Menu

Twitter feed Reindonk

Volle kracht vooruit!!

28 augustus 2018

Het Oorlogsmuseum in Overloon heeft er een nieuwe tijdelijke expositie bij. Die draait vooral om paardenkracht in de oorlog. 

Tijdens de oorlog werden er door het Duitse leger in Nederland maar liefst negentigduizend paarden in beslag genomen. Dat toont op zichzelf al aan dat het Duitse leger een groot gebrek aan rijdend materieel had. Het was vooral een leger van voetgangers, fietsers en paardenkarren. En daar tegenover had je dan het Amerikaanse leger. De industrie in de Verenigde Staten leverde enorme aantallen voertuigen, vliegtuigen en schepen. Dat materieel was dus allemaal gemotoriseerd. In de nieuwe tentoonstelling, met de titel Full Force, wordt dat verschil snel duidelijk. De grote rij motoren tegenover de kleinere rij paardenkarren. Het is daarmee ook vooral een presentatie geworden die techneuten zullen kunnen waarderen. 


Het museum noemt natuurlijk ook even de impact op het milieu in die jaren. Maar benoemt dat meteen als een non-probleem van die tijd. De mensen hadden er nauwelijks van gehoord en dachten er al helemaal niet over na. Er was een oorlog te winnen. En dat was veel belangrijker! De tentoonstelling is te zien tot het einde van de kerstvakantie.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)