Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. Overdag is het uitgesproken zonnig en droog. 's Middags zonkracht 6. Het wordt met 28° zomers warm. Wind: O.N.O. 2 Bft

Wereldtop bloemisten op Rozenfestival

25 juli 2018

De organisatie van het Rozenfestival haalt enkele toppers uit de bloemsierkunst naar Lottum: twee deelnemers van het NK én de Nederlandse deelnemer van het WK. Zij zullen deze zomer in het rozendorp hun creativiteit loslaten op het thema ‘Rozen smaken naar meer’.

Het Rozenfestival verwelkomt elke editie een bont gezelschap van getalenteerde bloemisten. Dit jaar komt bijvoorbeeld een Kretenzer bloemist vanuit London naar Lottum. Maar ook bloemisten uit eigen land hebben internationale allure. Zo won Hans Zijlstra in mei een felbegeerd WK-ticket. De jury prees vooral zijn oog voor detail: 'De arrangementen van Hans waren tot in perfectie afgewerkt', zei voorzitter Linda Eising. Zijlstra zal Nederland volgend jaar in het Amerikaanse Philadelphia vertegenwoordigen tijdens de Fleurop-Interflora World Cup. Hij behoort daarmee volgens Fleurop-baas Jeroen de Zwart tot de absolute wereldtop.

In Nederland gaat er dus niks boven deze Groninger. Hij runt in de noordelijke provinciehoofdstad een eigen bloemenzaak met zijn vriendin Franka Roenhorst. Ook zij zal haar bloemsierkunst vertonen op het Rozenfestival. Ze deelt de passie van haar vriend: 'Je kunt zoveel meer dan een boeket maken. Het is emotie. Die gedrevenheid werpt zijn vruchten af. Roenhorst is namelijk ook een gevierd bloemist. Een kleine maand na het Rozenfestival staat ze dan ook op het Nederland Kampioenschap in Veenendaal.

Daar treft ze bovendien nóg een deelnemer van het Rozenfestival. Geertje Sienstra won eerder dit jaar de regionale voorronde in Aalsmeer. Deze Heerenveense ‘floral designer’ staat bekend om haar innovatieve ontwerpen: 'Dat mensen denken: hé, wat is dit?' Beide dames strijden begin september om een plek op het Europees Kampioenschap in Polen. Dat vindt plaats in 2020, net als het volgende Rozenfestival. Wie de creaties van al deze toppers nu al wil bewonderen, kan binnenkort dus terecht in Noord-Limburg.

Dit jaar vindt het Rozenfestival plaats van 10 tot en met 13 augustus. In het centrum van Lottum vormen miljoenen rozenknopjes betoverende mozaïeken, fleurige objecten en weelderige modeltuinen. De vorige editie trok 50.000 bezoekers. In lijn met het thema zijn de festiviteiten dit keer visueel, muzikaal én extra culinair. 


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)