Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 9°. Overdag zijn er zonnige perioden afgewisseld door wat sluierbewolking of stapelwolken. Het blijft… twitter.com/i/web/status/1…

Wild beheer eenheden Horst aan de Maas

16 mei 2019

De laatste jaren is het wildbestand (forse toename van vos, wild zwijn, gans en ree) behoorlijk veranderd en daarmee ook de overlast en schade. De Wild Beheer Eenheid (WBE’s) zijn in deze een belangrijke partner voor de Gemeente Horst aan de Maas. Richtten zij zich traditioneel op jacht, tegenwoordig spelen zij een belangrijke rol in het beheer van de wild stand. Dit om schade en overlast te voorkomen. Dit brengt ook de nodige kosten met zich mee door de aanschaf van bijvoorbeeld nachtkijkers en beschermende kleding en vergt aanzienlijk meer tijdsinspanning van deze vrijwilligers. Gezien het belang van de inzet van de vrijwilligers van de WBE’s vindt de Gemeente Horst aan de Maas het niet langer wenselijk een vergoeding te vragen voor het jachtrecht op het grondgebied van de gemeente. Dat betekent dat de jachtpacht gaat vervallen en er slechts een symbolisch bedrag gevraagd wordt.

Daarnaast ervaart de gemeente Horst aan de Maas ook overlast door de toename van vossen, met name in het Kasteelpark. Denk hierbij aan het doden van dieren in bijvoorbeeld de dierenweide, maar ook kippen van inwoners. Daarom gaat de Wild beheer Eenheid Horst aan de Maas samen met de gemeente het aantal vossen naar een acceptabel niveau brengen waardoor de overlast verminderd wordt.

Horst aan de Maas kent drie WBE’s, namelijk  Meerlosebaan, Horst en Sevenum. Dat komt voort uit het feit dat Horst aan de Maas is samengesteld uit meerdere voormalige gemeenten. De Gemeente streeft erna om In overleg naar één WBE te groeien. Dit om overleg en kennisdeling over het beheer makkelijker te maken. En mogelijk samen gebruik te maken van de hulpmiddelen die tegenwoordig voor een goed beheer noodzakelijk zijn.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)