de Landelijke Compostdag. De inwoners van Horst aan de Maas konden gratis compost ophalen. Hiermee wil de gemeente de inwoners bedanken voor hun inspanningen om het keuken- en tuinafval gescheiden aan te leveren.

Lees verder

Coalitie lijkt uitgemaakte zaak


Volgens dagblad De Limburger is de kans groot dat de coalitie van CDA, Essentie en PvdA ook de komende vier jaar Horst aan de Maas blijven besturen. Dit ondanks het verlies van twee zetels door het CDA en de winst van twee zetels door de SP. De partij van Thijs Coppus werd hierdoor met zeven zetels de tweede partij in de gemeenteraad, achter het CDA met negen zetels. 

Lees verder

Eric Beurskens langst zittende raadslid


Eric Beurskens uit Horst is vanaf nu het langst zittende raadslid van Horst aan de Maas. Het huidige Essentie-raadslid maakte in maart 1998 zijn entree in de Horster gemeenteraad voor de VVD. Beurskens volgt Joop de Hoon van het CDA op die 16 jaar in de raad heeft gezeten.

Lees verder

Birgit op de Laak blij met vertrouwen kiezers


PvdA-leider Birgit op de Laak is blij met het vertrouwen dat de mensen van Horst aan de Maas gisteren heeft uitgesproken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat schrijft ze op haar Facebookpagina.

Lees verder

Leon Litjens aangesteld als informateur


Leon Litjens uit Horst is aangesteld als informateur voor de coaltieonderhandelingen in Horst aan de Maas. Dat heeft het CDA bekend gemaakt.

Lees verder

De 27 gekozen raadsleden


De nieuwe gemeenteraadsleden zijn woensdag met voorkeursstemmen gekozen. Dat blijkt uit de uitslag per kandidaat. Hieronder de lijst met de 27 gekozen raadsleden.

Lees verder

Meeste stemmen voor Thijs Coppus


Thijs Coppus, lijsstrekker van de SP in Horst aan de Maas, heeft de meeste stemmen binnengehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. In totaal werd er 2611 keer gestemd op Coppus.

Lees verder

SP wint in Horst aan de Maas


De SP is de grote winnaar in Horst aan de Maas van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij van Thijs Coppus gaat van vijf naar zeven zetels. Het CDA heeft twee zetels moeten inleveren en gaat van 11 naar 9. De overige partijen behouden dezelfde zetels.

Lees verder

Oplichtster aangehouden in Swolgen


De politie heeft dinsdag een 57-jarige vrouw uit het Duitse Erkelenz aangehouden op verdenking van oplichting. Ze zou in Swolgen advertenties hebben verkocht voor een blad, dat niet bestaat.

Lees verder

Regionale samenwerking zorgondersteuning


Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor taken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Jeugdzorg en de Participatiewet. De meeste taken voeren de gemeenten afzonderlijk van elkaar uit. Een aantal taken kan of moet echter op regionaal niveau worden uitgevoerd.

Lees verder

Langere levertijd paspoort


Op 9 maart wijzigde de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten vanaf 18 jaar in tien jaar.

Op dit moment komen er bij de gemeente veel aanvragen binnen. Als gevolg hiervan kan het zijn dat de levertijd langer is dan 5 dagen. Als het voor u nog niet noodzakelijk is om uw reisdocument aan te vragen, raadt de gemeente u aan om hiermee te wachten tot de grootste drukte over is.

De gemeente werkt voor het aanvragen van reisdocumenten alleen op afspraak.

Lees verder

Winkeliers mogen zelf koopzondagen beslissen


Winkeliers in Horst aan de Maas mogen zelf beslissen of ze op zondag open willen of niet. Dat is dinsdagavond besloten tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van de huidige raad.

Lees verder

Rustige carnaval voor hulpverleners


De politie is tevreden over het verloop van de afgelopen carnavalsdagen. De dolle dagen zijn zonder grote incidenten verlopen. Ook de ziekenhuizen in Venlo en Venray hebben geen uitzonderlijk drukke carnaval achter de rug.

Het aantal patiënten op de EHBO-post was niet hoger dan anders met carnaval.
Het VieCuri-ziekenhuis kreeg twee 'comazuipers' binnen, acht anderen hadden lichtere problemen door overmatig drankgebruik.

De meeste carnavalsvierders hadden genoeg aan een bruistablet en een paar uurtjes slaap ...

 
 
 
 
Bron: l1

Lees verder

VC Altied Mier winnaar optocht Swolgen


Een kleurrijke en goed verzorgde optocht trok maandag trok een kleurrijke optocht door de straten van Swolgen. 

VC Altied Mier wonnen net als een dag eerder in Horst de prijs voor de mooiste wagen. Bovendien ontvingen ze ook de publieksprijs. 
Bij de jeugd ging de prijs naar Prinsen en Prinsessen', bij de enkelingen naar De Oppertruuj en bij de groepen naar Jeu de Boules.
 
 
De optocht zal woensdag 5 maart te zien zijn op Reindonk TV om vanaf 11:00 uur op elk oneven uur

Lees verder

Uitreiking Yad-Veshem in Horst aan de Maas


Twee echtparen uit de gemeente ontvangen postuum de Joodse Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardigen onder de Volkeren.
Ze krijgen de onderscheiding omdat men onderdak bood aan Joodse kinderen tijdens de oorlog.

Het echpaar Wijnen uit Grubbenvorst, het echtpaar Nabben uit Swolgen en uit de gemeente Peel en Maas het echtpaar Verrijt uit Panningen ontvangen deze onderscheiding donderdag uit handen van Silvia Berladski-Baruch van de Israelische ambassade. 

Zo'n 5.350 Nederlanders hebben inmiddels deze onderscheiding gekregen, wat gelijk staat aan bijna een vijfde van het aantal dat wereldwijd is uitgereikt. 
 
Bron: Dagblad de Limburger

Lees verder

Burgemeester draagt sleutel over


Burgemeester Kees van Rooij heeft zondagmorgen namens het gemeentebestuur het gezag over de gemeente onofficieel voor drie dagen overgedragen aan de Prinsen. De burgemeester droeg het gezag onofficieel over door de sleutel van de gemeente over te dragen aan de 15 Prinsen in de gemeente.

De bijeenkomst in de goed gevulde Merthal te Horst werd georganiseerd door carnavalsvereniging CV De Geiten uit Tienray en was omlijst met enkele optredens en veel muziek.

Lees verder

Oplichters duperen boerenbedrijven


'Koop nooit van onbekenden die het boerenbedrijf bezoeken'. 

Dat is het advies van de Limburgse Land en Tuinbouwbond de LLTB naar aanleiding van een melding van oplichting die bij hen is binnengekomen. De betrokken ondernemer werd uiteindelijk zelfs met de dood bedreigd.
De politie is inmiddels op de hoogte van deze zaak. 'Het komt vaker voor dat dit soort oplichters boerenerven bezoeken', aldus Ruud Deenen, accountmanager veiligheid en bedrijven van de politie Limburg-Noord.

'Laat je niks aanpraten en vertrouw op je gezonde wantrouwen bij dit soort personen.' Deenen heeft tips voor agrariërs: 'Je moet altijd oppassen als er personen langskomen die diensten aanbieden zoals het reinigen van daken en gevels of het asfalteren van het erf.
Veelal betreft het hier personen die uit Ierland of het Verenigd Koninkrijk komen. Vertrouw je het zaakje niet, noteer dan het kenteken van de auto en eventuele andere kenmerken van de persoon en meld het bij de politie.'

Bron: Omroep Venray

Lees verder

Afspraken alcohol in sozen


De jongerensozen in de gemeenten Venray en Horst aan de Maas hebben samen duidelijke afspraken gemaakt over de manier waarop ze omgaan met de nieuwe regels rond alcohol. Het initiatief is afkomstig van de jongerensozen zelf. De twee gemeenten ondersteunen de afspraken van harte.

Lees verder

Filmmaker Poels lanceert Facebookpagina


Documentairemaker Marijn Poels publiceerde deze week een zes minutenfilm op internet over de misstanden rondom de verdwijning van straatkinderen in Rio de Janeiro. Met zijn korte internet film wil hij de discussie over de schrijnende situatie van de straatkinderen en de straffeloosheid aanwakkeren.

Poels: “Deze film is een serieuze voorbode voor wat er de komende maanden nog gebeuren gaat in Rio.”

Lees verder

Klopjacht gevaarlijk stel in grensstreek


De politie denkt dat het vuurgevaarlijke stel, Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan, zich ophouden in de grensstreek van Nederland en Duitsland.

"Wij sluiten niet uit dat het duo mogelijk zijn intrek heeft genomen op een camping in de grensstreek. Campingeigenaren, hoteliers en dergelijke zijn gewaarschuwd om daar scherp op te zijn." Aldus een woordvoerder van de politie.

De man en de vrouw worden verdacht van zware mishandeling, ontvoering en een overval. De twee schoten maandag in Enschede een man neer en gijzelden daar diezelfde avond een gezin. Ondanks een grote zoektocht in Nederland en net over de Duitse grens, zijn de twee nog steeds voortvluchtig.

Bron: RTL Nieuws

Lees verder

5000 euro beloning voor gouden tip XTC-afval


Horst aan de Maas en de collega-gemeente Peel en Maas hebben een beloning van 5000 euro klaar voor de gouden tip in de strijd tegen het dumpen van XTC-afval in de buitengebieden in hun gemeente.

Dat maakten beide gemeenten donderdag bekend.

Het afgelopen jaar is in beide gemeenten negen keer xtc-afval gedumpt. Opruimen en saneren van de bodem kostten de gemeenten per keer gemiddeld 10.000 euro en het dumpen leidde tot schade aan de natuur.
De beloning wordt uitbetaald voor de tip die leidt tot de aanhouding van een of meerdere verdachten.
Ook vragen de gemeentes aan hun inwoners om verdachte zaken te melden.

Dat kan op een van de volgende nummers.
- Politie: 0900-8844
- Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE): 079-3458999
- Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

Belangrijk is dat als je anoniem bent en blijft er geen tipgeld kan worden uitgeloofd.

Lees verder

Rabobank sluit kantoren en automaten


Per 1 juli dit jaar sluit de Rabobank Horst Venray de kantoren in Grubbenvorst en Sevenum. Ook de pinautomaten in Melderslo, Swolgen en Meterik worden weggehaald. Eerder werd al bekend dat ook het kantoor in Wanssum wordt gesloten per 1 juli.

De sluitingen en weghalen van automaten heeft te maken met bezuinigingen bij de bank. Zo meldt de Rabobank maandagmorgen tijdens een persbijeenkomst. Volgens de bank blijft in het werkgebied Horst-Venray in een straal van vijf kilometer een pinautomaat beschikbaar.

Lees verder

Agrarische Dag 14 februari


CDA Horst aan de Maas organiseert Agrarische Dag Het CDA in Horst aan de Maas organiseert op vrijdag 14 februari as. een Agrarische Dag. Die dag is CDA-2e Kamerlid Jaco Geurts te gast in de gemeente. Geurts is woordvoerder land- en tuinbouw, natuur & milieu en waterveiligheid. 's Middags zal Geurts, samen met een aantal lokale politici en geïnteresseerde ondernemers bezoeken brengen aan een aantal bedrijven. 

Het is 14 februari as. Valentijnsdag, dus een bezoek aan een bloemenkwekerij, de Gerberakwekerij van de gebr. Weijs in America, mag in het programma niet ontbreken. 

Tijdens één van de bezoeken, aan de glastuinbouwbedrijven van de Horster ondernemers Geert Bouten en Sraar Hoeijmakers, zal Geurts de door beide ondernemers onlangs gerealiseerde biomassa-verbrandingsinstallatie, officieel in gebruik nemen. Een belangrijk deel van de biomassa die wordt gebruikt in de installatie is afkomstig van snoeihout en tuinafval uit de gemeente Horst aan de Maas. Met de installatie voorzien de ondernemers op zeer duurzame wijze, naast hun eigen bedrijven ook die van een tweetal andere ondernemers van warmte. In totaal wordt 8 ha kassen op deze wijze verwarmd. Daarnaast zijn er plannen om in de toekomst ook het Dendroncollege en de Bouwcampus op de installatie aan te sluiten. De installatie staat model voor de innovatie en verduurzaming waar de agrarische sector om gekend is. 

's Avonds is er een netwerkbijeenkomst bij Hoeve Rosa in Sevenum, waar een groot aantal agrarische ondernemers in de gelegenheid wordt gesteld om met Geurts en met lokale CDA-politici in gesprek te gaan over actuele thema’s omtrent de agrarische sector. Het CDA hecht enorm veel waarde aan deze sector omdat zij een zeer belangrijke pijler is onder onze economie, zorgt voor werkgelegenheid, voedselveiligheid en –zekerheid, en een belangrijke bijdrage levert aan ons milieu en ons landschap.

Lees verder

Reggefiber: "Geen glasvezel buitengebied"


Reggefiber zegt definitief "nee" voor aanleg van glasvezel op het platteland van de gemeente. Volgens de werkgroep die onderzoek doet naar aanleg van de glasvezelkabel, wil Ziggo de kosten voor de aanleg op het platteland delen met Reggefiber. Dit schrijft Dagblad de Limburger.

Lees verder

Ruim 101.000 bezoekers voor inhorst.nl


Onze partnerwebsite InHorst.nl heeft de maand januari totaal ruim 101.000 bezoekers getrokken. In haar bijna 7,5-jarig bestaan behaalde de website met dagelijks nieuws over Horst aan de Maas niet eerder een dergelijk aantal unieke bezoekers op dagbasis in een enkele maand.

Sinds de lancering van InHorst.nl in juli 2006 is er nieuws over Horst aan de Maas op de site geplaatst. Vanaf 16 augustus 2007 is dit iedere dag minimaal één keer gebeurd. In totaal zijn er inmiddels 9.000 nieuwsberichten op de website geplaatst.

Lees verder

Inwoners tevreden over afvalinzameling


Een ruime meerderheid van de inwoners maakt gebruik van het afvalsysteem in Horst aan de Maas. Dat blijkt uit de resultaten van het Burgerpanel.

71% van de inwoners biedt het keukenafval twee keer per week aan en 92% brengt haar tuinafval keurig naar een tuinafvalkorf in de buurt. Bij alle afvalsoorten vindt een ruime meerderheid dat de frequentie van het ophalen precies goed is. Dit varieert van 68% voor het restafval tot 88% voor het keukenafval. Ongeveer eenderde (29%) van de inwoners vindt dat het restafval te vaak wordt opgehaald.

Het afvalsysteem heeft de belangstelling van de inwoners van Horst aan de Maas. Dat blijkt onder andere uit de afsluitende opmerkingen en toelichtingen bij het onderzoek. In totaal hebben 647 panelleden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om afsluitend een opmerking of toelichting te plaatsen.

In totaal hebben 1.194 panelleden deelgenomen aan de vierde raadpleging in november/december 2013. De gemeente gaat in 2014 een nieuw contract sluiten voor de huis-aan-huisinzameling van afval voor de periode na maart 2015

Lees verder

Regio Noord-Limburg gaat samen zorg inkopen


Met ingang van 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor een aantal nieuwe taken als gevolg van de decentralisaties in het sociaal domein (AWBZ-Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet). Deze taken gaan de gemeenten niet allemaal zelf uitvoeren. Hiervoor worden ondersteuningsproducten en -diensten ingekocht bij zorgaanbieders. Dit gaan de gemeenten in Noord-Limburg gezamenlijk oppakken.

De gemeenten Venlo, Peel en Maas, Beesel, Gennep, Bergen, Horst aan de Maas en Venray gaan dit jaar gezamenlijk raamcontracten afsluiten met verschillende aanbieders. Dat betekent dat er afspraken worden gemaakt over prijzen en kwaliteitseisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagbesteding, jeugdhulp, opvoedingsondersteuning of re-integratie. Elke gemeente houdt vervolgens zelf de regie over de inzet van deze producten, met ruimte voor maatwerk. Nieuwe producten en nieuwe aanbieders kunnen later nog worden toegevoegd. Hiermee ontstaat er een flexibel systeem en is innovatie mogelijk.

Als u een hulpvraag heeft, wordt er eerst gekeken naar wat u zelf nog kan, eventueel met behulp van uw sociale omgeving. Daarnaast zijn er tal van algemene voorzieningen waar u gebruik van kan maken. Als uw hulpvraag hiermee niet opgelost kan worden, kunt u voor hulp of zorg (producten én diensten) kiezen tussen de gecontracteerde zorgaanbieders.

Lees verder

SP grootste bij online-peiling


Als er deze maand gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn gehouden zou de SP mogelijk de grootste partij in de gemeente zijn geworden. Dit blijkt uit de online-peiling die TipHorstAanDeMaas.nl eerder deze maand onder ruim 450 inwoners heeft uitgevoerd.

Van de stemmers zou 14% procent op SP te stemmen, 12% CDA, 10% Essentie, 6% PvdA en 5% D66.

Vertaald in raadszetels zou de SP stijgen van 5 zetels naar 8 of 9 zetels in de nieuwe gemeenteraad, CDA dalen van 11 naar 6 of 7, Essentie gelijk blijven op 6, PvdA gelijk blijven op 3 en D66 zou mogelijk stijgen van 2 naar 2 of 3 zetels.

Bij de interpretatie van resultaten moet een voorbehoud gemaakt worden. Het is de eerste keer dat TipHorstAanDeMaas.nl in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen het stemgedrag in Horst aan de Maas peilt.

Het is dan ook nog onduidelijk in welke mate haar deelnemerspanel representatief is voor het stemgedrag van alle inwoners die op 19 maart aanstaande hun stem gaan uitbrengen.

Verder geeft bijna de helft van de deelnemers aan (nog) niet te weten wie ze gaat stemmen (35%) of het niet te willen zeggen (12%).

Lees verder

Wonen Limburg waarschuwt voor oplichters


Wonen Limburg waarschuwt zijn huurders voor nepbrieven van oplichters.

In de regio Eindhoven zijn huurders van een corporatie in die regio benaderd. Ze kregen een brief over een wijziging van het bankrekeningnummer waarop de huur moet worden gestort. De brieven zagen eruit alsof ze van de corporatie zelf kwamen, maar dat waren ze niet.

Volgens Wonen Limburg is de Limburgse woningcorporatie niet van plan haar rekeningnummer te wijzigen. Mensen die een nepbrief in de bus krijgen, wordt verzocht dat te melden.

Lees verder

Supermarkt toch open op zondag


De supermarkten in Horst aan de Maas mogen in ieder geval tot eind maart iedere zondag open.
Dat schrijft dagblad de Limburger.
De supermarkten hebben gemeente verzocht om in afwachting van een nieuw gemeenteraadsbesluit op 11 maart de twaalf koopzondagen die ze jaarlijks hebben, in het begin van het jaar in te zetten.

Met hun verzoek speculeren ze op een raadsbesluit dat hen toestaat om na maart elke zondag hun deuren te mogen openen.

Lees verder

Brief waterschap leidt tot onduidelijkheid


De Belastingsamenwerking Gemeente en Waterschappen (BsGW) heeft vorige week een brief rondgestuurd naar burgers en bedrijven in Horst aan de Maas. Deze brief leidt volgens de gemeente Horst aan de Maas bij sommige mensen tot onduidelijkheid.

In de brief staat dat BsGW de waterschapsbelasting zal versturen op een aanslagbiljet en in een envelop van BsGW. Op het voorbeeld van de envelop staat dat deze ook de gemeentelijke belastingen bevat. Dit is onjuiste informatie.

De gemeente verstuurt zelf de aanslagbiljetten van de gemeentelijke belastingen 2014. De BsGW verzorgt in Horst aan de Maas alleen de waterschapsbelasting.

Lees verder

Regio’s koploper samenwerking waterketen


De Limburgse regio’s hebben donderdag de hoogste score ontvangen van de landelijke visitatiecommissie, die de samenwerking in de waterketen beoordeelt.
De regio’s horen daarmee tot de beste 34% van Nederland.

Het gaat om de regio’s Venlo-Venray, Limburgse Peelen (Weert-Roermond), Maastricht Mergelland, Parkstad en Westelijke Mijnstreek.
Gemeenten en waterschappen werken in ruim vijftig regio’s samen aan de uitwerking van de afspraken in het Bestuursakkoord water.

De landelijke doelen zijn €380 miljoen kostenbeperking, kwaliteitsverbetering en beperking van de personele kwetsbaarheid. Hiervan zijn regionale doelen afgeleid door de regio’s.
Overal wordt gewerkt aan het bereiken van de doelen. Door de verschillen tussen de regio’s in grootte en organisatie varieert de aanpak en de voortgang.

Donderdag overhandigde de voorzitter Karla Peijs van de Visitatiecommissie het eerste rapport over de voortgang van de samenwerking aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Lees verder

Steffie Hoeijmakers Young Professional of the Year


De in Swolgen geboren en getogen Steffie Hoeijmakers is de tweede winnaar van de Young Professional of the Year Award van netwerkclub PRO77 in Venlo. Hoogopgeleiden tot 35 jaar die in Venlo wonen en werken maar hier niet vandaan komen maken kans op de prijs. In een uitverkochte zaal in Domani won Steffie Hoeijmakers de prijs.

De 25-jarige Hoeijmakers is partner bij mi68 marketing communicatie strategen. Hoeijmakers nam het in de finale op tegen Bart Verlegh en Melanie van Norden. Volgens juryvoorzitter Corné Geerts won Hoeijmakers onder andere vanwege het feit dat zij, naast haar werk, maatschappelijk zeer actief is in Venlo. Zo zet Steffie zich in voor vrouwelijk ondernemerschap in de regio met de verkiezing Zakenvrouw Noord-Limburg. Daarnaast roemde de jury haar authenticiteit en realiteitszin.

Lees verder

Tweede Kamer onder indruk pleidooi Poels


Tweede Kamerleden zijn getroffen en onder de indruk van de documentaire “Pablo, van straatjong tot advocaat” van documentairemaker Marijn Poels uit Swolgen. De film werd vertoond tijdens een bijzondere commissievergadering van de Tweede Kamer.

De documentaire verhaalt over de ex-straatjongen Pablo Cleto Silva die met steun vanuit Nederland kans heeft gezien met succes een universitaire studie te volgen tot advocaat. In zijn dagelijkse werk strijdt Pablo met zijn collega’s voor de rechten van de straatkinderen die op dit moment zwaar worden geschonden in deze miljoenenstad.

Met het oog op de WK en de Olympische Spelen worden straatkinderen massaal van straat geplukt en naar kampen afgevoerd. Rio wil de bezoekers van deze sportevents een schone stad laten zien. De rechten van het kind worden volledig aan de laars gelapt.

Marijn Poels pleitte in de Tweede kamer om deze problematiek in politiek Nederland en de EU ter discussie te stellen en sociale organisaties zoals het straatkinderenproject AMAR in Rio de Janeiro financieel te ondersteunen voor de opvang van straatkinderen. Poels vindt verder dat op langere termijn bij het kiezen van landen voor dergelijke grote sportevents een clausule moet worden opgenomen dat het land zijn sociale verplichtingen nakomt.

De Kamerleden gaan het pleidooi van Poels op de politieke agenda zetten en kondigden aan vragen te stellen aan de minister van buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking om ook hun bezorgdheid uit te spreken naar hun collega’s in Brazilië en de straatkinderenorganisaties te ondersteunen.

Lees verder

Nieuwe plattegronden Horst aan de Maas


Deze week zijn de kunststof plattegronden vernieuwd op prominente locaties binnen de gemeente Horst aan de Maas. Ook online is de gemeente Horst aan de Maas in kaart gebracht op gemeentewijzer.nl. Inwoners vinden hier evenementen, faciliteiten en lokale instellingen uit hun eigen gemeente. Gemeentewijzer wijst inwoners hiermee de weg in hun gemeente en houdt ze op de hoogte van alles wat er in de buurt of in een andere gemeente te doen is.

Inwoners dragen zelf bij door het gratis toevoegen van evenementen en informatie van hun eigen vereniging of lokale instelling op het gebied van onderwijs, gezondheid, sport en cultuur. Evert Top, directeur: “Wij verwachten dat Gemeentewijzer.nl de lokale woonomgeving leefbaarder maakt. Door de interactiviteit wordt de betrokkenheid in de eigen buurt bevorderd. Het is een website gemaakt voor en door de lokale bevolking.”

Lees verder

Afspraken voor zorg op scholen


Onderwijsinstellingen en gemeenten in Noord-Limburg trekken samen op om te zorgen dat alle schoolgaande kinderen de juiste ondersteuning en zorg krijgen. Het onderwijs en de gemeenten in Noord-Limburg hebben daarvoor een overeenkomst opgesteld. 

Een goede samenwerking tussen onderwijs en (jeugd)zorg ondersteunt kinderen en jongeren bij het opgroeien, ondersteunt hun ouders bij het opvoeden en draagt ertoe bij dat elk kind zo passend mogelijk onderwijs krijgt. Zowel de Wet passend onderwijs als de Jeugdwet vraagt dan ook om een goede afstemming en samenwerking tussen gemeenten en de regionale onderwijssamenwerkingsverbanden van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Daarvoor moeten gemeenten en de samenwerkingsverbanden afspreken hoe ze gaan overleggen. 

Op 23 januari staat de ondertekening gepland van de overeenkomst waarin het overleg wordt geregeld.

Lees verder

Peter Seuren nieuwe hoofdtrainer bij Sporting ST


Peter Seuren (39 jaar) wordt m.i.v. het nieuwe seizoen 2014-2015 de nieuwe hoofdtrainer bij Sporting ST.

Nadat duidelijk was dat Peter Groenen aan het einde van dit seizoen zou stoppen als trainer bij Sporting ST is direct gezocht naar een opvolger voor hem. 

Na twee selectierondes waaraan meerdere kandidaten deelnamen kwam Peter Seuren als meest geschikte kandidaat naar voren. 

Peter is de laatste jaren jeugdcoördinator / trainer A-jeugd bij Sporting ST, maar zal deze functies na dit seizoen dus verruilen voor het hoofdtrainerschap.

Lees verder

Veel jongeren op kieslijst Essentie


Dinsdag is door Essentie de kieslijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Op de lijst staan zowel ervaren kandidaten als nieuwkomers. Van de zes zittende raadsleden staan er vijf in de top
van de lijst. 


Raadslid Twan Hoeijmakers heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. Essentie-wethouder Paul Driessen staat op plek 2: hij is beschikbaar voor een nieuwe periode als wethouder. Onder de nieuwe gezichten zijn ook een aantal jonge enthousiaste talenten die de Essentie-kar mee willen gaan trekken.

Voorzitter Jeroen Brouns van Essentie is blij met de diversiteit van de lijst. “Wij hadden geen enkele moeite met het vinden van voldoende gemotiveerde kandidaten. Er was eerder sprake van een luxe-probleem met veel potentiële raadsleden. Naast enkele vertrouwde namen met de nodige ervaring hebben we ook diverse nieuwe mensen op de lijst staan. Hiermee gaan we vol vertrouwen de verkiezingen in”.

Naast de eerder gekozen lijsttrekker Bram Hendrix (32) staat Paul Driessen (59) uit Meterik op de tweede plaats van de lijst. De huidige raadsleden Janny Hermans (38) uit Griendtsveen, Bart Bertrams (40) uit Horst, Bianca van de Berg (38) uit Lottum en Eric Beurskens (51) uit Horst staan op respectievelijk plaats 3, 4, 5 en 7. Sevenummer Joep Rooyakkers is de eerste nieuwkomer op plek 6. Rooyakkers is bekend als vorst van CV Dun Ezelskop. Op plek 8 staat Frans Kerstjens (56) uit Swolgen. Kerstjens was raadslid in de gemeente Meerlo-Wanssum en wil graag weer in de gemeenteraad. Op plek 9 en 10 staan nieuwkomers: Maurice Craenmehr (41) uit Horst en Ruud Megens (25) uit Grubbenvorst. Op plek 12 staat Luc van den Beuken (32) uit Kronenberg, ook hij is nieuw in de politiek. Op plek 11 en 17 staan twee jonge nieuwkomers uit Sevenum. Jorrit Gommans (20) en Kay Thijssen (17) zijn beiden al enkele jaren lid van Essentie, en willen de jongere kiezers vertegenwoordigen.

Lees verder

Dorpsraden kennen Pluimen toe


Tijdens de nieuwjaarsontmoeting op 1 januari is bekend gemaakt welke personen en/of groepen een pluim ontvangen van hun dorpsraad.

"Ik heb enkele weken geleden onze dorpsraden verzocht om mensen in hun dorp aan te geven die in hun ogen een pluim verdienen. Vandaag krijgen al die dorpsraden van mij de pluim aangereikt. Een bedankje om dat hier of thuis uit te reiken aan diegenen die zij hebben aangegeven dat die een pluim verdienen.", aldus burgemeester Kees van Rooij in zijn nieuwjaarstoespraak.

De pluim is bedoeld om mensen in de kijker te zetten die vanzelfsprekend iets voor een ander doen. Vanuit elke kern kreeg één persoon of groep een pluim uitgereikt als symbool voor iedereen die zich in Horst aan de Maas vanzelfsprekend inzet voor de gemeenschap.

Pluimen Horst aan de Maas
Eed van Heijster, America
Sjaak Achten, Broekhuizen
Theo Holleman, Broekhuizenvorst
Ben Roelofs, Evertsoord
Louis Baltussen en Franca Poels, Griendtsveen
Tom van Bekkum, Grubbenvorst
Ger Nijsen, Hegelsom
Leo en Nel Brouwers, Horst
Paul Janssen, Kronenberg
Rien van Dijk, Lottum
Kerkhofgroep, Meerlo
Anny Wijnen, Melderslo
Wiel Tacken, Meterik
Dion Stoop, Sevenum
Bernadette Jenniskens, Swolgen
Tim Dinghs, Tienray

Lees verder

Oud Swolgenaar Herman Pieter de Boer overleden


Liedjesschrijver, journalist en schrijver Herman Pieter de Boer is kort na de jaarwisseling overleden in Eindhoven. Hij was al geruime tijd ziek.
De Boer schreef onder meer hits als ‘Annabel’ voor Hans de Booij en vertaalde ‘Laat Me’ voor Ramses Shaffy.

In de jaren zeventig woonde hij in Swolgen, in 1981 verhuisde hij naar Eindhoven, en daar overleed hij in de nieuwjaarsnacht op 85-jarige leeftijd.

De Eindhovense zangeres Lenny Kuhr heeft op oudjaarsdag nog afscheid kunnen nemen van haar ex-man Herman Pieter de Boer.
"We hebben ruim de tijd gehad om te praten en dat voelde erg goed."

Ook schreef De Boer de liedjes als ‘Op een Onbewoond Eiland’ en ‘Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd’ voor het programma Kinderen voor Kinderen.
Daarnaast schreef hij boeken en verhalen over het plattelandsleven. Zijn bekendste boeken zijn De Vrouw in het Maanlicht en Het Herenhotel.
Voor weekblad De Tijd schreef hij een tijdlang als vaste medewerker columns en verhalen.

De Boer kreeg voor zijn werk in 2002 de Gouden Harp, later werd hij koninklijk onderscheiden.

Foto: Marijn Olislagers

Lees verder

Rustige jaarwisseling


De jaarwisseling in Horst aan de Maas is rustig verlopen. Dat zegt de politie van Horst.

In de gemeente waren er geen overtredingen en zijn er geen meldingen bekend van overlast door vuurwerk of andere zaken.

Volgens de politie daalt het aantal incidenten ieder jaar. 

De jaarwisseling was qua drukte vergelijkbaar met een rustig regulier weekend.

Lees verder

760.000 mails in inbox raadslid


De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft deze raadsperiode grote stappen gezet in zijn digitale ondersteuning. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Dat blijkt uit het Factsheet Gemeenteraad Horst aan de Maas dat eerder deze maand is gepubliceerd.

Deze raadsperiode is er een begin gemaakt in de digitalisering van het raadswerk. De raadsleden vergaderen, dankzij de installatie van Wi-Fi in de raadzaal niet alleen met een iPad in plaats van papier, maar zij maken sinds vorig jaar ook gebruik van een eigen intranet-omgeving, het Raadsnet. Hierdoor is het meeste emailverkeer tussen de griffie en de raadsleden komen te vervallen.

Desondanks wordt er nog niet volledig papierloos vergaderd. Daar het niet zeker is dat moties en amendementen direct op de iPad verschijnen, wordt nog vaak de papieren versies tijdens de raadsvergadering uitgedeeld. Op 9 april was het dubbel op en werden bij 9 moties en amendementen 450 vellen papier nodeloos uitgedeeld.

Verdergaande digitalisering is bovendien niet aan alle raadsleden besteed. Er is 1 raadslid die dit ten volle erkent en om die reden geen IPad wil hebben en dus nog steeds als enige papier ontvangt. Maar er zijn ook raadsleden die tegen hun zin wel mee moeten doen. Dit levert af en toe bijzondere complicaties op. Een raadslid meldde een storing in zijn e-mail account, de helpdesk vond de oorzaak van het probleem, namelijk zijn postbus bevatte maar liefst 760.000 mails. In een poging om de e-mails van zijn Horst aan de Maas account door te sturen naar zijn privé adres, heeft hij een handeling dubbel verricht, waardoor de mails herhaald werden doorgestuurd.

Lees verder

Burgemeester tevreden over 2013


Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas is tevreden over het afgelopen jaar. Dat zegt hij in zijn jaarlijkse kersttoespraak op Omroep Reindonk.

"Dit jaar was nog niet het jaar van het beloofde economische herstel. Ook in Horst aan de Maas hebben we gezien dat een aantal bedrijven failliet zijn gegaan. En dat betekend dat een aantal gezinnen aan het eind van dit jaar met zorgen zitten over hun inkomen en toekomst. En zo zijn er wel meer dingen." aldus Van Rooij.

Maar de burgemeester is ook positief. "Er zijn ook leuke en plezierige dingen gebeurd het afgelopen jaar. Zo hebben we het medisch centrum in Meerlo geopend, de dorpsdagvoorziening in Kronenberg geopend en hebben we maar liefst 23 vijftigjarige huwelijken gevierd." Ook noemt de burgemeester de komst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de Regio Venlo als positief waarbij kinderen uit Horst aan de Maas diverse gerechten presenteerde aan het Koningspaar.

2014 zal het jaar worden van de realisatie van het hippisch centrum op Park De Peelbergen in Sevenum en zullen de centra van Sevenum en Grubbenvorst worden afgemaakt.

De kersttoespraak van burgemeester Van Rooij is te zien op TV Reindonk en wordt uitgezonden op Eerste Kerstdag om 12.15 uur op Radio Reindonk.

Lees verder

Trainer Peter Groenen verlaat Sporting-ST


Peter Groenen heeft bij het bestuur van Sporting ST aangegeven dat hij volgend seizoen op zoek gaat naar een nieuwe club. 

Ze moeten dus op zoek naar een nieuwe oefenmeester.


De fusieclub Tienray-Swolgen staat op de laatste plek in de vierde klasse F. Degradatie lijkt onontkoombaar want de achterstand op de nummer voorlaatst is 10 punten. 
Oefenmeester Groenen lijkt dan ook niet veel potentie te zien binnen de huidige selectie, waardoor een vertrek aan het einde van het seizoen een feit is.

Lees verder

Start van WMO meldpunt


De Werkgroep WMO Horst aan de Maas start per 1 januari van het nieuwe jaar een Meldpunt Wmo. Via de telefoon of per email kunnen mensen bij dit Meldpunt hun ervaringen door geven met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Horst aan de Maas. Dat kan tussen 1 januari 2014 tot 1 april 2014. De gemelde ervaringen worden door de werkgroep gebundeld en na april 2014 aangeboden aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Doel van het Meldpunt is in beeld te brengen wat de ervaringen van de gebruikers van de Wmo zijn en of die aanleiding zouden moeten zijn tot aanpassing van het gemeentelijk beleid.

Zoals bekend wordt door het huidige kabinet bezuinigd op de zorg en ook gemeenten bezuinigen fors op de Wmo. Tegelijkertijd wordt onder de titel “De kanteling” een ander beleid gevoerd met betrekking tot de toekenning van Thuiszorg, hulpmiddelen, dagbesteding en dergelijke. Bij dat beleid wordt er van uit gegaan dat eerst bekeken wordt of bijvoorbeeld door mantelzorg (familie, kennissen) hulp verleend kan worden. Blijkt dat niet het geval, dan kan de gemeente besluiten die hulp te betalen. Wat betekenen de bezuinigingen voor de mensen die afhankelijk zijn van ondersteuning om nog deel te kunnen nemen aan de maatschappij? En wat zijn de gevolgen van het nieuwe beleid? Op die vragen wil de werkgroep antwoord hebben van de gebruikers van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Mensen die hun ervaringen kwijt willen bij het Meldpunt Wmo kunnen dat doen via email: pgeurts1@home.nl of via telefoon: 06-57311011.

Lees verder

Betere aansluiting met station Horst-Sevenum


Busvervoerder Veolia gaat met ingang van 5 januari de dienstregeling aanpassen. Met name de aansluiting met station Horst-Sevenum wordt verbeterd.

Lijn 68 van Panningen via attractiepark Toverland in Sevenum naar het station zal beter aansluiten op het treinverkeer, waardoor de totale reistijd bus/trein verkort wordt.

Ook lijn 29 van Venray naar Venlo via Meerlo, Broekhuizen, Lottum en Grubbenvorst, wordt aangepast. De eerste ochtendritten op werkdagen worden vanuit Venlo en Venray uitgevoerd met een 8-persoonsbus. Vanuit Venray wordt ook op zaterdag de eerste ochtendrit uitgevoerd met een 8-persoonsbus.

Lees verder

Gezamenlijke aanpak Jeugdzorg


Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In Noord-Limburg bereiden de gemeenten zich zoveel mogelijk in samenwerking op deze nieuwe taak voor. Deze samenwerking heeft nu geresulteerd in het ‘Regionaal Beleidskader Jeugd Noord-Limburg 2015-2018’. Hierin staan de kaders beschreven waarbinnen de gemeenten invulling gaan geven aan de Jeugdzorg en welke resultaten ze willen bereiken. Twee belangrijke rode draden in het plan: ‘het gezin heeft de regie’ en ‘het gezin ondersteunen’.

Uitgangspunt in de Jeugdzorg in Noord-Limburg is en blijft ook in de toekomst dat kinderen alle ruimte krijgen om zich op een veilige manier te ontwikkelen en hun talenten te kunnen ontplooien. Hierin spelen ouders als eerstverantwoordelijke de belangrijkste rol. De school, de naschoolse opvang, de vereniging, de buurt en zorg- en welzijnsorganisaties zijn belangrijke partners; samen leggen ze een goede basis voor een zelfstandig leven.

De kern van het nieuwe jeugdzorgstelsel zijn de gezinscoaches. Zij spelen een cruciale rol in de samenwerking rond gezinnen, het verhogen van de kwaliteit van de jeugdzorg en het terugdringen van het gebruik van specialistische voorzieningen. Een gezinscoach heeft als taak om een gezin te ondersteunen bij het herstel van het normale leven. Het is een professional met een brede blik die in de aanpak en analyse alle leefgebieden - zoals opvoeding, huisvesting, financiën, werk en gezondheid - meeneemt. De gezinscoach biedt het gezin (praktische) ondersteuning waar mogelijk en haalt er specialistische hulp bij wanneer dat de meest passende oplossing is. Hij of zij staat náást het gezin. Het gezin bepaalt namelijk in eerste instantie zelf wat er gebeurt.

De nieuwe werkwijze vraagt om een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Gemeenten, ouders, inwoners én professionals moeten daar allemaal mee aan de slag. De gemeenteraden van Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray stellen dit regionaal beleidskader Jeugdzorg vast voor vier jaar. Elk afzonderlijk college van B&W neemt in december of januari een besluit over dit regionaal beleidskader. De gemeenteraden stellen dit kader nog vast vóór de gemeenteraadverkiezingen van maart komend jaar.

Lees verder

Samenwerking op gebied van wonen


De gemeente Horst aan de Maas en de woningcorporaties Wonen Limburg en Woonwenz zien elkaar op het gebied van sociale huisvesting en maatschappelijke ontwikkeling als belangrijke partners. Op woensdag 18 december ondertekenden deze partijen gezamenlijke prestatieafspraken.

Deze gezamenlijke visie betekent een stimulans voor Horst aan de Maas als woongemeente. Gemeente en corporaties streven op een aantal gebieden dezelfde doelen na, onder andere met betrekking tot de van kwaliteit van de leefomgeving. Deze gezamenlijke doelen vormen de basis voor de prestatieafspraken. De hoofdzaken van de prestatieafspraken betreffen het toevoegen van circa 128 huurwoningen in 2014/2015, het ontwikkelen van nieuwe woonconcepten en het investeren in leefbaarheid.

Lees verder

PvdA-PK: Samenwerking onder de loep


De PvdA-PK fractie van Horst aan de Maas kan zich in grote lijnen vinden in de aanbevelingen van de commissie Hendrikx. De fractie geeft aan te willen leren van de fouten die bij de Floriade zijn gemaakt en zal daarom het college de opdracht geven om alle Publiek-Private samenwerkingsverbanden tegen het licht te houden en waar nodig verbeteringen door te voeren. Hiertoe wordt dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend.

Volgens de PvdA-PK hebben de participerende gemeenten en hun bedrijven in meer of mindere mate de vruchten geplukt van de Floriade 2012. Het miljoenentekort is volgens de partij een zure en dure domper op een geslaagde Floriade. De Floriade heeft onder andere voor veel werkgelegenheid gezorgd. Op het terrein zelf maar ook ver daarbuiten. Ruim 100 medewerkers zijn vanuit een uitkeringssituatie aan de slag gegaan bij de Floriade. Alleen al tijdens de Floriade is een bedrag van € 1,4 miljoen aan uitkeringen bespaard. Circa 60 medewerkers zijn inmiddels doorgestroomd naar een andere baan. De Regio Venlo staat daarnaast volgens de partij op de wereldkaart en is klaar voor het ontvangen van nieuwe bedrijven.

Na een zorgvuldige behandeling van het onderzoeksrapport in de afzonderlijke raden moet dit Floriade hoofdstuk volgens de PvdA-PK afgesloten worden, de voorgaande hoofdstukken koesteren en werk maken van de hoofdstukken die nog volgen.

Lees verder

Raad stemt in met eindrapport Floriade


De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft dinsdagavond het eindrapport over de Floriade vastgesteld en heeft ingestemd met de aanbevelingen uit het rapport Hendricks.


Tijdens de raadsvergadering werd het eindrapport onder de loep genomen door de politieke partijen. De SP wilde een raadsenquête houden om het tekort van de wereldtuinbouwtentoonstelling boven water te krijgen. Dat voorstel werd door de raad afgewezen. De CDA-fractie was positiever en gaf als voorbeeld de start van de Tour de France in Utrecht in 2015 dat 10 miljoen euro gaat kosten. "Daar voor kan de Floriade twee keer georganiseerd worden" stelt het CDA.

Volgens burgemeester Kees van Rooij doet de kritiek van de SP-fractie een afbreuk aan het imago van de regio. Hij gaf ook aan de wereldtuinbouwtentoonstelling zo weer te kunnen organiseren. "Maar wel met wat aanpassingen wat de organisatie betreft", aldus de burgemeester.

Lees verder

Geen zondagopenstelling winkeliers


De vrije zondagopenstelling voor winkels in Horst aan de Maas gaat vooralsnog niet door. Dat heeft de raad dinsdag besloten tijdens de raadsvergadering.

Het college van burgemeester en wethouders had opnieuw een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd waarmee zij alle winkels in de kernen van Horst aan de Maas de mogelijkheid biedt om elke zon- en feestdag geopend te zijn. Hiermee wil het college de winkels de mogelijkheid geven om te concurreren met winkels in buurtgemeenten waar de winkels ook elke dag geopend mogen zijn.


Essentie en PvdA-PK wil de verantwoordelijkheid leggen bij de winkeliers zelf. De CDA-fractie is hier op tegen en ziet een zondagopenstelling niet zitten. Ook de SP wil een nader onderzoek instellen.

Lees verder

Tienrayse en Swolgense kinderen nemen clip op


Zes kinderen uit Swolgen en Tienray hebben twee videoclips gemaakt. 

 
Samen met de Horster documentairemaker Ruud Lenssen uit Horst maakten de kinderen hun eigen versie van de videoclip van hun favoriete nummers. 
 
De videoclips, waarvoor de kinderen het script schreven, acteerden en filmden zal op donderdag 12 december om 17.00 uur gepresenteerd worden in de Mariaschool in Tienray.

Lees verder

Strooiploeg weer de weg op


Donderdag wordt al winters weer verwacht. De strooiploeg van de gemeente Horst aan de Maas gaat weer flink aan de slag.

Bij (verwachte) gladheid strooit de gemeente (preventief) op hoofdwegen, invalswegen, verbindingswegen naar kerkdorpen, busroutes en wijkontsluitingswegen, stoepen en toegangen tot openbare gebouwen, fietspaden en in geval van sneeuwval zal de gemeente ook sneeuw ruimen rondom de openbare gebouwen in de gemeente.

Ook in het weekend en tijdens de feestdagen strooit de gemeente. De strooiploeg strooit niet in woonstraten en op recreatieve fietspaden. Dit geldt in principe ook voor plattelandswegen. De gemeente strooit hier pas bij extreme weersomstandigheden, zoals bij langdurige sneeuwval of ijzel.

Kijk voor meer informatie en de strooiroutes in het gladheidsbestrijdingsplan op de website van de gemeente Horst aan de Maas.

Lees verder

Coppus lijsttrekker SP


Op donderdag 21 november hebben de leden van de SP, afdeling Horst aan de Maas, de kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen vastgesteld. Huidig raadslid Thijs Coppus uit Horst is lijsttrekker, hij wordt gevolgd door zittend raadslid Anthony van Baal uit Tienray.

De overige 8 van de top-10 zijn mensen die de afgelopen jaren actief zijn geweest binnen de SP en samen met de lokale afdeling en de raadsfractie actie hebben gevoerd. Het gaat om Bart Cox (Horst), Aniet Fonteyne (Lottum), Riek Janssen (Sevenum), Mariet Roelofs (America), Thijs Lenssen (Horst), Felix van Haren (Horst), Huub Rademacher (Meerlo) en Mien Wijnhoven (Sevenum).

Drie van de huidige vijf SP-raadsleden in de gemeenteraad, Frank Spreeuwenberg, Michael van Rengs en Hendrik Hazeu hebben aangegeven op een lagere plaats te willen staan. Ze staan in volgorde op de 14e, 16e en 18e plaats. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat ze na de verkiezingen in de gemeenteraad zullen terugkeren, tenzij ze voldoende persoonlijke voorkeursstemmen krijgen.

Kandidatenlijst SP Horst aan de Maas
1 Thijs Coppus, Horst
2 Anthony van Baal, Tienray
3 Bart Cox, Horst
4 Aniet Fonteijne, Lottum
5 Riek Janssen, Sevenum
6 Mariet Roelofs, America
7 Thijs Lenssen, Hegelsom
8 Felix van Haren, Horst
9 Huub Rademacher, Meerlo
10 Mien Wijnhoven, Sevenum
11 Riky Schut, Lottum
12 Inez Hesen, Horst
13 Piet van Beek, Griendtsveen
14 Frank Spreeuwenberg, Melderslo
15 Ron Janssen, Sevenum
16 Michael van Rengs, America
17 Mieke Tiesen, Kronenberg
18 Hendrik Hazeu, Horst
19 Louis Huijs, Hegelsom
20 Wim Seegers, Grubbenvorst
21 Wilma Kurvers, Hegelsom
22 Sonja van Giersbergen, Horst
23 Paul Geurts, Horst

Lees verder

Poels elfde op JIM


Aniek Poels uit Swolgen is zondag elfde geworden bij de Grote Prijs Jumping Indoor Maastricht 2013. Poels kreeg met Popcorn 8 strafpunten in 44 seconden. Maikel van der Vleuten won JIM 2013 met VDL Groep Sapphire B.

Het springruiterevent werd na 2 jaar afwezigheid weer georganiseerd in de MECC-hallen in Maastricht.

Lees verder

Bart Theeuwen nieuwe prins C.V. D'n Bok


Afgelopen zaterdag werd tijdens het Prinsenboerenbal van CV D’n Bok in Swolgen de zestigste prins bekend gemaakt. In een zeer volle zaal kwam Bart Theeuwen als nieuwe heerser over de Bokken te voorschijn.

Bart is 22 jaar en is werkzaam als tractorchauffeur bij Hoeymakers Kellenaers in Lottum. Ervaring hiervoor heeft hij opgedaan in zijn 10 weekse stage in Australië. In de wintertijd overwintert hij met werken bij Boomkwekerij Mart van Dijk in Swolgen. Elke zondag staat Bart onder de lat bij, zo zegt de Prins, "het gezelligste sterrenelftal van Sporting ST, het zesd." Precies 11 jaar geleden was Theeuwen ook al eens jeugdprins van CV D'n Bok. Zijn twee adjudanten zijn Freek Kleuskens en Nils Aerts.

Het nieuwe boerenbruidspaar van CV D’n Bok uit Swolgen wordt gevormd door Ed en Leen Kleeven. Zij zullen carnavalsdinsdag 4 maart 2014 in de onecht met elkaar worden verbonden.

Lees verder

Verbod op prijsacties in de Horster horeca


De gemeente Horst aan de Maas heeft de nieuwe schenktijden voor onder andere sportverenigingen en gemeenschapshuizen vastgesteld. Daarnaast zijn prijsacties door horecabedrijven voortaan verboden. Dit geldt vanaf 29 november 2013. De aanleiding hiervoor is de nieuwe Drank- en horecawet. Gemeenten hebben nieuwe taken en bevoegdheden gekregen die ze lokaal moeten uitwerken.

Schenktijden van verenigingen, gemeenschapshuizen, jongerencentra en musea
(Sport)verenigingen, gemeenschapshuizen, multifunctionele centra, jongerencentra en musea mogen in de nieuwe gemeentelijke regeling alcohol schenken vanaf één uur voor tot twee uur na de laatste activiteit. Er gelden wel tijdsgrenzen. Een sportvereniging, bijvoorbeeld, mag zaterdags niet eerder dan 10.00 uur en niet later dan 01.00 uur alcohol schenken.

Recepties en bruiloften bij verenigingen

Stichtingen en verenigingen mogen zwak-alcoholische drank verstrekken als de bijeenkomst een relatie heeft met die vereniging of stichting. In andere gevallen mag dat alleen als het niet leidt tot oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca. Deze regeling is gelijk gebleven aan de bestaande situatie.

Verbod op prijsacties in de horeca

Horecabedrijven in Horst aan de Maas mogen voortaan niet meer stunten met prijzen van alcoholische drankjes, bijvoorbeeld via een ‘happy hour’. Daarmee wil de gemeente een bijdrage leveren aan het terugdringen van alcoholgebruik, vooral onder jongeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen meer drinken als de prijs van alcohol lager is. Voor supermarkten en slijterijen geldt dit verbod niet; zij hebben weinig invloed op de prijzen. Die worden bepaald door de landelijke winkelketen waar ze onder vallen. Ook in de omliggende gemeenten of over de landsgrens geldt zo’n verbod voor supermarkten en slijterijen niet.

Lees verder

SP wil alsnog raadsenquête Floriade


De raadsfracties van de SP in Horst aan de Maas, Venlo en Venray willen alsnog een raadsenquête naar het financieel tekort bij de Floriade. Aanleiding hiervoor is het rapport van de commissie Hendriks waarin geen antwoord is gegeven op de vraag hoe het tekort van 9,5 miljoen euro kon ontstaan en wie hier verantwoordelijk voor is.

“Toen in 2012 duidelijk werd dat de Floriade af zou sluiten met een enorm tekort, wilden de meeste raadsleden duidelijkheid over hoe het tekort had kunnen ontstaan. Dit was de aanleiding om onderzoek te doen naar de Floriade. De commissie heeft geen antwoord kunnen geven op de vraag hoe het tekort kon ontstaan omdat de Raad van Commissarissen niet mee wilde werken. Daarom moeten de verschillende raden zelf het heft in handen nemen en een raadsenquête starten zodat mensen onder ede kunnen worden gehoord.” Aldus Thijs Coppus.

De SP zal het voorstel voor de raadsenquête indienen tijdens de behandeling van het onderzoeksrapport in de verschillende raden. “Als de raadsleden die in 2012 riepen dat er duidelijkheid moet komen dat nog vinden, dan kunnen ze niet anders dan het SP voorstel steunen.”

Lees verder

Hermine de Graaf overleden


Oud-inwoonster van Swolgen Hermine de Graaf is zondag op 62-jarige leeftijd overleden.

De schrijfster debuteerde in 1984 met de roman 'Een kaart, niet het gebied'. Daarna volgden nog 11 boeken, het laatste in 2002. In 1988 kreeg ze de F. Bordewijkprijs voor de novelle 'De regels van het huis' . In 2002 verscheen bij uitgeverij De Geus haar laatste roman 'Mijn moeder en de duif of hoe ik met schaatsen stopte'. De Graaf stond tot 1985 ook voor de klas op het voormalige Boschveldcollege in Venray.

Hermine de Graaf overleed in haar woonplaats Buinen in Drenthe. Ze was al enige tijd ernstig ziek.

Lees verder

Afvalsysteem vanaf 2016 mogelijk kostendekkend


De gemeente Horst aan de Maas verwacht dat het afvalsysteem met ingang van 2016 kostendekkend is.

Hiervoor zullen de afvaltarieven tot 2017 jaarlijks met 1,6% stijgen en moet bij de volgende aanbesteding in 2015 een korting van drie ton worden behaald door zaken efficiënter te regelen en lagere kosten voor verwerking van keukenafval.

Lees verder

Lichte stijging woonlasten Horst aan de Maas


De woonlasten in Horst aan de Maas stijgen licht voor het nieuwe jaar. Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

VEH heeft onder een kwart van alle gemeenten een steekproef gedaan naar de woonlasten. In Horst aan de Maas zullen de totale woonlasten met 0,8% stijgen van € 767,22 naar € 773,55. De onroerend zaakbelasting zal voor het nieuwe jaar € 363,80 bedragen. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van 2013.

Lees verder

Marijn Poels mag uitleg geven aan Kamerleden


Marijn Poels uit Swolgen mag in januari in de Tweede Kamer uitleg geven over de misstanden in Rio de Janeiro.

Volgens de documentairemaker worden in de Braziliaanse stad duizenden straatkinderen met fors geweld van de straat geplukt om in kampen terecht te komen. Dit doen ze om straks de toeristen tijdens het WK voetbal en de Olympische Spelen niet te confronteren met deze straatkinderen.

Volgens Poels worden in Rio de Janeiro duizenden straatkinderen met fors geweld van de straat geveegd. De kinderen komen in kampen terecht of verdwijnen volledig. En dat om de toeristen en de sportliefhebbers niet te confronteren met de keerzijde van het WK-voetbal en de Olympische Spelen.

Poels maakte hierover de film Pablo over de favela's in Rio die binnenkort in première gaat. CDA-kamerlid Raymond Knops uit Meterik kwam in contact met de filmmaker en vroeg hem volgend jaar in Den Haag te vertellen over zijn bevindingen.

Lees verder

Coppus: Terugbetalen van vergoedingen Floriade


SP-fractievoorzitter Thijs Coppus wil dat de commissarissen Willem Vermeend en René van der Linden van de Floriade hun vergoedingen moeten terugbetalen. Dat laat Coppus weten aan L1.

Volgens Coppus hebben de commissarissen hun werk niet goed gedaan en verdienen ze daardoor dus geen vergoeding. "De gemeenteraden zijn onvoldoende geïnformeerd. Vanaf augustus 2012 wisten de wethouders dat het goed mis was, toch is dit niet gemeld aan de raden", aldus Coppus..

Lees verder

"Floriade heeft toch meer opgeleverd"


Volgens de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, heeft de Floriade meer opgeleverd dan gekost. Dat stelt hij donderdagavond in Horst tijdens de presentatie van het eindrapport over de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Volgens Scholten is er fors bespaard aan uitkeringen omdat mensen aan een baan zijn geholpen. Ook is de spin off van de Floriade beter dan verwacht.

Woensdag lekte het rapport al uit. De vijf deelnemende gemeenten moeten het tekort van 5.5 miljoen ophoesten.

Lees verder

Floriade: geen consequenties voor politiek


De politieke partijen uit Horst aan de Maas willen nog geen consequenties verbinden aan het eindrapport over de Floriade. Ook in de andere deelnemende gemeenten zullen wethouders blijven zitten. 

Donderdagavond werd op het gemeentehuis van Horst alle betrokken raadsleden geïnformeerd over het verloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Volgens het onderzoek zou de politiek in de vijf deelnemende gemeenten te weinig met de Floriade bemoeit hebben.

Lees verder

Megelsheim hoog in eindtoets Cito


Basisschool Megelsheim in Meerlo scoort opnieuw hoog op de CITO-eindtoets van alle basisscholen in Horst aan de Maas. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. De Meerlose school krijgt als rapportcijfer een 7,7.

Samen met onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht ontwikkelde RTL Nieuws een methode om de resultaten van verschillende toetsen te vergelijken. Het gaat om eindtoetsen afgenomen door basisscholen in 2011, 2012 en 2013. Voor iedere school wordt een gemiddelde 'cito'-score berekend, op basis van de beschikbare jaren en het deelnamepercentage. Die score wordt vergeleken met de scores van scholen die dezelfde soort leerlingen hebben. Naast de Cito-toets zijn ook de SEO-score, vaardigheidsscores uit het leerlingvolgsysteem, de score voor de drempeltoets en scholen die Cito-toets en drempeltoets combineren meegenomen.

De basisscholen De Schakel in Broekhuizen, De Kameleon in Grubbenvorst en De Dobbelsteen in Sevenum scoren allemaal een 7 of meer. De openbare school De Samensprong in Grubbenvorst scoort het laagst met een 5,8. Voor de Openbare Jenaplanbasisschool de Krullevaar in Sevenum zijn geen scores beschikbaar.

Lees verder

Burgemeester nieuwe voorzitter Molenstichting


Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas is de nieuwe voorzitter van het algemeen bestuur van de Molenstichting Limburg. Van Rooij nam vrijdagavond bij de Wijmarsche molen in Arcen de voorzittershamer over van Peter Willekens, oud-wethouder in Nederweert.

De Molenstichting Limburg zet zich in om de Limburgse wind- en watermolens voor verval te behoeden, zodat deze als monumenten van bedrijf en techniek behouden blijven. Dit doet zij bijvoorbeeld door de basiskennis over de Limburgse molens actueel te houden, publiciteit en voorlichting over molens te verzorgen en te adviseren over het behoud van molens.

De stichting reikt ook tweejaarlijks de Limburgse Molenpenning uit aan een persoon of stichting die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de Limburgse molens en molenaars. Samen met het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert de stichting de jaarlijkse Limburgse Molendag.

Lees verder

Chinese delegatie bezoekt Reindonk


Woensdag bezocht een delegatie van de China Radio and TV Association (CRTA) de studio's van Omroep Reindonk in Horst.

Lees verder

Geslaagde lancering Reindonk 2.0


Vrijdagavond is Reindonk 2.0 officieel van start gegaan. Wethouder Birgit op de Laak van Horst aan de Maas en Ivar Oosterloo van The Voice Of Holland gaven om 20:00 uur het startsein met de onthulling van de vernieuwde website.

 

Met Reindonk 2.0 wil de lokale omroep van Horst aan de Maas zich nog meer gaan richten op het lokale nieuws uit de gemeente en de randgebieden.
 

Zaterdag 2 en zondag 3 november bezochten vele belangstellenden het Open Huis van Omroep Reindonk. Directeur Pieter Janssen: "We kunnen terugkijken op een geslaagd weekeinde. Ruim 1.000 belangstellenden hebben ons bezocht waarbij we ook vele positieve reacties kregen wat ons sterkt naar de toekomst toe."
 
De Open Dagen werden muzikaal luister bijgezet door diverse artiesten, zoals Math Craenmehr, Karlijn van Dinther, Tamara Konings, de Golde Liesjes, Eva Wijnen, Joris Janssen, Pim Minkenberg, Thijssen & Co, Aaltied Noeit te Laat, Um & Um, Marion Steeghs, Marloes Nogaerde, Bart Reijnders, Joep van Wegberg, Onjeklonje, Miel Hoeijmakers en Roel Backus.
 
Voor collega-omroepen en lokale verenigingen uit Horst aan de Maas waren er enkele workshops om kennis en nieuws uit te dragen via een breed netwerk. "Omroep Reindonk beschikt over de meeste internetbezoekers op onze nieuwssite van geheel Horst aan de Maas", geeft Pieter Janssen aan. "Met 16 lokale correspondenten en vele verenigingen hebben we de handvaten in de samenleving en kunnen we de toekomst goed in."

Op Omroep Reindonk TV zal vanaf woensdag 6 november een sfeerreportage van de herlancering en Open Dagen te zien zijn.

Lees verder

Reindonk 2.0 officieel gestart


Vrijdagavond is Reindonk 2.0 officieel van start gegaan. Wethouder Birgit op de Laak van Horst aan de Maas en Ivar Oosterloo van The Voice Of Holland gaven om 20:00 uur het startsein met de onthulling van de vernieuwde website.

Met Reindonk 2.0 wil de lokale omroep van Horst aan de Maas nog meer gaan richten op het lokale nieuws uit de gemeente en de randgebieden.

"Op televisie zal ons nieuwsprogramma Focus in frequentie worden opgevoerd naar één keer per week. Ook de uitzendtijden zullen uitbreiden. Zo zal dagelijks om 11.00, 17.00, 19.00, 21.00 en 23.00 uur televisie gebracht worden. In de loop van volgend jaar zal het actualiteitenprogramma naar een dagelijkse frequentie gaan. Verder zal op de radio op ieder half uur lokaal nieuws te horen zijn. Vooralsnog op werkdagen, wat ook in de loop van volgend jaar verder uitgebreid zal worden", aldus Pieter Janssen, directeur van Omroep Reindonk..

De website en kabelkrant van Reindonk ondergaan ook een restyling. Janssen: "In januari van dit jaar heeft Omroep Reindonk de website InHorst.nl overgenomen, wat dé actualiteiten- en nieuwswebsite van Horst aan de Maas is. Deze site krijgt dagelijks rond de 3.000 unieke bezoekers, naast de bijna 1.500 unieke bezoekers van onze eigen site, die onlangs uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers als tweede naar voren kwam in het onderzoek naar de meest actuele website van de 286 lokale omroepen in Nederland. Beide websites zullen nu samengevoegd worden waardoor we nog sneller en actueler zullen zijn. De makers van de website InHorst.nl zullen betrokken blijven bij Omroep Reindonk.", aldus Janssen.

Lees verder

Bekende namen op kieslijst PvdA


De kieslijst van de PvdA in Horst aan de Maas laat een aantal bekende namen zien. Alleen het huidig raadslid Ron Boreas heeft aangegeven meer tijd aan zijn gezin te willen besteden en afgezien van een plek op de lijst.


Eerder werd al bekendgemaakt dat Birgit op de Laak de lijsttrekker zou zijn. Zij staat op nummer 1. De nummers 2 en 3 zijn de huidige raadsleden Roy Bouten en Richard van der Weegen. 

Lees verder
© 2015 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)