Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 14°. Overdag zonnige perioden, afgewisseld door wat stapelwolken of sluierbewolking. Het blijft droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Vluchtelingen in HadM sneller aan het werk

De Gemeente Horst aan de Maas start maandag 18 april met het pilotproject ‘Start met participeren’, waarin 16 vluchtelingen met een verblijfsstatus in een kort en intensief traject worden voorbereid op een betaalde baan. Ze krijgen een stoomcursus Nederlandse taal, workshops over Nederlandse waarden en normen en ze gaan als vrijwilliger aan de slag bij bijvoorbeeld sportclubs. Na drie maanden gaan ze via een werkervaringstraject aan het werk bij een bedrijf. Op jaarbasis worden hiermee 60 vluchtelingen klaargestoomd voor werk.

 

Volgens wethouder Birgit op de Laak is deze aanpak broodnodig: ‘Nu duurt het, vanwege allerlei regels, vaak maanden voordat vluchtelingen überhaupt de eerste stap kunnen zetten in het integratietraject. We bieden ze nu binnen een maand nadat hij of zij in onze gemeente is komen wonen, de kans om snel aan de slag te gaan.” Hoe bijzonder dit traject is, blijkt wel uit het feit dat er ook jongeren deelnemen, die vanwege allerlei regels nog niet naar school kunnen. Door deelname aan dit project kunnen ze nu toch starten met Nederlandse les. 

Naast de diverse stoomcursussen is de werkervaringsplaats een belangrijke pijler in het project. “Net als alle Nederlanders hebben de meeste vluchtelingen veel potentie om aan het werk te gaan,” aldus wethouder Op de Laak. “Het ontbreekt alleen aan relevante werkervaring, terwijl dat voor veel werkgevers toch een vereiste is. Daarom gaan we hier extra op inzetten, door werkervaringsplekken te regelen bij bedrijven in onze gemeente. Hierdoor kunnen de deelnemers een goede ervaring op hun cv bijschrijven. En het mooie is dat ze ook nog eens hun netwerk vergroten en nóg sneller Nederlands leren spreken.”

De verwachting is dat het mes aan twee kanten gaat snijden. Wethouder Op de Laak: “Hiermee bieden we vluchtelingen de kans om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Hoe eerder, hoe beter, dat geldt ook voor ons als gemeente. Want hiermee kunnen we voorkomen dat deze groep langdurig een beroep moet doen op een uitkering.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)