Menu

Twitter feed Reindonk

  • Wittenhorst vrouwen verliezen wedstrijd in eerste helft bit.ly/2GFbdzx

Swolgen

Lijsttrekkers met elkaar in debat 


HALLO Horst aan de Maas en Omroep Reindonk presenteren op dinsdag 20 maart in samenwerking met OV Concordia ’62 het verkiezingsdebat. Dit debat vindt plaats in ’t Gasthoês in Horst en start om 20.00 uur.

Lees verder

Drugspand Swolgen gesloten


Een pand aan de Groenweg in Swolgen wordt op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten. In het gebouw werd eerder door de politie drugs aangetroffen.

Lees verder

VIDEO: Genieten van natuurijs


Op verschillende plekken in de gemeente wordt er sinds donderdag geschaatst op natuurijs. Zo ook in Swolgen, waar tientallen mensen het ijs op gingen bij natuurgebied 't Sohr.

Lang zal de schaatspret niet meer duren. Later vanavond wordt sneeuw voorspeld en de temperatuur ligt vannacht iets onder het vriespunt. Vanaf zaterdag is het overdag voorbij met de temperaturen onder nul.

Lees verder

Stemwijzer gemeenteraadsverkiezingen online


Vanaf vandaag staat de stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart online voor de kiezers in Horst aan de Maas. Het invullen van de stemwijzer op horstaandemaas.mijnstem.nl ondersteunt bij het bepalen welke partij het best bij de opvatting van de kiezer past.

Lees verder

Zorgen om garantstelling Horst a/d Maas 800


Het college van B&W wil stichting Horst aan de Maas 800 een garantiestelling geven voor eventuele tekorten van maximaal 100.000 euro. De stichting is hierdoor verrast.

Lees verder

Jeugdprins Ryan en prinses Jip in Swolgen


In een goed gevulde Bokkenstal werd op zondag 14 januari het nieuwe jeugdprinsenpaar van CV d’n Bok bekendgemaakt. De middag stond in het teken van superhelden.

Lees verder

VIDEO: Horst aan de Maas 800


Stichting Horst aan de Maas 800 heeft meer dan vijftig ideeën verzameld voor de viering van 800 jaar Horst aan de Maas in 2019. Voorzitter Arie Stas licht in Focus de plannen toe. De gemeenteraad vergadert 6 februari over het subsidievoorstel.

Lees verder

Brent Janssen kampioen mini-marathon


Afgelopen weekend werden in manege de Vosberg in Panningen de district kampioenschappen mini-marathon verreden. Bij de enkelspan pony’s wist de pas 16-jarige Brent Janssen uit Swolgen al in de eerste 2 omlopen de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Lees verder

Krediet voor nieuw sportpark en school


De gemeenteraad stelt 155.000 euro beschikbaar voor verdere planvorming en opstarten van bestemmingsplanprocedure voor een nieuw gezamenlijk sportpark voor AVV America, RKSV Meterik en TC America. De nieuwbouw van basisscholen De Klimboom in Swolgen en de Mariaschool in Tienray kan ook rekenen op het gevraagde krediet.

Lees verder

Ouders Joop Kusters mogen politiedossier niet inzien


De ouders van Joop Kusters uit Swolgen mogen het politiedossier over de dood van hun zoon niet inzien. Dat schrijft De Limburger. De Raad van State heeft tegen de ouders gezegd dat ze zelf niet in het dossier voorkomen en ze het dus niet mogen inzien.

Lees verder

Diamanten bruidspaar in Swolgen


Het echtpaar Theeuwen-van den Homberg uit Swolgen vierde onlangs hun 60-jarig huwelijksfeest. Burgemeester Kees van Rooij verraste het gelukkige paar met persoonlijk bezoek.

Lees verder

Bart en Janne Boerenbruidspaar CV d'n Bok


In een gezellig drukke Bokkestal is zaterdag 25 november het nieuwe boerenbruidspaar van C.V D’n Bok voorgesteld. Dit jaar mogen Bart en Janne Aerts samen met hun spelersgroep en hun kinderen Fleur, Julia en Cas voorop in de Bokkenstal.

Buiten het gezin zijn Bart en Janne actief in het verenigingsleven, zo is Bart speler bij Sporting ST en leeft Janne zich graag uit bij de Peelrunners, en zijn ze beide actief in het bestuur van kindervakantiewerk in Swolgen.

Lees verder

Prins Nils bij CV d'n Bok in Swolgen


Nils Aerts is zaterdagavond uitgeroepen als ‘Prins Nils d’n urste’ van CV d’n Bok. De kersverse heerser wordt in zijn regeer periode bijgestaan door de Adjudanten René Kusters en Bart Theeuwen.

Nils Aerts is werkzaam als Accountmanager bij Inther Logistics Engineering in Venray. Hij voetbalt zondags met de jongens van Sporting ST 4 en zit in de organisatie van Bokstock.

Lees verder

Mantelzorgers in het zonnetje gezet


In het kader van de Dag van de Mantelzorg worden de mantelzorgers in Horst aan de Maas deze dagen in het zonnetje gezet. In samenwerking met lokale vrijwilligers, leerlingen van scholen en ondernemers zijn er activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers te verrassen.

Lees verder

Tienraynaar Wiel van Rijswick overleden


Afgelopen vrijdag is de in Swolgen woonachtige Wiel van Rijswick overleden. Hij was ere-voorzitter van sportvereniging Sporting ST.

Wiel, geboren en getogen in Tienray werd in 1957 lid van TOP '27. Hij was nooit spelend lid maar zette zich op allerlei manieren in voor de club: werd in 1962 bestuurslid en daarna voorzitter, waarvoor hij in 1988 een zilveren bondsspeld ontving voor 25 jaar voorzitterschap.

Op 31 augustus 1993 werd hij benoemd tot Ere Voorzitter van TOP '27 en na de fusie Ere Voorzitter van Sporting ST.

Lees verder

Deejay uit Horst genomineerd voor Party Award


Stijn Bastiaansen uit Horst is genomineerd voor de Party Awards in de categorie Opkomende Party DJ. De 22-jarige deejay draait onder de naam Hitmaestro en noemt zichzelf een allround feest dj.

Lees verder

Duizend dopjes voor KiKa


Broer en zus Daan (9) en Imke Seuren (11) uit Swolgen sparen sinds begin juni bierdopjes voor KiKa. Inmiddels hebben ze al 64.000 dopjes gespaard, die ze willen aanbieden aan een recyclebedrijf. Het tweetal is voorlopig nog niet van plan om te stoppen.

Lees meer over deze bijzondere spaaractie bij HALLO Horst aan de Maas.

Lees verder

Twee diamanten bruidsparen in gemeente


Burgemeester Kees van Rooij mocht deze week weer twee echtparen feliciteren met hun 60 jarig huwelijksjubileum. Deze keer werden de echtparen van Leuven-van Gerven uit Swolgen en Beelen-Henraat uit Sevenum verrast met persoonlijk bezoek van de burgemeester.

Lees verder

Ode aan de Peel in Horst lijkt door te gaan


De buitenvertoning van de film ‘Portretten uit de Peel’ van Wiek Lenssen in de Kasteelse Bossen zaterdag lijkt gewoon door te gaan. Donderdag werd de eerste vertoning in Venray vanwege de slechte weersvoorspellingen afgelast.

Lees verder

Aniek Poels in Olympisch team


Aniek Poels uit Swolgen is toegevoegd aan het B-kader van Olympische Springruiters. Ze kreeg de uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Lees verder

Fotograaf ‘Swolgen in 1944’ bekend


Op Facebook zijn donderdag luchtfoto’s gedeeld van Swolgen in 1944. De maker van deze foto’s blijkt na onderzoek in Engelse en Canadese archieven Flight Lieutenant Paul G. “Moe” Wigle te zijn.

Lees verder

Flink! trekt volle zalen


De spelers van Flink! Jeugdtoneel hebben afgelopen weekend in Swolgen vier volle zalen getrokken. De jongste toneelspelers voerden een eigen bewerking van Minoes uit en de oudste groep bracht een eigentijds sprookje. 

Lees verder

Paok Saloniki en Lierse naar Horst


Opnieuw komen er twee buitenlandse profclubs naar Horst om zich voor te bereiden op het nieuwe voetbalseizoen. Vanaf zondag is de Griekse topclub PAOK Saloniki in de gemeente en daarna komt de Belgische tweedeklasser Lierse SK.

Lees verder

Internationale Maasfietsroute officieel geopend


De internationale fietsroute langs de Maas, La Meuse-à-Vélo, is officieel geopend. De totale fietsroute telt meer dan duizend kilometer aan bewegwijzerde wegen, van de bron tot de monding. De route loopt ook door Horst aan de Maas.

Lees verder

Subsidie voor afkoppelen regenpijp


In het kader van een nieuwe gemeentelijke campagne om wateroverlast te voorkomen, kunnen inwoners van Horst aan de Maas vanaf nu subsidie ontvangen voor het afkoppelen van hun regenpijp. Regenwater moet dan in de tuin in plaats van in het riool worden opgevangen.

Lees verder

Swolgen krijgt lunchroom


In het pand tegenover de Kerk aan de Monseigneur Aertsstraat in Swolgen komt een lunch- en borrelcafé. Eerder zaten er al een restaurant en een pizzeria in het gebouw.

Lees verder

Nagedachtenisboom Joop Kusters beschadigd


In de nacht van 24 op 25 maart is geprobeerd de boom, die geplant is ter nagedachtenis aan Joop Kusters, om te hakken.

Kusters kwam tijdens Koningsnacht op 26 april om het leven toen hij op de A73 bij Horst-Noord door twee auto's werd overreden. De toedracht van dat ongeluk is nooit helemaal duidelijk geworden. Justie heeft de zaak onderzocht, maar kon geen aanwijzingen vinden dat het om een misdrijf ging.

 
Mocht u meer informatie hebben over de dader(s) die de boom, die door de naasten van Joop Kusters is geplant, wilde(n) omhakken, neem dan contact op met de politie via: 0900-8844

Lees verder

Breuk rioolleiding Swolgen gerepareerd


De breuk in de rioolleiding in Swolgen is gerepareerd. De vrachtwagentransporten met rioolwater zijn beëindigd en alle gemalen zijn weer in werking.

Een stuk akker in Swolgen is dinsdag volgelopen met rioolwater door een breuk in een rioolpersleiding. Volgens Waterschap Limburg is de rioolbuis gaan scheuren, waarschijnlijk door te grote druk.

Het Waterschap heeft een visuele inspectie uitgevoerd bij de Van Smallenbroeklossing. Volgens de gemeente is er geen ecologische schade aangetroffen. Als de grond voldoende droog is, neemt het Waterschap enkele grondmonsters van het ondergelopen veld, zodat de mate van vervuiling van de grond kan worden bepaald.

foto’s: Waterschap Limburg

Lees verder

Optocht van d'n Bok


Swolgen heeft kunnen genieten van een fraaie optocht.
De éérste plaats in de categorie jeugd ging naar 'de Voegers'.

Bij de enkelingen werd Wim van Horck nummer één.
Het boerengezelschap ging bij de wagens aan de haal met de eerste prijs.

De groep  'de Wachters' veroverde de publieksprijs en won tevens in de categorie Groepen.
Een korte impressie uit Swolgen met foto`s van Martijn de Swart.

Lees verder

Jeugdprins Jaey en prinses Yinte in Swolgen


Afgelopen weekend werd het nieuwe jeugdprinsenpaar van CV d’n Bok bekendgemaakt. In de Bokkenstal liepe de spanning flink op toen de rook van alle kanten uit een kasteel geblazen werd, en jeugdprins Jaey van Els en jeugdprinses Yinte Vermeulen uit het kasteel tevoorschijn kwamen

Tijdens deze carnaval zullen deze hoogheden worden bijgestaan door adjudanten Jur Custers en Anouk van Leeuwen. Als jeugdvorstin kwam Meike van Leendert naar voren en als jeugdnarrin Jody Mulder.

De nieuwe jeugdraad gaat een geweldige carnaval tegemoet onder het motto:
'Hier hebbe weej lang op gewacht…… ’t beste carnavalsfiëst mit groep 8!'


Op zondag 19 februari is er een receptie voor het jeugdprinsenpaar in de Bokkenstal in Swolgen. Deze begint om 14:11.

Lees verder

Eervolle Vermelding inzending Wiek Lenssen


De jury van het Limburgs Film Festival 2017 heeft als extra prijs in de competitie Beste Lange Film een Eervolle Vermelding voor de documentaire ‘Portretten uit de Peel’ van regisseur Wiek Lenssen ingesteld.

Lees verder

Verlichting Kerk Swolgen weer hersteld


Met een hijskraan is vrijdag het laatste deel hersteld van de schade die veroorzaakt was door de blikseminslag van augustus in de kerk van Swolgen. Daarbij raakten de verlichting, het torenuurwerk en bekabeling defect. 


Behalve de verlichting werd met de kraan ook de bliksemafleiding nagekeken. Tevens wordt er een extra overspanningsbeveiliging geplaatst. Veel is preventief, zodat de kans op schade in de toekomst nog kleiner wordt.

Aan het einde van de klus kon de verlichting weer ontstoken worden: Swolgen heeft weer een verlicht herkenningspunt.

Lees verder

Timmie Tirol win prijs 'opkomende DJ'


De Swolgense party-DJ Tim Groetelaers heeft woensdagavond een award gewonnen tijdens de uitreiking van de Party Awards 2016 in Raamsdonksveer. Als Timmie Tirol sleepte hij de prijs van de vakjury in de wacht voor beste opkomende DJ.

De Party Awards worden jaarlijks uitgereikt om Nederlandse feestartiesten te stimuleren.


 Naast prijzen van een vakjury zijn er ook publieksprijzen. Zo won de Venlose uitgaansgelegenheid Scala voor het tweede jaar op rij de publieksprijs voor beste partylocatie van Nederland

Lees verder

Rob en Diana boerenbruidspaar in Swolgen


Rob en Diana Seuren uit Swolgen zijn zaterdag gepresenteerd als het nieuwe boerenbruidspaar van CV d'n Bok uit Swolgen.

Rob bestiert in het dagelijks leven zijn eigen rozenkwekerij en webshop Seurosa, en Diana is verzorgende in een woongroep op Hof te Berkel. Samen hebben ze drie kinderen: Britt, Imke en Daan.
In de vrije tijd is het boerenbruidspaar sportief bezig op de tennisbaan en zijn ze lid van de fanfare.

Carnavals dinsdag, 28 februari zullen Rob en Diana in het onecht verbonden worden in de Bokkenstal in Swolgen.

Foto: Sanne Hendriks fotografie

Lees verder

Hans Xhofleer prins van CV d’n Bok


Hans Xhofleer is zaterdagavond in Swolgen uitgeroepen tot de nieuwe prins van CV d’n Bok . Prins Hans II zal tijdens zijn regeerperiode over het Bokkenland worden bijgestaan door adjudanten Bart van Gerven en Paul Simons.

Hans is 37 jaar en is getrouwd met Esther Xhofleer-Kursten. Samen hebben ze één zoon, Tygo van 5 jaar en heeft Esther nog twee dochters, Rochelle 13 jaar en Shirley van 12 jaar. Hans heeft zijn eigen voegersbedrijf en is samen met zijn vrouw actief in het bestuur van kindervakantiewerk.

Lees verder

Definitief geen servicecorners


Er komen definitief geen servicecorners in Melderslo en Swolgen. Wethouder Ger van Rensch geeft aan geen tijd en energie meer te steken in een initiatief daartoe.

De wethouder geeft aan dat er genoeg is meegewerkt aan subsidie-aanvragen bij het Rijk en de EU maar dat er al lang niets meer is gehoord, aldus Dagblad de Limburger. De gemeenteraad in Horst aan de Maas besloot in mei vorig jaar dat Melderslo en Swolgen bij wijze van proef een jaar lang servicecorners in het dorp zouden krijgen. Samen met de provincie Limburg en beide dorpsraden stelde ze een borg van 60.000 euro ter beschikking waarmee het bedrijf Payquest de voorzieningen zou kunnen plaatsen.

Lees verder

Project servicecorners in de ijskast


Het pilotproject waarin servicecorners geplaatst zouden worden in Melderslo en Swolgen gaat waarschijnlijk niet door. Een servicecorner is een container waarin verschillende diensten worden aangeboden, zoals het opnemen en storten van geld en het verzenden en ophalen van postpakketten.

Het bedrijf Payqueste zou de units leveren, maar dat duurt volgens de beide dorpsraden en de gemeente Horst aan de Maas te lang.

Lees verder

Lintje voor Zus Arts-Wagemans


Mevrouw Zus Arts-Wagemans (60) uit Swolgen is woensdagmiddag tijdens de jaarlijkse activiteit 'Samen Eten' voor gasten van De Zonnebloem in Swolgen onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Wagemans is sinds 1998 vrijwilliger en vanaf 2008 voorzitter van de Zonnebloem afdeling De Driehoek in Meerlo, Swolgen en Tienray. Hiervoor organiseert ze uitstapjes en fungeert ze als begeleidster tijdens boottochten, en bezoekt zij zieken en hulpbehoevenden.

Daarnaast is zij lid van de Regionale Commissie Cultuur en zet ze zich in voor de jaarlijkse activiteit 'Samen Eten'. Tevens is mevrouw Arts mede-initiator en coördinator van het Eetpunt in Swolgen, waar ouderen en alleenstaanden maandelijks een maaltijd kunnen nuttigen.

Mevrouw Arts kreeg de onderscheiding uitgereikt door Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas.

Lees verder

Beweegdiploma's op Basisschool Swolgen


Op 18 oktober werd bij basisschool De Klimboom in Swolgen de aftrap gegeven voor het beweegdiploma 2 voor kleuters. Voor peuters is beweegdiploma deel 1 ontwikkeld, het vervolg hierop is het beweegdiploma deel 2 voor kleuters.

Bij de peuters wordt de basis gelegd, die bij de kleuters verder wordt ontwikkeld en verfijnd. Kinderen die beide beweegdiploma’s behaald hebben, zijn verzekerd van een goede motorische basis voor alle sporten.

Foto's: Roelie Arts

Lees verder

Kevin van Leuven: motorblok defect


Afgelopen weekend werd de voorlaatste ronde gehouden van het British Superbike op het TT circuit van Assen. Voor Kevin, die voor alle andere wedstrijden de oversteek naar Engeland moet maken dus een thuiswedstrijd! Tevens waren alle fans en sponsors dit weekend uitgenodigd om een paar mooie racedagen mee te maken.

Kevin kwam uit in de Dutch Superbike/Supersport en had zich op een prima 6e plek gekwalificeerd. De start was goed en Kevin wist twee concurrenten te passeren. Na wat dreiging van achteren uit wist hij zijn plek stevig te consolideren. Helaas vier rondes voor het einde sloeg het noodlot toe en liep het blok kapot. Kevin moest zijn wedstrijd staken en zijn Kawasaki ZX10 de pit straat in sturen.

Kevin: “Wat een teleurstelling . Ik had de wedstrijd gemakkelijk kunnen uitrijden en dan had ik tweede gestaan op het podium. Ik baal dat dit net nú moet gebeuren als ik zoveel gasten op bezoek heb. Gelukkig was alles erom heen goed geregeld en was het toch een super leuk weekend voor iedereen!”

De laatste ronde dit seizoen voor het BSB is op Brands Hatch op 16 oktober.

Lees verder

Start basisonderwijs aan AZC-leerlingen


De kinderen van het AZC in Blitterswijck gaan naar een basisschool buiten het dorp. Ze krijgen les in de basisscholen van Meerlo en Swolgen.

Lees verder

Twee keer diamant


Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas mocht de afgelopen week maar liefst twee echtparen feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. In Swolgen bezocht hij de familie Peeters–Cox en in Broekhuizenvorst het paar Vervoort–Muysers.

Lees verder

Torenuurwerk weer gerepareerd


Het torenuurwerk en de luidklokken van de kerk in Swolgen zijn weer gerepareerd. Vanwege het noodweer afgelopen weekeinde werkte de klok niet meer. Een monteur van Klokkengieterij Eijsbouts is op hoogte geweest om alles te herstellen.

Lees verder

Blikseminslag in kerk Swolgen


Tijdens de hevige onweersbui die in de nacht van zaterdag op zondag over onze regio trok, heeft een blikseminslag de kerktoren van Swolgen getroffen. Om 6 over half 1 sloeg de bliksem in op het hoogste punt van het dorp.


Het natuurgeweld heeft de besturing van het uurwerk en de luidklokken plus LED-lampjes op de wijzerplaten op het Godshuis vernield.
Hoe hoog de schade is, is nog niet bekend.

Lees verder

Groen Licht voor Kerkveld II


De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft tijdens de vergadering van dinsdag 12 juli ingestemd met het bestemmingsplan Kerkveld II in Swolgen. Het nieuwbouwplan is de uitkomst van overleg tussen het dorp en de gemeente.

Lees verder

Afvoer zanddepot Swolgen


In de maand juli wordt het zanddepot aan de Kasteelweg in Swolgen leeggemaakt. Het zand zal afgevoerd worden naar een bestemming aan de Venrayseweg in Horst.

Lees verder

Nieuw wandelpad in Swolgen


In Swolgen is er tussen de Generaal Dempsystraat en Mgr. Aertsstraat een nieuw wandelpad gerealiseerd.

Lees verder

Burgemeester bezoekt diamanten bruidspaar


Burgemeester Kees van Rooij heeft een felicitatiebezoek gebracht aan echtpaar Pouwels - Arts in Swolgen.

Lees verder

Werkzaamheden Kerk Swolgen


Nadat de kerk in Lottum een grondige schilderbeurt kreeg, is nu de H. Lambertuskerk van Swolgen aan de beurt. In het kader van het zesjarig onderhoudsplan wordt nu het voegwerk van het portaal aangepakt.

Lees verder

Bureau Beerens uit Swolgen genomineerd voor MKB Prijs


Bureau Beerens uit Swolgen is één van de vijf genomineerde bedrijven voor de nieuwe MKB-prijs. Met de MKB L1mburg Prijs worden bedrijven gehonoreerd die maatschappelijke meerwaarde bieden. Het motto van de prijs is: van winst naar waarde. Hoe maakt het bedrijf de wereld – of althans ons stukje daarvan – aantoonbaar beter? Bij ondernemen zou het dus niet alleen om een goed verdienmodel moeten gaan, zo is de gedachte achter de prijs.

Lees verder

Nederlandse première film Marijn Poels


In Filmtheater de Nieuwe Scene in Venlo vindt op zondag 10 april de Nederlandse première plaats van 'Kanthari, Change from Within', een documentaire van Marijn Poels uit Swolgen.

Lees verder

Wederom prijs voor Swolgenaar Marijn Poels


Documentaire maker Marijn Poels uit Swolgen ontving maandag 15 februari voor de derde maal een belangrijke Amerikaanse award. Met zijn nieuwste, nog uit te komen, film ‘Ageless Friends’ won hij in Los Angeless tijdens het ´Magwill filmfestival´ de award in de categorie ‘beste documentaire’. Eind 2015 won de documentaire ook al een ‘Golden Award’ in Los Angeles tijdens het Independent Film Award festival.

Lees verder

Overdekte optocht in Swolgen


Veel optochten werden in verband met het slechte weer verplaatst, maar de optochten van de Bok uit Swolgen kon op maandag 8 februari wel gewoon doorgaan. Niet buiten, maar binnen, in de loods en de voormalige winkel van de Boerenbond.

De ruimtes waren goed gevuld met kijkers die een bonte stoet'voorbij zag trekken'.

De nummer 1 in de categorie jeugd werden de 'New kids van de Bok', en bij de wagens ging de eerste prijs naar 'VC Alt iezer en Fred Slof'.
Zowel de Publieksprijs als de eerste prijs in de categorie groepen ging naar 'Het gezeegt van Zwollige'.

Omroep Reindonk brengt dinsdag vanaf 17:00 uur de optocht op TV.

Lees verder

Optocht Swolgen gaat door: desnoods binnen


Carnavalsvereniging D'n Bok uit Swolgen wil de optocht op maandagmiddag gewoon door laten gaan.


Ook al mochten de weersomstandigheden morgen nog zo slecht zijn dat gemeente Horst aan de Maas de optochten aflast, heeft de vereniging een alternatieve locatie voor de wagens. Men heeft dan de oude BoerenBond achter de hand zodat men de deelnemers en bezoekers niet teleur hoeven te stellen. 

Of morgen alsnog naar de Boerenbond uitgeweken zal worden, zal maandagmorgen overwogen worden.

Lees verder

Swolgense studenten in actie voor Indonesie


Holly Janssen (19) en Charlotte Simons (21) zijn twee studenten uit Swolgen die in het kader van een afstudeerproject vanuit hun studie 'Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening' in april voor een maand afreizen naar Lombok, Indonesië.

Lees verder

Opperbok 2016 van Swolgen


De commissie Opperbok van CV d’n Bok heeft unaniem besloten Twan Christians te benoemen tot Opperbok 2016.Deze onderscheiding voor bijzondere mensen en/of verenigingen in Swolgen is hem toegekend vanwege zijn onbaatzuchtige inzet voor de Swolgense gemeenschap.

Lees verder

Piëtro T. verdacht van meer verkrachtingen


De 38-jarige Pietro T, die verdacht wordt van de ontvoering van een scholier uit Maasbree in Sevenum, wordt daarnaast ook verdacht van verkrachtingen of pogingen daartoe van zes vrouwen in Noord-Limburg en Noord-Brabant. Onlangs bleek dit tijdens een Tussentijdse Zitting voor de rechtbank in Roermond.

Lees verder

Jan en Mirjam boerenbruidspaar D'n Bok


Het 24e Boerenbruudspaar bij CV D'n Bok in Swolgen wordt dit jaar gevormd door Jan en Mirjam Jacobs. Ook in het dagelijks leven ze al jaren gelukkig in het Bokkenrijk met hun zonen Dennis en Tom. 

Lees verder

Arno Kursten 62e prins D'n Bok Swolgen


Tijdens het Prinsenbal van CV D'n Bok werd afgelopen zaterdag, na een grondig onderzoek van het team van CSI, Arno Kursten als nieuwe Heerser over de Bokken in 2015 bekend gemaakt. 

Lees verder

Documentaire Marijn Poels in wereldpremiere


Donderdag 22 oktober vond in de Poolse havenplaats Gdansk (Danzig) de wereldpremière plaats van documentairemaker Marijn Poels uit Swolgen. De film ‘KANTHARI, Change From Within’ werd onder grote belangstelling vertoond in de Poolse handelsstad.

Lees verder

Drukke informatieavond Kerkeveld II


Op een druk bezochte informatieavond in Swolgen werd donderdagavond aan een kleine 80 personen uitleg geveven over de nieuwbouwlocatie Kerkveld II. 

In Swolgen is concrete behoefte naar woningbouw voor o.a. Starters en senioren. 
Op verzoek van de dorpsraad heeft de gemeente gezocht naar een locatie. 

Kerkveld kwam hierbij het beste uit de bus op basis van financiën, ontsluiting en de uitbreiding richting Tienray. Dit laatste heeft als voordeel de leefbaarheid voor beide kernen.

Lees verder

Geen tijdelijke 'pin-plek' Swolgen en Melderslo


In tegenstelling tot eerdere berichten komen er in de kernen Swolgen en Melderslo geen tijdelijke pin-voorziening in afwachting van permanente servicecorners.

Lees verder

Basisscholen nader bekeken


Enkele basisscholen in de gemeente Horst aan de Maas zullen de komende tijd onder de loep worden genomen. Zo wordt bekeken of Basisschool Onder de Wieken in Meterik kan verkassen naar het naastgelegen klooster en worden er verbouwingsplannen uitgewerkt voor basisschool De Wouter in America. 
Directeur Jan Jenneskens van Dynamiek reageert in Dagblad de Limburger dat de school in Meterik voor ongeveer 600.000 euro verbouwd dient te worden en dat voor 1,3 miljoen euro de rechterhelft van het klooster een zo goed als nieuw schoolgebouw kan opleveren. Ook wordt nog steeds onderzocht wat de beste locatie is voor de school die er moet komen vanwege de fusie tussen de basisscholen uit Tienray en Swolgen.

Lees verder

Onderscheidingen uitgereikt in Swolgen


De vier zangers van het Gregoriaans koor in Swolgen ontvingen zondag een onderscheiding vanwege de verdiensten voor de Gregoriaanse muziek.

De heren Paul Kessels, Piet Huijs en Jac Engels ontvingen de onderscheiding voor ruim 50 jaar, en de heer Theo Christians kreeg de zilveren onderscheiding voor meer dan 25 jaar tomeloze inzet voor de kerkmuziek.





Lees verder

Nieuw woningbouwplan in Swolgen


Na onderzoek van de Dorpsraad Swolgen is gebleken dat er voldoende interesse is voor nieuwbouw in Swolgen. Er zijn genoeg concreet geïnteresseerden om te starten met een nieuwbouwplan.

Lees verder

Schoolplein in Swolgen opgepimpt


Het schoolplein van basisschool 'De Klimboom' in Swolgen is opgeleukt. Sportconsulente Lennie Wagemans heeft vrijdag 10 juli samen met de leerlingenraad het schoolplein onder handen genomen. 

"Het gebouw bevat ook de peuterspeelzaal, een gemeenschapsruimte en een bibliotheek en wordt hierdoor veelvuldig bezocht. Dit oppimpen maakt het speelplein nog leuker als sociale plaats in dit dorp," aldus Lenie Wagemans.

Lees verder

Wens: Nieuwe school tussen Swolgen en Tienray


Scholengemeenschap Dynamiek is voorstander van een nieuw schoolgebouw tussen Tienray en Swolgen bij sportaccommodatie Kerkebos. Jan Jenneskens van Dynamiek: "Dat gebouw moet er komen zodat De Klimboom in Swolgen en de Mariaschool in Tienray hier naartoe kunnen verhuizen."

Lees verder

Swolgense schoolkids: dak dovenschool Gambia


De kinderen van basisschool De Klimboom Swolgen hebben de afgelopen tijd acties gevoerd voor een school voor doven kinderen in Gambia. Deze school is geadopteerd door SOS Meerlo-Wanssum op initiatief van de familie Goumans-Coenders uit Meerlo.

Lees verder

Schoolpremiere voor Sevenumse scholier


Woensdag gaat de familiefilm Apenstreken in première, met in de hoofdrol Tygo Bussemakers (10) uit Sevenum.

Lees verder

Lintjesregen in Horst aan de Maas


Vrijdagochtend heeft burgemeester Kees van Rooij lintjes uitgereikt. Lintjes gingen naar de heer Frits Cremers (66) uit Broekhuizen. Hij werd onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau, de heer Eduard Maas (45) uit Swolgen als lid in de Orde van Oranje-Nassau,
mevrouw Truus Pouwels-Camps (72) uit America als lid in de Orde van Oranje-Nassau en de heer Jan Thielen (61) uit Horst als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees verder

Jeugdkeeper Sem Custers bij Oranje O15


Jeugdkeeper Sem Custers van de C1 van VVV/HS is opgenomen in definitieve selectie van Oranje Onder 15.

Lees verder

Duidelijkheid over bouwlocatie Swolgen


Er is meer duidelijkheid ontstaan over de wijk Kerkveld in Swolgen.

Lees verder

NL-Award voor documentaire Marijn Poels


Filmmaker Marijn Poels heeft woensdag met de documentaire Twee levens in één hart de NL-Award gewonnen.

Lees verder

Nominatie documentaire Marijn Poels voor NL Awards


De documentaire Twee levens in een hart van de uit Swolgen afkomstige documentairemaker Marijn Poels is genomineerd voor de jaarlijkse NL-Awards. Woensdag 25 maart worden de prijzen uitgereikt in Ermelo.

Lees verder

Boerenbond Swolgen naar Interchalet


De Boerenbond-vestiging in Swolgen gaat dit voorjaar verhuizen naar Horst. Volgens 1Limburg zal het filiaal gebouwd gaan worden naast Interchalet aan de Bremweg.

Lees verder

Pinautomaat in Swolgen en Melderslo


Swolgen en Melderslo krijgen een jaar lang een multifunctionele servicecorner in het dorp. De servicecorner moet een alternatief vormen voor de pinautomaten die vorig jaar uit de dorpen verdwenen. Het College van B&W van gemeente Horst aan de Maas stemt in met een proef.

Lees verder

Nellie en Freek boerenbruidspaar Swolgen


Afgelopen weekend is tijdens “The Voice of Zwollege” het 23ste Boerebruudspaar van D'n Bok bekend gemaakt. Nellie van Mierlo zal samen met Freek Kleuskens dit jaar op carnavalsdinsdag voorop gaan.

Lees verder

Fusie scholen Tienray en Swolgen


Scholengemeenschap Dynamiek heeft met ouders en personeel besloten de Mariaschool in Tienray en De Klimboom in Swolgen samen te voegen. De fusie staat gepland op 1 augustus 2016.

Lees verder

Oud-pastoor De Klijn Tienray overleden


Op dinsdag 16 december is oud-pastoor Pierre de Klijn van Tienray en Swolgen op 88-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Vernieling aan glaskunstwerk in Swolgen


Onbekenden hebben in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 november, of mogelijk een nacht eerder, een glaskunstwerk in Swolgen vernield. Een inwoner van Swolgen ontdekte de vernieling vrijdagmorgen.

Lees verder

Timmie Tirol op Das Coen und Sander Fest


De kleinste DJ van Europa DJ Timmie Tirol, alias Tim Groetelaars uit Swolgen, draait op 28 november in een uitverkochte HMH op Das Coen und Sander Fest. Dit is maandagavond op 3FM bekend gemaakt.

Lees verder

Oud-trainer Swolgense Boys overleden


Voormalig voetbalcoach Toon Guelen uit Wellerlooi is donderdag op 93-jarige leeftijd overleden. Zo meldt weekblad Peel en Maas.

Lees verder

Naambordje voor Bertus Aafjes-veldje


De drukbezochte ‘Aafjeswandeling’ in Swolgen is zondag afgesloten met de onthulling van een straatnaambord ter ere van Bertus Aafjes.

Lees verder

Plannen voor fusie basisscholen Swolgen en Tienray


Dynamiek Scholengroep gaat bekijken of er een fusie mogelijk is tussen de basisscholen van Swolgen en Tienray. Dat schrijft Jan Jennekens, voorzitter van de scholengroep, in een brief aan leerkrachten en ouders.

Lees verder

Dorpsraad Swolgen stopt contact gemeente


De dorpsraad van Swolgen is boos op de gemeente Horst aan de Maas en hebben alle banden met de gemeente verbroken. Dat schrijft weekblad HALLO Horst aan de Maas.

Lees verder

Twee shirtsponsoren voor Sporting ST


Sporting ST, fusievereniging van VV TOP'27 uit Tienray en SV Swolgense Boys heeft met Eurogreen International uit Tegelen en Eetcafé ’t Pleintje uit Tienray twee nieuwe shirtsponsoren binnengehaald. 


De naam van beide bedrijven prijkt op het gloednieuwe voetbaltenues van Sporting 1 en 2 en van het veteranenelftal.

Onlangs gingen de sponsoren met "hun" teams op de foto.

Lees verder

ING-bank sponsor van Sporting ST


ING is sponsor geworden van voetbalvereniging Sporting ST en heeft zich per 1 september 2014 voor 3 jaar aan de club verbonden. In maart 2014 startte ING met een van de meest omvangrijke sponsorprogramma’s om het amateurvoetbal in Nederland naar een hoger plan te tillen. Clubs uit heel Nederland maakten met een onderscheidende en originele pitchkans op een intensief sponsorschap van de ING.

Lees verder

Introductie regio-brood met lokale ondernemers


De bakkerijen Gommans in Sevenum en Derix in Horst werken al een jaar samen met de molenaar Thijs van Rens van molen Eendracht Maakt Macht in Meterik en Joep Hermans uit Swolgen aan een brood uit de regio.

Lees verder

Ook Tim Groetelaers in film 'Apenstreken'


Afgelopen week zijn de opnames gestart voor de nieuwe Nederlandse 3D-film 'Apenstreken met aap noot mies'. Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Tygo Bussemakers uit Sevenum.

Bussemakers speelt in de film de rol van Wim die in een weeshuis woont. De kinderen moeten dagelijks hard werken in een illegale bezemfabriek, in de kelder van het weeshuis. Zijn grote droom is om naar school te gaan. Wim ontsnapt uit het weeshuis en krijgt daarbij de hulp van Jet die op een boerderij woont.

Naast Bussemakers speelt ook Tim Groetelaers uit Swolgen in de nieuwe film. De eerste opnames vinden plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De film van Johan Nijenhuis komt in de zomer van 2015 uit.

Lees verder

Familie en vrienden herdenken Joop Kusters


Familie en vrienden hebben zondag een kruis geplaatst ter nagedachtenis aan Joop Kusters uit Swolgen.
Hij zou zondag zijn 20ste verjaardag vieren.

Kusters kwam tijdens Koningsnacht op 26 april om het leven toen hij op de A73 bij Horst-Noord door twee auto's werd overreden. De politie stopte na anderhalve week met het onderzoek omdat het om een noodlottig ongeval zou gaan.

Het is nog steeds onduidelijk wat er twintig minuten vóór het ongeval gebeurde. De familie en vrienden van de Swolgenaar hebben zelf rechercheurs in de hand genomen om de zaak te onderzoeken. Er werd ook een emailadres is geopend bij een Amerikaanse privé-organisatie, waardoor het uit handen bleef van de Nederlandse overheid. Hiermee wilden de nabestaanden via experts meer te weten komen over de toedracht.

Lees verder

Samenwerking tussen kleine scholen


De overkoepelende organisatie van de scholen in Horst aan de Maas, Dynamiek, is genoodzaakt het schoolsysteem in Horst aan de Maas aan te passen.

Lees verder

Marijn Poels teleurgesteld in minister Timmermans


Filmmaker Marijn Poels uit Swolgen is zwaar teleurgesteld in de antwoorden die minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op Kamervragen heeft gegeven. Dat zegt L1.

Lees verder

Onderzoek dood Joop Kusters ook door Justitie


Justitie gaat de zaak bekijken van het dodelijk ongeluk met Joop Kusters uit Swolgen. Zo meldt L1 maandagavond.

Lees verder

Raad stemt in met startersleningen


De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft dinsdagavond ingestemd met het verzoek om 400.000 euro opzij te leggen voor startersleningen. Hiermee zal ongeveer 50 nieuwe startersleningen kunnen worden uitgegeven aan potentiële kopers.

Lees verder

Jeu de Boules baan Swolgen geopend


Burgemeester Kees van Rooij heeft zondagmiddag de jeu de boule baan van Jeu de boules vereniging Swolgen (JDBS) officieel geopend. De burgemeester van Horst aan de Maas deed dit door de naam van de baan te onthullen. De baan in de steeg naast cafe-zaal Wilhelmina werd 'Jeu de Boulevard' gedoopt.

Lees verder

Swolgense (13) te gast bij finale Champions League


De dertienjarige Myrna van Aken was afgelopen zaterdag te gast bij de Champions League-finale tussen Atlético Madrid en Real Madrid.

Lees verder

Nabestaanden Kusters: "Het klopt gewoon niet"


De nabestaanden van Joop Kusters vinden dat de politie verkeerd is begonnen met het onderzoek naar de toedracht van de jonge Swolgenaar. Hij werd tijdens Koningsnacht door enkele auto's overreden op de A73 bij Horst-Noord. 


"Ze zijn meteen uit gegaan van een ongeval." vertelt Toon Kusters, de vader van Joop, tegen Omroep Reindonk. "Joop lag op de weg. Ze hadden er vanuit kunnen gaan dat er iets niet klopte." De politie stopte na anderhalve week met het onderzoek omdat het om een noodlottig ongeval zou gaan.

Experts
De nabestaanden hebben daarom particuliere recherche in de hand genomen om achter de toedracht van Kusters' dood te komen. De negentienjarige Swolgenaar zou op de weg zijn neergegooid en in elkaar zijn geslagen. "Wij hopen dat die jongens zich gaan melden. En anders de ouders!", vertelt Kusters' vader.

Anonieme tips
Familie en vrienden opende vorige week een speciaal e-mailadres in de Verenigde Staten, zodat tips anoniem gemeld kunnen worden buiten de Nederlandse politie en justitie om.

Op TV Reindonk is deze week een verslag te zien met de nabestaanden van Joop Kusters.

Lees verder

Melden tips dood Kusters buiten justitie om


Nabestaanden van Joop Kusters uit Swolgen hebben een speciaal emailadres geopend dat volgens hen niet te lezen is door politie en justitie.

Lees verder

Max. € 1,6 miljoen extra voor startersleningen


Het college van burgemeester en wethouder wil 400.000 euro extra beschikbaar stellen voor het verstrekken van (nieuwe)startersleningen. Door de bijdrages van de Provincie en het Rijk zal in totaal 1,6 miljoen extra beschikbaar komen voor ongeveer 50 nieuwe startersleningen.

Lees verder

Nieuwe regels veiligheid: "Vooral niet doorschieten"


Er is onvoldoende kennis en kunde bij gemeenten en hulpdiensten bij een paniekuitbraak tijdens evenementen. Dat blijkt uit een onderzoek van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Lees verder

Nabestaanden Joop Kusters nemen zelf experts in de hand


De familie van Joop Kusters uit Swolgen die onlangs werd overreden op de A73 bij Horst hebben zelf experts in handen genomen voor verder onderzoek naar de dood van Kusters. Dat schrijven ze op de speciale Facebookpagina.

Ze roepen daar op naar de nachtvissers die tijdens Koningsnacht aan het vissen waren in de Kasteelse Bossen. Hiermee hopen ze meer duidelijkheid te krijgen over de exacte toedracht van Kusters' dood.

Familie en vrienden nemen geen genoegen met het afgesloten onderzoek van de politie. Ze hebben daarom een anonieme gift gekregen, waarmee ze zelf onderzoek kunnen doen.

Lees verder

Vier nieuwe raadsleden geïnstalleerd


Dinsdagavond zijn tijdens de gemeenteraad vier nieuwe gemeenteraadsleden benoemd ter vervanging van de raadsleden die als wethouder zijn geïnstalleerd. Hay Emonts (CDA) uit Horst, Elbert Joosten (CDA) uit Meterik, Janny Hermans (Essentie) uit Griendtsveen en Jan Wijnen (PvdA) uit Sevenum nemen de raadszetels in van Bob Vostermans (CDA), Ger van Rensch (CDA), Paul Driessen (Essentie) en Birgit op de Laak (PvdA).

Lees verder

Nabestaanden willen opheldering


De nabestaanden van de verongelukte Joop Kusters uit Swolgen hebben een Facebookpagina geopend om opheldering te krijgen over hoe hij om het leven is gekomen.

Middels een reconstructie willen zij weten wat er is gebeurd de avond van 26 april. Om half vijf zou hij voor het laatste gezien zijn door een automobilist. Twintig minuten later is hij verongelukt op A73 bij Horst-Noord.

Gisteren werd bekend dat de dood van Kusters geen misdrijf was en dat hij door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen.

Lees verder

Onderzoek dodelijke aanrijding duidt op ongeval


Uit onderzoek naar de dodelijke aanrijding op de A73 twee weken geleden is naar voren gekomen dat er sprake is van een noodlottig ongeval. 

Lees verder

Toedracht dodelijk ongeval nog onduidelijk


Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd afgelopen zaterdag toen een 19-jarige Swolgenaar verongelukte op de A73 bij Horst. Volgens de politie was er geen drank in het spel bij de bestuurders die het slachtoffer overreden. 

Lees verder

; Dodelijk ongeval: wedstrijden Sporting ST afgelast


Sporting ST heeft alle wedstrijden van dit weekend afgelast. Reden is het overlijden van de 19-jarige Joop Kusters, speler van het vierde elftal van Sporting ST. Zaterdag overleed hij bij een tragisch ongeval op de A73.

Lees verder

Slachtoffer dodelijk ongeval is Swolgenaar


Het slachtoffer van het bizarre ongeval zaterdagmorgen op de A73 in Horst is een negentien jarige man uit Swolgen. Dat meldt de politie.


De man werd rond 5:00 uur meerdere malen overreden door auto's. Het ongeval gebeurde nagenoeg op dezelfde plek waar ook vorige week een man werd overreden. De man uit Venray zou bewust tegen een vrachtwagen zijn aan gelopen.

De politie is op zoek naar getuigen van het ongeval van zaterdagochtend. Zij kunnen zich melden bij de politie.

Lees verder

Lintjesregen in Horst aan de Maas


Tijdens de traditionele lintjesregen in Horst aan de Maas zijn de volgende personen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Herman Martens (77) uit Swolgen,

Martin Ebbenhorst (51) uit Swolgen, 
André van Wijk (63) uit Swolgen, 
Annie van Limbeek-van de Kerkhof (75) uit Griendtsveen, 
Michiel Keijsers (79) uit Melderslo, 
Anneke Vossen-Speijcken (62) uit Horst, 
Michel Peeters (62) uit Grubbenvorst 
en Joop de Hoon (64) uit Horst.

Lees verder

Toeristische plekken in regio via Google Glass


In het najaar kan in Noord-Limburg en de gemeente Leudal gebruik gemaakt worden van Google Glass. Hiermee kan de fietser of wandelaar video's, foto's en geluidsfragmenten ontvangen over bijzondere plekken die ze passeren.

Lees verder

SP vindt mislopen coalitievorming jammer


SP-fractievoorzitter Thijs Coppus vindt het jammer dat er geen coalitie mogelijk is met het CDA en PvdA. Dat schrijft hij in een persbericht.

Lees verder

Rabobank de mist in met SMS-bericht


Duizenden klanten van Rabobank Horst Venray hebben dinsdag een SMS ontvangen van de bank. Het SMS-bericht was afkomstig van Alfons Verstegen en volgens de bank door een menselijke fout verstuurd. De bank bood enkele minuten na het versturen van de SMS haar excuses aan haar klanten aan. 

Lees verder

Aanmelding Ondernemersprijs geopend


Donderdag 20 november zal de Stichting Ondernemersprijs Horst aan de Maas de jaarlijks toe te kennen Ondernemersprijs worden uitgereikt. Tijdens die bijeenkomst zal ook de Jo Janssen Prijs worden uitgereikt.

Lees verder

Drukte op Landelijke Compostdag


De gemeente deed zaterdag mee aan de Landelijke Compostdag. De inwoners van Horst aan de Maas konden gratis compost ophalen. Hiermee wil de gemeente de inwoners bedanken voor hun inspanningen om het keuken- en tuinafval gescheiden aan te leveren.

Lees verder

Coalitie lijkt uitgemaakte zaak


Volgens dagblad De Limburger is de kans groot dat de coalitie van CDA, Essentie en PvdA ook de komende vier jaar Horst aan de Maas blijven besturen. Dit ondanks het verlies van twee zetels door het CDA en de winst van twee zetels door de SP. De partij van Thijs Coppus werd hierdoor met zeven zetels de tweede partij in de gemeenteraad, achter het CDA met negen zetels. 

Lees verder

Oplichtster aangehouden in Swolgen


De politie heeft dinsdag een 57-jarige vrouw uit het Duitse Erkelenz aangehouden op verdenking van oplichting. Ze zou in Swolgen advertenties hebben verkocht voor een blad, dat niet bestaat.

Lees verder

Langere levertijd paspoort


Op 9 maart wijzigde de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten vanaf 18 jaar in tien jaar.

Op dit moment komen er bij de gemeente veel aanvragen binnen. Als gevolg hiervan kan het zijn dat de levertijd langer is dan 5 dagen. Als het voor u nog niet noodzakelijk is om uw reisdocument aan te vragen, raadt de gemeente u aan om hiermee te wachten tot de grootste drukte over is.

De gemeente werkt voor het aanvragen van reisdocumenten alleen op afspraak.

Lees verder

Winkeliers mogen zelf koopzondagen beslissen


Winkeliers in Horst aan de Maas mogen zelf beslissen of ze op zondag open willen of niet. Dat is dinsdagavond besloten tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van de huidige raad.

Lees verder

Uitreiking Yad-Veshem in Horst aan de Maas


Twee echtparen uit de gemeente ontvangen postuum de Joodse Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardigen onder de Volkeren.
Ze krijgen de onderscheiding omdat men onderdak bood aan Joodse kinderen tijdens de oorlog.

Het echpaar Wijnen uit Grubbenvorst, het echtpaar Nabben uit Swolgen en uit de gemeente Peel en Maas het echtpaar Verrijt uit Panningen ontvangen deze onderscheiding donderdag uit handen van Silvia Berladski-Baruch van de Israelische ambassade. 

Zo'n 5.350 Nederlanders hebben inmiddels deze onderscheiding gekregen, wat gelijk staat aan bijna een vijfde van het aantal dat wereldwijd is uitgereikt. 
 
Bron: Dagblad de Limburger

Lees verder

Rabobank sluit kantoren en automaten


Per 1 juli dit jaar sluit de Rabobank Horst Venray de kantoren in Grubbenvorst en Sevenum. Ook de pinautomaten in Melderslo, Swolgen en Meterik worden weggehaald. Eerder werd al bekend dat ook het kantoor in Wanssum wordt gesloten per 1 juli.

De sluitingen en weghalen van automaten heeft te maken met bezuinigingen bij de bank. Zo meldt de Rabobank maandagmorgen tijdens een persbijeenkomst. Volgens de bank blijft in het werkgebied Horst-Venray in een straal van vijf kilometer een pinautomaat beschikbaar.

Lees verder

Inwoners tevreden over afvalinzameling


Een ruime meerderheid van de inwoners maakt gebruik van het afvalsysteem in Horst aan de Maas. Dat blijkt uit de resultaten van het Burgerpanel.

71% van de inwoners biedt het keukenafval twee keer per week aan en 92% brengt haar tuinafval keurig naar een tuinafvalkorf in de buurt. Bij alle afvalsoorten vindt een ruime meerderheid dat de frequentie van het ophalen precies goed is. Dit varieert van 68% voor het restafval tot 88% voor het keukenafval. Ongeveer eenderde (29%) van de inwoners vindt dat het restafval te vaak wordt opgehaald.

Het afvalsysteem heeft de belangstelling van de inwoners van Horst aan de Maas. Dat blijkt onder andere uit de afsluitende opmerkingen en toelichtingen bij het onderzoek. In totaal hebben 647 panelleden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om afsluitend een opmerking of toelichting te plaatsen.

In totaal hebben 1.194 panelleden deelgenomen aan de vierde raadpleging in november/december 2013. De gemeente gaat in 2014 een nieuw contract sluiten voor de huis-aan-huisinzameling van afval voor de periode na maart 2015

Lees verder

Regio Noord-Limburg gaat samen zorg inkopen


Met ingang van 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor een aantal nieuwe taken als gevolg van de decentralisaties in het sociaal domein (AWBZ-Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet). Deze taken gaan de gemeenten niet allemaal zelf uitvoeren. Hiervoor worden ondersteuningsproducten en -diensten ingekocht bij zorgaanbieders. Dit gaan de gemeenten in Noord-Limburg gezamenlijk oppakken.

De gemeenten Venlo, Peel en Maas, Beesel, Gennep, Bergen, Horst aan de Maas en Venray gaan dit jaar gezamenlijk raamcontracten afsluiten met verschillende aanbieders. Dat betekent dat er afspraken worden gemaakt over prijzen en kwaliteitseisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagbesteding, jeugdhulp, opvoedingsondersteuning of re-integratie. Elke gemeente houdt vervolgens zelf de regie over de inzet van deze producten, met ruimte voor maatwerk. Nieuwe producten en nieuwe aanbieders kunnen later nog worden toegevoegd. Hiermee ontstaat er een flexibel systeem en is innovatie mogelijk.

Als u een hulpvraag heeft, wordt er eerst gekeken naar wat u zelf nog kan, eventueel met behulp van uw sociale omgeving. Daarnaast zijn er tal van algemene voorzieningen waar u gebruik van kan maken. Als uw hulpvraag hiermee niet opgelost kan worden, kunt u voor hulp of zorg (producten én diensten) kiezen tussen de gecontracteerde zorgaanbieders.

Lees verder

Brief waterschap leidt tot onduidelijkheid


De Belastingsamenwerking Gemeente en Waterschappen (BsGW) heeft vorige week een brief rondgestuurd naar burgers en bedrijven in Horst aan de Maas. Deze brief leidt volgens de gemeente Horst aan de Maas bij sommige mensen tot onduidelijkheid.

In de brief staat dat BsGW de waterschapsbelasting zal versturen op een aanslagbiljet en in een envelop van BsGW. Op het voorbeeld van de envelop staat dat deze ook de gemeentelijke belastingen bevat. Dit is onjuiste informatie.

De gemeente verstuurt zelf de aanslagbiljetten van de gemeentelijke belastingen 2014. De BsGW verzorgt in Horst aan de Maas alleen de waterschapsbelasting.

Lees verder

Regio’s koploper samenwerking waterketen


De Limburgse regio’s hebben donderdag de hoogste score ontvangen van de landelijke visitatiecommissie, die de samenwerking in de waterketen beoordeelt.
De regio’s horen daarmee tot de beste 34% van Nederland.

Het gaat om de regio’s Venlo-Venray, Limburgse Peelen (Weert-Roermond), Maastricht Mergelland, Parkstad en Westelijke Mijnstreek.
Gemeenten en waterschappen werken in ruim vijftig regio’s samen aan de uitwerking van de afspraken in het Bestuursakkoord water.

De landelijke doelen zijn €380 miljoen kostenbeperking, kwaliteitsverbetering en beperking van de personele kwetsbaarheid. Hiervan zijn regionale doelen afgeleid door de regio’s.
Overal wordt gewerkt aan het bereiken van de doelen. Door de verschillen tussen de regio’s in grootte en organisatie varieert de aanpak en de voortgang.

Donderdag overhandigde de voorzitter Karla Peijs van de Visitatiecommissie het eerste rapport over de voortgang van de samenwerking aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Lees verder

Steffie Hoeijmakers Young Professional of the Year


De in Swolgen geboren en getogen Steffie Hoeijmakers is de tweede winnaar van de Young Professional of the Year Award van netwerkclub PRO77 in Venlo. Hoogopgeleiden tot 35 jaar die in Venlo wonen en werken maar hier niet vandaan komen maken kans op de prijs. In een uitverkochte zaal in Domani won Steffie Hoeijmakers de prijs.

De 25-jarige Hoeijmakers is partner bij mi68 marketing communicatie strategen. Hoeijmakers nam het in de finale op tegen Bart Verlegh en Melanie van Norden. Volgens juryvoorzitter Corné Geerts won Hoeijmakers onder andere vanwege het feit dat zij, naast haar werk, maatschappelijk zeer actief is in Venlo. Zo zet Steffie zich in voor vrouwelijk ondernemerschap in de regio met de verkiezing Zakenvrouw Noord-Limburg. Daarnaast roemde de jury haar authenticiteit en realiteitszin.

Lees verder

Afspraken voor zorg op scholen


Onderwijsinstellingen en gemeenten in Noord-Limburg trekken samen op om te zorgen dat alle schoolgaande kinderen de juiste ondersteuning en zorg krijgen. Het onderwijs en de gemeenten in Noord-Limburg hebben daarvoor een overeenkomst opgesteld. 

Een goede samenwerking tussen onderwijs en (jeugd)zorg ondersteunt kinderen en jongeren bij het opgroeien, ondersteunt hun ouders bij het opvoeden en draagt ertoe bij dat elk kind zo passend mogelijk onderwijs krijgt. Zowel de Wet passend onderwijs als de Jeugdwet vraagt dan ook om een goede afstemming en samenwerking tussen gemeenten en de regionale onderwijssamenwerkingsverbanden van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Daarvoor moeten gemeenten en de samenwerkingsverbanden afspreken hoe ze gaan overleggen. 

Op 23 januari staat de ondertekening gepland van de overeenkomst waarin het overleg wordt geregeld.

Lees verder

Peter Seuren nieuwe hoofdtrainer bij Sporting ST


Peter Seuren (39 jaar) wordt m.i.v. het nieuwe seizoen 2014-2015 de nieuwe hoofdtrainer bij Sporting ST.

Nadat duidelijk was dat Peter Groenen aan het einde van dit seizoen zou stoppen als trainer bij Sporting ST is direct gezocht naar een opvolger voor hem. 

Na twee selectierondes waaraan meerdere kandidaten deelnamen kwam Peter Seuren als meest geschikte kandidaat naar voren. 

Peter is de laatste jaren jeugdcoördinator / trainer A-jeugd bij Sporting ST, maar zal deze functies na dit seizoen dus verruilen voor het hoofdtrainerschap.

Lees verder

Oud Swolgenaar Herman Pieter de Boer overleden


Liedjesschrijver, journalist en schrijver Herman Pieter de Boer is kort na de jaarwisseling overleden in Eindhoven. Hij was al geruime tijd ziek.
De Boer schreef onder meer hits als ‘Annabel’ voor Hans de Booij en vertaalde ‘Laat Me’ voor Ramses Shaffy.

In de jaren zeventig woonde hij in Swolgen, in 1981 verhuisde hij naar Eindhoven, en daar overleed hij in de nieuwjaarsnacht op 85-jarige leeftijd.

De Eindhovense zangeres Lenny Kuhr heeft op oudjaarsdag nog afscheid kunnen nemen van haar ex-man Herman Pieter de Boer.
"We hebben ruim de tijd gehad om te praten en dat voelde erg goed."

Ook schreef De Boer de liedjes als ‘Op een Onbewoond Eiland’ en ‘Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd’ voor het programma Kinderen voor Kinderen.
Daarnaast schreef hij boeken en verhalen over het plattelandsleven. Zijn bekendste boeken zijn De Vrouw in het Maanlicht en Het Herenhotel.
Voor weekblad De Tijd schreef hij een tijdlang als vaste medewerker columns en verhalen.

De Boer kreeg voor zijn werk in 2002 de Gouden Harp, later werd hij koninklijk onderscheiden.

Foto: Marijn Olislagers

Lees verder

Burgemeester tevreden over 2013


Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas is tevreden over het afgelopen jaar. Dat zegt hij in zijn jaarlijkse kersttoespraak op Omroep Reindonk.

"Dit jaar was nog niet het jaar van het beloofde economische herstel. Ook in Horst aan de Maas hebben we gezien dat een aantal bedrijven failliet zijn gegaan. En dat betekend dat een aantal gezinnen aan het eind van dit jaar met zorgen zitten over hun inkomen en toekomst. En zo zijn er wel meer dingen." aldus Van Rooij.

Maar de burgemeester is ook positief. "Er zijn ook leuke en plezierige dingen gebeurd het afgelopen jaar. Zo hebben we het medisch centrum in Meerlo geopend, de dorpsdagvoorziening in Kronenberg geopend en hebben we maar liefst 23 vijftigjarige huwelijken gevierd." Ook noemt de burgemeester de komst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de Regio Venlo als positief waarbij kinderen uit Horst aan de Maas diverse gerechten presenteerde aan het Koningspaar.

2014 zal het jaar worden van de realisatie van het hippisch centrum op Park De Peelbergen in Sevenum en zullen de centra van Sevenum en Grubbenvorst worden afgemaakt.

De kersttoespraak van burgemeester Van Rooij is te zien op TV Reindonk en wordt uitgezonden op Eerste Kerstdag om 12.15 uur op Radio Reindonk.

Lees verder

Gezamenlijke aanpak Jeugdzorg


Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In Noord-Limburg bereiden de gemeenten zich zoveel mogelijk in samenwerking op deze nieuwe taak voor. Deze samenwerking heeft nu geresulteerd in het ‘Regionaal Beleidskader Jeugd Noord-Limburg 2015-2018’. Hierin staan de kaders beschreven waarbinnen de gemeenten invulling gaan geven aan de Jeugdzorg en welke resultaten ze willen bereiken. Twee belangrijke rode draden in het plan: ‘het gezin heeft de regie’ en ‘het gezin ondersteunen’.

Uitgangspunt in de Jeugdzorg in Noord-Limburg is en blijft ook in de toekomst dat kinderen alle ruimte krijgen om zich op een veilige manier te ontwikkelen en hun talenten te kunnen ontplooien. Hierin spelen ouders als eerstverantwoordelijke de belangrijkste rol. De school, de naschoolse opvang, de vereniging, de buurt en zorg- en welzijnsorganisaties zijn belangrijke partners; samen leggen ze een goede basis voor een zelfstandig leven.

De kern van het nieuwe jeugdzorgstelsel zijn de gezinscoaches. Zij spelen een cruciale rol in de samenwerking rond gezinnen, het verhogen van de kwaliteit van de jeugdzorg en het terugdringen van het gebruik van specialistische voorzieningen. Een gezinscoach heeft als taak om een gezin te ondersteunen bij het herstel van het normale leven. Het is een professional met een brede blik die in de aanpak en analyse alle leefgebieden - zoals opvoeding, huisvesting, financiën, werk en gezondheid - meeneemt. De gezinscoach biedt het gezin (praktische) ondersteuning waar mogelijk en haalt er specialistische hulp bij wanneer dat de meest passende oplossing is. Hij of zij staat náást het gezin. Het gezin bepaalt namelijk in eerste instantie zelf wat er gebeurt.

De nieuwe werkwijze vraagt om een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Gemeenten, ouders, inwoners én professionals moeten daar allemaal mee aan de slag. De gemeenteraden van Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray stellen dit regionaal beleidskader Jeugdzorg vast voor vier jaar. Elk afzonderlijk college van B&W neemt in december of januari een besluit over dit regionaal beleidskader. De gemeenteraden stellen dit kader nog vast vóór de gemeenteraadverkiezingen van maart komend jaar.

Lees verder

Tienrayse en Swolgense kinderen nemen clip op


Zes kinderen uit Swolgen en Tienray hebben twee videoclips gemaakt. 

 
Samen met de Horster documentairemaker Ruud Lenssen uit Horst maakten de kinderen hun eigen versie van de videoclip van hun favoriete nummers. 
 
De videoclips, waarvoor de kinderen het script schreven, acteerden en filmden zal op donderdag 12 december om 17.00 uur gepresenteerd worden in de Mariaschool in Tienray.

Lees verder

Hermine de Graaf overleden


Oud-inwoonster van Swolgen Hermine de Graaf is zondag op 62-jarige leeftijd overleden.

De schrijfster debuteerde in 1984 met de roman 'Een kaart, niet het gebied'. Daarna volgden nog 11 boeken, het laatste in 2002. In 1988 kreeg ze de F. Bordewijkprijs voor de novelle 'De regels van het huis' . In 2002 verscheen bij uitgeverij De Geus haar laatste roman 'Mijn moeder en de duif of hoe ik met schaatsen stopte'. De Graaf stond tot 1985 ook voor de klas op het voormalige Boschveldcollege in Venray.

Hermine de Graaf overleed in haar woonplaats Buinen in Drenthe. Ze was al enige tijd ernstig ziek.

Lees verder
© 2018 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)