Menu

Twitter feed Reindonk

  • Minimum rond 11°. In de ochtend zon, na de middag ook enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog.… twitter.com/i/web/status/1…

Zoektocht naar locatie voor statushouders

Horst aan de Maas blijft doorgaan met het huisvesten van statushouders en zoekt naar een locatie voor de opvang van minimaal 300 asielzoekers. Dit heeft het College van B&W ingebracht als onderdeel van de gezamenlijke oplossing in het ‘Pact van Limburg.’ Ook gaat het College door met de integratie en participatie van statushouders en asielzoekers in de gemeente.

Bij de gemeente ligt de taak om statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen) te huisvesten. Het Rijk legt hiervoor halfjaarlijks een taakstelling op. Voor het eerste halfjaar van 2016 kreeg Horst aan de Maas de taakstelling voor 49 statushouders en voor de tweede helft geldt een taakstelling van 57 personen.

Tussen januari en medio juni zijn er weer 53 statushouders in Horst aan de Maas komen wonen. Sinds oktober 2015 is ook tijdelijke woonruimte gezocht, om statushouders die in asielzoekerscentra wachten op (permanente) woonruimte alvast een tijdelijke woonruimte aan te bieden in de gemeente. Uitgangspunten hierbij zijn: verspreid over de gemeente en kleinschaligheid.

In samenwerking met de Stichting Dichterbij, werd van twee leegstaande woningen aan de Van Bornestraat in Horst tijdelijke woonruimte gemaakt voor 19 statushouders. Deze aanpak wordt voortgezet en de gemeente blijft, ook op creatieve manieren, op zoek naar tijdelijke woonruimte voor statushouders. Zo wordt er een voorstel uitgewerkt om particuliere koopwoningen in te zetten als huurwoningen en semi-permanente woningen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het ‘ontzorgarrangement’ (om de eigenaren van de woningen te ontzorgen bij de verhuur) zoals in het Limburgs Maatwerk staat.

De resultaten van deze aanpak worden in het 4e kwartaal van 2016 en in de loop van 2017 duidelijk.


© 2019 - Reindonk | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)