Menu

Twitter feed Reindonk

Toeristenbranche tevreden over zomer

28 september 2017

Toeristische ondernemers uit Noord en Midden-Limburg zijn tevreden over de geboekte bedrijfsresultaten tijdens de zomervakantie. Dit blijkt uit een jaarlijks tevredenheidsonderzoek uitgevoerd door zowel VVV Midden-Limburg als ook Leisure Port bij haar leden.

De helft van de ondernemers ontving tijdens de vakantieweken méér gasten dan in diezelfde periode vorig jaar. Slechts 8% van de ondernemers geeft aan ontevreden te zijn met de geboekte omzet.

In de categorie dagrecreatie ontving 36% van de ondernemers meer dan 10% extra gasten. Slechts één bedrijf geeft aan minder gasten te hebben gehad. Museum De Locht in Melderslo had 5 tot 10% meer bezoekers. Deze zomer ontvingen zij enkele grote groepen, waaronder de pensionado’s van DAF en de Belastingdienst. “In de schoolvakantie werd er ook iedere weekdag een kinderactiviteit aangeboden. Hier was deze zomer meer animo voor dan in 2016”, aldus Henk Kemperman van De Locht.

De verblijfsrecreatie was positief. Van de respondenten geeft 87% aan evenveel of meer gasten te hebben ontvangen. Bedrijven met meer dan 25 slaapplaatsen hebben de grootste stijging doorgemaakt. Sommigen melden zelfs een stijging van meer dan 20%. Campings hebben, ondanks dat sommige de prijs verhoogd hadden, beter gedraaid dan in de zomervakantie van 2016. Daarbij is de stijging van het aantal Vlaamse gasten opvallend: 25% van de verblijfsaccommodaties ontving meer Belgen dan in de zomer van 2016.

Ook de horecaondernemers zijn tevreden. Van de ondernemers geeft 32% aan minder gasten te hebben ontvangen, maar toch een stijging van de omzet konden noteren. 82% Van de respondenten boekten evenveel of meer omzet. De besteding per gast steeg dit jaar en enkele ondernemers geven aan dat er meer Vlamingen te gast zijn geweest dan anders.

Vaak worden resultaten in toerisme en recreatie toegeschreven aan het weer. Maar meer dan de helft van de respondenten (52%) geeft echter aan dat het weer geen invloed heeft gehad op de resultaten. Slechts 11% zegt dat het goede weer bijgedragen heeft aan de goede resultaten en 10% vond het weer juist slecht en geeft aan dat dit omzet heeft gekost.

Ook de makers van de campagne Liefde voor Limburg, die het verhogen van het aantal gasten en bestedingen in Noord-Limburg tot doel heeft, zijn positief over de ontwikkelingen. Ilse Lenders van Leisure Port vertelt dat het opvallend is hoeveel media interesse heeft in Noord-Limburg. “Vooral het aantal bloggers dat zichzelf meldt is opvallend. Op elk persbericht dat we sturen naar nationale en internationale pers krijgen we ontzettend veel reacties. Ook zien we positieve signalen in de statistieken van de website www.liefdevoorlimburg.nl: bezoekers van de site blijven langer en bezoeken meer pagina’s dan vorig jaar.”


© 2018 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)